iyibilgi Ankara<" /> iyibilgi Ankara<"/>

En Sıcak Konular

Ankara o ihaleleri iptal edebilir mi?

16 Ocak 2009 16:37 tsi
Ankara o ihaleleri iptal edebilir mi? Bir çok kişi İsrail mallarının tüketilmemesini ve Türkiye ile İsrail arasındaki askeri ihalelerin iptalini istiyor. Peki bu mümkün mü? Değeri 2 milyar doları bulan bu kontratları bozmak o kadar kolay mı? iyibilgi Ankara<

Gazze saldırısı nedeniyle Türkiye'nin 2 milyar dolarlık askeri ihaleleri iptal etmesi fikri, savaşın ilk görüntüleri ulaştığından bu yana dillendiriliyor.

Esasen bu savaşın iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği de henüz kestirilmiş değil. Bunun için savaş bulutlarının dağılması gerekli. Örneğin daha yeni BBC’de yayınlanan bir program bu sorunun yanıtını arıyordu.

Ve programa katılan bir İsrailli uzman, “o kadar kolay olmayacak” dedi. Aslında Türk kamuoyunun şu sıralar hissettikleri, bu cümleyi çok umursayacak durumda değil.

Şimdiki gerginlik bir yana, daha fazlasını, toplamda iki milyar doları aşan ihalelerin de iptal edilmesi gerektiğine inanılıyor. Peki bu kızgın talep haklı mı? Veya mümkün mü?

Bu soru İsrail’de de tartışılıyor. Bu yolda gelen bilgiler, İsrail'de savunma sanayi çevrelerinde "Ankara'nın askeri anlaşmaları iptal edeceği" yönündeki korkuların artığını gösteriyor.

Çünkü dediğimiz gibi bu türden kontratların değeri çok yüksek rakamlara ulaşıyor.

İsrail'in en büyük medya grubu Yedioth'a ait Ynet sitesince yayınlanan bir haberde "Savunma sanayi çevreleri, Ankara'nın İsrail'in Gaze taarruzuna ilişkin, giderek artan kızgınlığı, mevcut anlaşmaların iptal edilmesine, gelecekteki müzakerelerin askıya alınmasına yol açabileceğini söylüyor" denildi.

İsrail savunma sanayi şirketlerinin, Gazze taarruzunun kontratlar üzerindeki olası olumsuz etkilerden duydukları kaygılarını dile getirdikleri kaydedilen haberde Gazze'de devam eden operasyonların kontratlar açısından taşıdığı riske dikkat çekildi.

Özellikle Elbit ve IAI şirketlerince geçen Aralık ayında Türk Hava Kuvvetleri ile imzalanan 141 milyon dolarlık anlaşmanın geleceğine ilişkin kaygıların bulunduğu vurgulandı.

Türkiye ile iş yapan bir İsrail savunma sanayi kaynağı da "Şimdi mevcut kontratları iptal edilmesinden, halen müzakere edilen kontratların da süresiz askıya alınmasından korkuyoruz" şeklinde konuştu.

Elbette bu ağır kaygıların nedeni, Türk yetkililerince yapılan keskin açıklamalar. Yine de protesto için bu kontratların iptal edilmesi ihtimali çok yüksek değil.

Çünkü bunlar sadece parayla ilgili konular değil. Stratejik boyutları da mevcut. İki ülke arasındaki ilişkiler tarih boyunca hep inişli-çıkışlı oldu. Örneğin Türkiye, İsrail’in devlet olduğunu tanıyan ilk Müslüman ülke.

Bu öyle ama, çoğu zaman da iki ülke arası ilişkiler çok gerildi. En son örnek de işte Gazze saldırıları. Bunun dışında iki ülkenin farklı küresel sorunlarda da işbirliği mevcut.

Türkiye’ye ABD’deki çeşitli konularda lobi desteği veren İsrail, karşılığını Arap dünyası içindeki pozisyonuna Ankara’dan aldığı destekle buldu.

Evet şu anda Türkiye, özellikle bölgedeki Arap ülkelerine nazaran yaşananlara en çok itiraz eden ülke konumunda. Ama bunu daha üst düzey bir gerginliğe taşımak, şu an için Ankara’nın gündeminde bulunmuyor gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,364 µs