En Sıcak Konular

İran elçisinden Türkiye'ye açık jest

16 Ocak 2009 21:10 tsi
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, Türkiye'nin emniyeti ve mutluluğunun kendi emniyet ve mutlulukları olduğunu söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Büyükelçi Hüseyinpur, İran'ın Ticaret Ateşesi Muhammed Kazem Maleki, İran'ın Trabzon Başkonsolosu Muhammad Rafi, Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sebahattin Arslantürk, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu'nun katılımıyla Novotel'de düzenlenen toplantıya, İran heyeti ve Türk iş adamları katıldı.

Vali Okutan, burada yaptığı konuşmada, İranlı yetkililerin Trabzon'a olan ilgilerinden dolayı memnuniyet duyduğunu, bu ilginin eksilmeden devam etmesini diledi.

Trabzon'un 4 bin yıllık tarihi içinde zaman zaman azalma gösterse de her zaman özellikle de ticaret merkezi olma özelliğini koruduğunu, bundan vazgeçmediğini belirten Okutan, ''Trabzon tarihi ipek yolunun merkezi konumundadır. Doğunun batıya açılan kapısıdır. Orta Asya'dan beri yüzümüzü hep batıya döndük, ancak şunu da unutmamak gerekir ki doğu olmadan batı olmaz. Doğudaki komşularımızı da dikkate almamız icap eder. Dış ticaret hacminde batı önemli yer tutmaktadır. Basit engelleri çözüme kavuşturduğumuz zaman komşularımızla, doğudaki ülkelerle olan ticaretimizin artacağı ortadadır'' dedi.

Okutan, iki ülke yetkililerinin gayretleriyle ilişkilerin istenilen noktaya geleceğini umduğunu ifade ederek, ''İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artması hayal proje olan demir yolunun gerçekleşmesi anlamını taşıyor. Ticaret ve nakliyeye yönelik lojistik şirketler, turizmle ilgili şirketler kurarak azdan çoğa doğru ilerleyelim. Bu ilerleme sadece ekonomik ilişkiler değil, sosyal, kültürel ve siyasi alanlarda da riayet edecek pekiştirecektir'' diye konuştu.

-İRAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ HÜSEYİNPUR-

Büyükelçi Hüseyinpur, İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin iyi noktada olduğunu, ancak çok daha iyi düzeye taşınabileceğini, bu doğrultuda iki ülke yetkililerinin projeler ürettiğini söyledi.

İran'a yılda 23-24 milyar dolar başka kanalla mal getirdiklerini ifade eden Hüseyinpur, ''Arap Birleşik Emirlikleri'yle olan ticaret hacmimiz 23 milyar dolar civarındadır. Arap Birleşik Emirliği'nin yaptığı iş başlangıçta başka ülkelerden gelen malın İran'a aktarılmasıydı. Ankara'ya geldikten sonra 'bu işi neden Türkiye ile yapmayalım' diye düşündüm. Çok da zor değil. Türkiye ile İran arasındaki 450 kilometrelik ortak sınır, tren yolu, ikili ilişkiler var. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa'ya yakın olması, Avrupa'da üretici ülke olması da söz konusu'' dedi.

Hüseyinpur, Trabzon ve Trabzon Limanı'nın bu işte kendilerine çok yardımcı olabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Mallarımızı deniz vasıtasıyla Trabzon Limanı'na getirebilir ve export olarak İran'a intikal ettirebiliriz. Dubai bile bu işi yapıyor. Eğer bu hedef gerçekleşirse İran ile Türkiye arasındaki ilişkiler kat kat artacaktır. Bu taleplerimizi Ankara'daki ve Trabzon'daki yetkililere ilettim. O ülkelerin gösterdikleri kolaylıkları Türkiye de gösterirse ve yaparsa zor değil. Gümrük kolaylıkları gibi konular ve meseleler var. Bunlar halledilmeli. İran ile Türkiye arasındaki iktisadi ilişkilerimizi kalıcı şekilde geliştireceğiz. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ülkeler arasındaki ilişkiler bozuldu. Uluslararası ülkeler arasında ilişkiyi sağlayan şey hizmettir. Ticaret ilişkilerin direğidir. Ülkelerimizin ticari ilişkisi iyi şekilde gerçekleşirse buna paralel olarak diğer ilişkiler de gelişecektir. İki ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmelerle ilişkilerimizi daha yükseğe çıkarma arzusundayız. Fırsatlar her zaman elde edilmez. İlişki treni hareket etmiştir, bunu da biraz hızlandırmak için itmemiz gerekiyor.''

-''KOMŞUYUZ, KOMŞU OLARAK BAKİ KALACAĞIZ''-

İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin bir süre sonra 20 milyar dolara çıkacağını öngördüklerini anlatan Hüseyinpur, ''Bu rakama kolay ulaşılabilir, sadece çaba gösterilmelidir. 4 aydır görevdeyim, iki ülke arasındaki ilişkilerin artması yönündeki çabalarımla, petrol fiyatlarının düşmesine rağmen yüzde 47 artış sağlandı. İki ülke arasındaki ilişkileri otobana benzetiyorum. Bu ilişkide gidiş ve dönüş vardır. İki ülkenin çıkarları vardır, önemli olan ilişkilerimizin oluşmasıdır. İran hükümeti yabancılarla ihalelerde şartlar sağlanırsa ihaleleri Türk şirketlere vereceğini ilan etmiştir. Türkiye'den gelen tüccarların masraflarının sağlanması sözünü de aldım'' diye konuştu.

Hüseyinpur, İran ile Türkiye'nin tarih sürecinde birbirine ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Komşuyuz, komşu olarak baki kalacağız. Bu şeffaf konuyu bildiğimiz halde neden işbirliği yapmayalım. Türkiye'nin emniyeti ve mutluluğu bizim emniyet ve mutluluğumuzdur. Bu hem yetkililerimizin hem de milletimizin temennisidir ve bu bir fırsattır. Ülkelerin ilişkilerine bakıldığında sorun yaşamayan ülke Türkiye ve İran'dır. Avrupa'nın geçmişine bakınca çok büyük savaşların meydana geldiğini görüyoruz, ama şimdi iş yapıyorlar. Onlar bunu yaptıkları halde biz bunu niye yapmayalım? Bizim ve sizin ülkenizde biraz bürokrasi var. Bu bürokrasiyi aşmamız ve bu süreçten geçmemiz gerekiyor. Ulaşım sektöründe de eskiden beri Trabzon ile ilişkimiz var. Türkmenistan, Ermenistan, Afganistan gibi bazı komşularımız denize ulaşamıyorlar. Biz ulaşımımızı gerçekleştirirsek bu ülkelere servis verebiliriz. Şu anda biz Türkmenistan'dan gaz alıp size veriyoruz. Çeşitli şekilde bu tür işler yapılabilir. Ulaşım bu yönden çok önemli. Büyük ihtimalle yakın gelecekte kamyoncuların karşı karşıya kaldığı yakıt sorununu çözeceğiz. Her iki tarafın sorunların bertaraf edilmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor.''

Büyükelçi Hüseyinpur, İran ve Türkiye arasında hiçbir sorun olmadığını ifade ederek, ''Toplu bir şekilde çaba göstermemiz gerekiyor ki keşfedilmemiş özelliklerimizi keşfedelim. Biz arzu ediyoruz ki dışarıdan aldığımız malları Türkiye'den alalım. Böylece para dost iki ülkenin cebinde kalacaktır. Bu koşulları bulmalıyız. Bu iki ülke şu andakinden daha fazla ticaret yapabilirler, sadece istemek gerek. Bu hedeflere varmak için bütün çabaları sarf edeceğimize söz veriyorum. Kapılarımız size açıktır'' dedi.

-TÜRK-İRAN İŞ KONSEYİ BAŞKANI ULUSOY-

Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy ise iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi noktaya ulaşmasının, iki ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Ulusoy, İran'da yatırım yapmanın Bulgaristan, Filistin ve Suriye'de yatırım yapmaktan daha garantili olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''İran'ın bir devlet geleneği vardır. Asırlara dayalı en büyük komşumuz olan, hiçbir problemimiz olmayan ülkedir. Komşu ülkelerle, hepsiyle zaman zaman inişli çıkışlı ilişkilerimiz olmuştur, ancak İran ile hiçbir zaman problem yaşamadık. İlişkilerin daha iyi noktaya taşınabilmesi için iki ülke insanının da gidip gelmesi gerekir. İranlılar bizim ülkemize daha çok geliyorlar, ancak biz gitmiyoruz. İş adamlarımız buradaki fırsatları değerlendirmeli. İran bu konuda bize daha fazla ilgi gösteriyor, biz ise ilgisiz kalıyoruz.''

aa

 




Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,800 µs