Savunma bakanı yapacaktı! | " /> Savunma bakanı yapacaktı! | "/>

En Sıcak Konular

Çiller, Küçük'ü Savunma bakanı yapacaktı!

16 Ocak 2009 14:47 tsi
Çiller, Küçük'ü Savunma bakanı yapacaktı! Tuncay Güney'in tartışma yaratan açıklamalarının yan etkisi Türkiye'nin yakın tarihiyle hesaplaşması oluyor. Bakın son çuvaldız kime batırıldı?

Aziz Üstel / Star

Tuncay Güney’in verdiği ifadelerin kasetlerini dinlerken, kimi zaman dehşete düşüyorsunuz; kimi zaman geçmişe dönüyorsunuz.

Örneğin Tansu Çiller’in,Veli Küçük’ü milli savunma bakanı yapmak istemesi. Bu doğruysa, her şeyden önce Eregenekon rezilliğinin, kahramanımsı oyucularından Küçük’ün aslında hiç de küçük olmayıp bayağı orta boyun üstünde olduğu anlaşılıyor.

Ancak, Güney’in dediği gibi, Küçük, Ergenekon’un yöneticilerinden değil. ‘Veli Paşa gönüllerde taht kurmuş bir kişidir. Perde arkasında önder olmaktan hoşlanıyordu; Önemli bir general değildi. Jandarmayı örgütleyemedi!’

Mafya jargonuna takılırsanız eğer,Veli Küçük ‘Capo di tutti Capi’ yani ‘Patronlar Patronu’ falan değil. Olsa olsa ‘Consiglieri’ yani savaş zamanı danışman olabilir.

Burada benim ilgimi asıl çeken, Tansu Çiller dönemidir.

O dönemde, BBC ‘Sultans of the Bosphorus’ yani ‘Boğaz’ın Sultanları’ adlı bir belgesel yayınlamış, Tansu Çiller, Mehmet Ağır ve Doğan Güreş’i, Türkiye üzerinden geçen ve yılllık 80 milyar doları bulan uyuşturucu trafiğine göz yummakla suçlamıştı. Sonra o belgesel, sessiz sedasız kayboldu ortalıktan; Kimse de pek söz etmedi. Neyse, bir gün bir kanal o belgeseli BBC’den bulup yayınlayacak ya ne zaman?!

Ergenekon’un çekirdek kadrosu diye Güney’in saydığı, generallerin içinde Necip Torumtay çok önemli. Rahmetli Turgut Özal, Birinci Körfez Harekatı’na bir Türk birliğinin katılmasını istiyordu. Bilindiği gibi, bu harekat, Kuveyt’i Saddam’ın işgalinden kurtarmak amacını güdüyordu. Ancak Torumtay Paşa, Özal’ın bu isteğine, nedense, karşı çıktı ve istifa etti. Sonraları ‘Ordu böyle bir harekata hazır değildi’ gibi mazeretler süsledi kimi gazete sütunlarını! Yani Suudi Arabistan’dan ne bileyim ben, Yunanistan’a değin herkes hazırdı da, koskoca Türk ordusunda bir komanda tugayı mı yoktu yetmiş iki buçuk milletten oluşan koalisyona katılacak! Sonuçta işgal edilen Kuveyt’ti. Mısır’dan, Suudiler’e hatta Körfez ülkelerine değin birlikler geldi Kuveyt’in yardımına. Ama Torumtay Paşam istifa etti. Türkiye de bu koalisyona katılamadı. Zaten ondan sonra da Turgut Bey düğmeye bastı. O dönem söylendiğince, ‘2000 yılına değin uzanan komuta zincirini’ kırdı, emekli etti!

ASALA’ya karşı özel birimin kurulmasıysa gene Özal’ın, Hiram Abas’a verdiği bir emirle gerçekleşti. O zaman Abas, altı değişik birim kurup, bunları Avrupa ve Orta Doğu’ya yolladı. Hatta burada, Fevzi Gandur’un da yardımları, katkıları vardır ya!.. O başka bir yazı konusu olur başlı başına!

Her neyse... Bunlar ‘verilen emirleri’ yerine getirdi. Bu 6 birimden 5’i Türkiye’ye döndü. Ancak biri ortadan kayboldu. Ortadoğu’ya giden birim! Abas, bu birimi, ya da timi, aradı taradı; Sonunda bu 6 kişilik timin, Güneydoğu’da, sınırdan girerken tutuklanıp Diyarbakır Askeri Cezaevi’ne atıldıklarını öğrendi ve Turgut Bey’e bildirdi. Turgut Bey devreye girdi ve bunları hapisten çıkardı. Askerin, bu birimi içeri atma gerekçesi ise çok ilginçtir: Hiram Abas, ASALA’ya yönelik bu harekatı, tasarlar ve uygulamaya koyarken, MİT’in içindeki askeri kanatla paylaşmamıştı. Onun için Güneydoğu sınırında yakalanan altıncı timi tutuklanıp içeri alındı. Amaç MİT’in içindeki askeri kanattan habersiz, Hiram Abas’ın, Başbakan Turgut Özal’la birlikte ‘ne işler çevirdiğini’ öğrenmekti! Zaten Turgut Özal’ın gönlünde yatan, MİT’i, tümüyle askerlerden arındırıp, tam anlamıyla sivil bir istihbarat kuruluşuna dönüştürmekti!

Uzun lafın kısası, biz hala Ergenekon soruşturmasında sadece ve sadece buzdağının su üzerinde kalan bölümünü görüyoruz. Derinlere indikçe kim bilir daha neler çıkacaktır ortaya, neler!



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,467 µs