En Sıcak Konular

İsrail tankları Tel El Hava'dan çekildi

16 Ocak 2009 11:44 tsi
İsrail tankları, dün girdikleri Gazze'nin güneyinde bulunan Tel El Hava ve El Rimal mahallelerinden çekildi.

Tankların, Gazze'deki Netzarim'de bulunan son saldırı öncesindeki mevzilerine döndüğü bildirildi. İsrail askerlerinin geri çekilirken, birçok kişiyi de tutukladığı öğrenildi.

Önceki gün gece yarısından başlayarak Tel El Hava ve El Rimal bölgelerinde ilerleyen İsrail ordusu tanklarının açtığı ateş, evlerin vurulması bölgede çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olurken, dünkü operasyonlarda ne kadar can kaybı olduğu henüz tam olarak belirlenemedi.

24 saat süren saldırının ardından tankların çekilmesi sonrası bugün arama kurtarma ekipleri bölgede ölü ve yaralılara ulaşmaya çalışırken, sabah saatlerinde yıkıntılar arasında 23 kişinin cesedine ulaşıldı. Ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Gazze'deki Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Muaviye Hasaneyn, yeni bulunan cesetlerle, operasyonun başlangıcından bu yana ölenlerin sayısının 1133'e çıktığını, yaralıların sayısının da 5150 olduğunu ifade etti.

İsrail tanklarının ve askerlerinin, dün bütünüyle kuşattıkları Tel El Hava ve El Rimal'da altyapıya da büyük zarar verdikleri belirtiliyor.
Bir yandan denize, bir yandan da Gazze'nin tam merkezine uzanan her iki mahalle de Gazze'nin en gelişmiş semtleri. Burada bakanlık binaları, alışveriş merkezleri ile birçok sivil toplum örgütünün büroları da yer alıyor.

Bölge sakinlerinin birçoğunu evlerini korku içinde terk edip sokağa döken dünkü saldırıyla birlikte, sadece Gazze kentindeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının okullarına sığınanların sayısının 26 bin dolayında olduğu da öğrenildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'nin Selahaddin caddesinin batı kısmındaki evlerde yaşayan Filistinlilerin hemen hepsi evlerini terk etti. Bunlar da BM'nin bölgedeki çeşitli okullarına sığındı.

Yine de dün akşam, Hamas'ın önde gelen liderlerinden İçişleri Bakanı Said Siyam'ın evine atılan bir füzeyle öldürülmesi sonrası, Gazze semalarının önceki günlere nispeten daha sakin olduğu ifade ediliyor.

Yerleşimin yoğun olduğu mahallelerdeki Gazzeliler, dün gece F-16'larla helikopter seslerini daha az duyduklarını belirtiyor.

İSRAİL GECE BOYUNCA 40 HEDEFİ VURDU

İsrail ordusu gece boyunca 40 hedefi vurdu. Vurulan yerler arasında, silah deposu olarak kullanıldığı öne sürülen bir cami, Hamaslı bir militanın evi, iki Hamas karakolu, eğitim kampı da yer alıyor.

Refah'ta, tankların açtığı ateşte, 14 yaşında bir çocuğun öldüğü, bir kişinin de yaralandığı belirtildi. Han Yunus'taki Nasır hastanesinde de iki gün önceki operasyonlarda ağır yaralanan bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail, Gazze Şeridi'ne bu sabah Kerem Şalom geçiş noktasından 105 kamyon insani yardımların aktarılacağını duyurdu. Ayrıca Karni geçişi de açılarak bölgeye akaryakıt sevkıyatı yapılacak.

İsrail, Batı Şeria'da ise dün gece yarısından başlayarak yarın gece yarısına kadar tam kapatma uygulamasına geçti.
İsrail ordusu, saldırılarının başladığı 27 Aralık'tan bu yana her hafta sonu, Batı Şeria'da 2 günlük kapatma uygulamasına gidiyor.

aa



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,963 µs