10 neden... | " /> 10 neden... | "/>

En Sıcak Konular

Uykunuzu zehir eden 10 neden...

16 Ocak 2009 10:48 tsi
Uykunuzu zehir eden 10 neden... "En iyi uyku hangisidir?" sorusunun cevabını merak etmeyen yoktur. 'İyi uyku'yu sadece belirli saatlerle tanımlamak yeterli olmuyor.

International Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'iyi uyku'yu, "Kişinin kendini dinlenmiş hissettiği uyku" olarak tanımlıyor...

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, uykunun süresinin kişiye özel olduğunu söyledi. Tutluoğlu, "Bazı insanlar 10-12 saat uyudukları halde 'uykumu alamadım' derken, bazıları 6 saat uyusa da son derece dinlenmiş bir şekilde uyanabiliyor"dedi. Uluslararası Uyku Cemiyeti'nin sınıflandırmasına göre, 100'e yakın uyku hastalığı bulunuyor. Kaliteli uyku ise başlıca 3 şartı gerektiriyor:

1) Günlük çalışma ve düşünme fonksiyonları etkilenmemeli
2) Gün içinde uyku gelmemeli
3) Uyuklama olmamalı

Uyku kalitesini bozan 10 konu
Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, gece uyku kalitesini bozan ve dinlenmeyi önleyerek başka sağlık sorunlarına da davetiye çıkaran 10 nedeni şöyle sıralıyor:

1) Aşırı kilo artışı ve obezite
2) Yapısal bozukluklar (çene yapısı küçük ve arkaya doğrudur)
3) Burun ve boğazdaki yapısal bozukluklar
4) Bazı hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) hastalığı
5) Astım (Astımlı kişilerde alerji de olduğundan, burun çok iyi çalışamıyor, tıkanıklık ve sinüzit oluşuyor. Buna bağlı olarak hasta burun problemleri de yaşıyor ve apne oluşuyor.)
6) KOAH -Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ( KOAH hastalarında uyku apnesi daha sık görülüyor. Uyku sırasında soluk durması sonucu kandaki oksijen düşüyor, ani ölümler oluşabiliyor)
7) Kişiye ait faktörler (Sigara, alkol)
8) Kalp hastalıkları ve hipertansiyon
9) Cinsel fonksiyon bozuklukları
10) Ense kalınlığı

Uyku teröründe, hasta eşini dövebiliyor
Uyku terörü hastalığında ise hasta, uyanmadan uyku sırasında kalkıyor ve eşini dövmeye başlıyor ya da eşyaları kırıyor. Uykuda yemek yeme hastalığında da hasta uyku sırasında yemek yiyor ancak hatırlamıyor. En çok görülen diğer uyku hastalıkları arasında şunlar bulunuyor: Uykusuzluk. Parasomnia: Uykuya dalarken kaslarda kasılma olur. Buna karabasan ya da uyku felci de denebilir. Narkolepsi: Apne değildir. Kişi, gün boyu aşırı uykulu olur, kafası düşer ve uyuklar.

Açık gözle de uyunabiliyor
Halk arasında 'uyurgezerlik' olarak bildiğimiz durum da bir uyku hastalığıdır. Bu hastaların gözleri açıktır, ama aslında uyuyorlardır. Uyurgezer, uykunun herhangi bir zamanında yatağından kalkıp, arabasına binip, alışveriş yaparak dönebilir ve bunu hatırlamayabilir.

Horlayan kocada, eşin ifadesi önemli!
Horlama sorunu erkeklerde daha sık görülmesine rağmen menopozdan sonra kadınlarda da rastlanabiliyor. Bu durumda eşler horlamadan dolayı uyuyamıyor, rahatsız oluyor ve yatakları ayırıyorlar. Horlama sorunu olan erkeklere tanı koymada, eşlerinin ifadeleri büyük önem taşıyor. Uyku apnesi olan kişilerde vücudun üst kısmında terleme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, sabahları baş ağrısı oluyor ve kişi uykusunu alamamış olarak kalkıyor.

 



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,055 µs