Kudüs ve Batı Şeria karıştı | " /> Kudüs ve Batı Şeria karıştı | "/>

En Sıcak Konular

Kudüs ve Batı Şeria karıştı

16 Ocak 2009 18:48 tsi
Kudüs ve Batı Şeria karıştı 

İsrail'in Gazze saldırıları, Kudüs ve Batı Şeria'nın Ramallah kentinde cuma namazı sonrası yine protesto edildi. Bölgede, Filistinlilerle İsrail polisi arasında çatışmalar çıktı. Polis bölgede bulunan Kanal D ekibine de müdahalede bulundu.

Bölgede bulunan Kanal D muhabiri Benan Kepsutlu, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin Kanal D kameramanına müdahalede bulunduğunu bildirdi. 
 
Filistinli protestocu öldürüldü

Batı Şeria'da, İsrail askerlerinin protesto gösterisine müdahalesinde bir Filistinli öldü.

Görgü tanıkları, El Halil kentinin İsrail'in denetimindeki kesimine yürümeye çalışan göstericilerin İsrail askerlerine taş attığını, askerlerin bu saldırıya göz yaşartıcı bomba ve plastik mermilerle karşılık verdiğini belirtti.

Ancak bir sağlık görevlisi, 20 yaşındaki bir Filistinlinin başından gerçek mermiyle vurulduğunu söyledi. Askerlerin müdahalesinde 5 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Hamas liderinin cenazesinde binlerce kişi

İsrail'in saldırısında dün öldürülen Hamas'ın İçişleri Bakanı Said Siyam'ın cenaze törenine binlerce kişi katılıyor. Hamas hareketinin önde gelen liderleri arasında sayılan Siyam'ın Hamas bayrağına sarılı naaşı Gazze kentinin kuzeyindeki "Şehitlik"e omuzlar üzerinde taşındı.

İsrail tarafından öldürülen Hamas'ın kurucu lideri Ahmed Yasin ve halefi Abdülaziz Rantissi'nin yattığı mezarlıkta, kalabalıktan intikam sesleri yükseldi.

49 yaşındaki Siyam, Hamas'ın "şahinlerindendi" ve dünkü saldırıda oğlu Muhammed ve kardeşi İyad ile birlikte öldürüldü. Aynı saldırıda Siyam'ın bir akrabası, bir koruması ve 4 komşusu da hayatını kaybetti. Siyam, aynı zamanda İsrail'in 27 Aralıkta başlattığı saldırılarda ölen en üst düzey Hamaslı yetkili.

Hamas: "Ateşkes yok!"

Bölgeden son haber ise Hamas kanadından geldi; Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal, İsrail'in ateşkes koşullarını kabul etmeyeceklerini bildirdi.
 
Meşal, Doha'daki "Olağanüstü Gazze Zirvesi" adıyla düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, silahlı direnişlerinin yenilgiye uğramadığını, İsrail saldırıları sona erinceye kadar devam edeceklerini söyledi.

Hamas lideri Meşal, Doha'da toplanan Arap yetkililere de İsrail ile tüm bağlarını kesmeleri çağrısında bulundu.

Meşal, Hamas'ın, roket saldırılarının durdurulmasından önce Gazze Şeridi'nin sınır geçişlerinin hemen açılması talebini yineledi. İsrail ise, Hamas'ın roket saldırılarının durdurulmasını ve yeniden silahlanmayacağının garanti edilmesini istiyor.

Mısır, Hamas'ı Kahire'ye çağırdı

Mısır ise, Hamas'ı, Gazze'de ateşkes için yaptıkları teklife İsrail'in yanıtını konuşmak amacıyla Kahire'ye davet etti.

El Cezire'deki habere göre, Hamaslı Muhammed Nasr, İsrail'in yanıtını aldıktan sonra Mısır planıyla ilgili yeni müzakereler için Kahire'ye davet edildiklerini açıkladı.

Haberde Nasr'ın, "Mısırlı yetkililer, bugün bizim tekliflerimize İsrail'in yanıtını aldıklarını bildirdi ve bizi yeni müzakereler için Kahire'ye davet etti" ifadesini kullandığı belirtildi.

Suriye lideri: "İsrail'le diplomatik ilişkiyi kesin''

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Arap ülkelerine İsrail büyükelçiliklerini kapatmaları, bu ülkeyle doğrudan ve dolaylı tüm ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu.

Esad, Arap Birliğinin Doha'daki istişare toplantısında yaptığı konuşmada, "İsrail ile tüm doğrudan ve dolaylı ilişkiler, Gazze saldırılarını protesto için kesilmeli" dedi.

Beşşar Esad, Gazze'de ateşkesin sağlanması için Mısır'ın girişimiyle yürütülen müzakereler için de "Arap girişiminin 'öldüğünü' düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Abbas, Gazze'ye uluslararası askeri varlık konusunda ısrarlı

Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'ne uluslararası askeri varlık için ısrarlı olduğunu belirtti.

Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarına son vermesi için öngörülen olası ateşkes kapsamında, Gazze Şeridi'ne uluslararası kuvvet konuşlandırılması gerektiğini kaydetti.

Abbas, "Şu anda bütün saldırgan askeri operasyonların son bulmasının yollarına odaklanmalı ve Gazze Şeridi'ne bir an önce uluslararası askeri kuvvet konuşlandırılmasını acilen istemeliyiz" dedi.

Mun ise bu teklifin geçerli olduğunu, ancak bu çatışmaya dahil olan uluslararası toplum bünyesindeki ortaklarla bu konuda uzlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ise uluslararası güce karşı çıkıyor.

Son perde demişti ama...

Başbakan Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, bugün ateşkes şartlarını görüşmek üzere başgörüşmecileri Amos Gilad'ın Mısır'ın başkenti Kahire'de ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Washington'da temaslarda bulunacağını hatırlattı ve "son perdeye yaklaştıklarını ümit ettiklerini" söyledi.

Sözcü, güvenlik kabinesinin toplanabileceğini ve bu toplantıdan kararlar çıkabileceğini de belirtti. İsrailli yetkililer, güvenlik kabinesinin bugün ya da yarın toplanabileceğini bildirmişti.


cnnturk



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,242 µs