En Sıcak Konular

Org. Başbuğ doğrusunu yapıyor

16 Ocak 2009 11:53 tsi
İki eski Genelkurmay Başkanı; Org. Karadayı'nın Susurluk'ta ve Org. Büyükanıt'ın Şemdinli'de yaptığı hataya Org. İlker Başbuğ düşmüyor.

Erhan Başyurt/Bugün
 
Genelkurmay Başkanı doğrusunu yapıyor
 
Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt, Ergenekon ile ilgili sessizliğini bozdu.
 
Büyükanıt, Şemdimli Olayı'nda emrindeki astsubaylar için sarf ettiği "İyi çocuklar" sözleri nedeniyle aldığı eleştirileri hatırlatıp, Ergenekon'da devam eden yasal sürece dikkat çekmiş.

Yaşar Paşa, soruşturmanın gizliliğine, bilgi kirliliği ile zarar verilmemesini ve gerilim ortamından uzak durulmasını öneriyor.

Gerçekten de çok önemli tespitler.

Hatalı Şemdinli çıkışından ders çıkardığı, Büyükanıt'ın görevde iken Ergenekon soruşturmasının önünü açması da göstermişti.

Denilebilir ki, Büyükanıt'ın hukukun üstünlüğüne gösterdiği saygı olmasaydı, Ergenekon soruşturmasında bugün gelinen noktaya asla ulaşılamayabilirdi.

Yaşar Paşa'nın tavrının farkını daha iyi anlamak için, Susurluk soruşturmasında İsmail Hakkı Karadayı'nın tavrına bakmak lazım.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı, şayet Veli Küçük ve diğer askeri personelin Susurluk Komisyonu'na ifade vermesini engellemeseydi, sonuç çok daha farklı olurdu.

Belki, Susurluk çetesinin sonuna kadar gidilebilir, belki Ergenekon örgütünün yaptığı bir çok terör eyleminin de önüne geçmek mümkün olurdu.

Ergenekon soruşturmasının derinleştiği ve üst düzey muvazzaf askerlere de uzandığı bu dönemde, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tavrı da yargıya saygı öncelikli.

Karadayı'nın Susurluk'ta ya da Büyükanıt'ın Şemdinli'de yaptığı hataya düşmek istemiyor, İlker Paşa.

Nitekim, 7 Ocak'ta Genelkurmay'da kuvvet komutanları ile yapılan 6 saatlik toplantıda, "TSK'nın yıpratılmasına yol açan, hukuki meşruiyeti olmayan, askeri personelin görev tanımı dışına taşan faaliyetleri yaptırıma konu edilecek" kararı alınıyor.

Son derece isabetli ve yerinde bir tavır.

Türkiye'nin altını cephaneliğe çeviren kanlı terör örgütünde adı geçen askerler için Genelkurmay da Mayıs 2008'de ayrı bir soruşturma başlatmış.

Hukuka saygı temelinde atılan bu adımlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin arkasındaki toplumsal desteğin artarak sürmesini sağlayacaktır.

Bağbuğ'un bu kararlı tavrı, en son Yarbay Mustafa Dönmez'in gözaltına alınması sürecinde yaşanan aksaklık ve hataların aşılmasında da olumlu rol oynayacaktır.

Genelkurmay başkanlarını ve generalleri aileleriyle birlikte fişleyen, kozmik belgeleri sızdıran, ordu cephaneliğini boşaltan, PKK dahil terör örgütleri ile dirsek temasında olan Ergenekon'un çözülmesi, şüphesiz en büyük katkıyı ulusal güvenliğimize sağlayacaktır.

Büyükanıt'la başlayan Ergenekon soruşturmasının önünü açma tavrının İlker Paşa tarafından da sürdürülmesi, Türk demokrasisinin gelişimi adına da umut verici.

 



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs