367 Sabih'in asıl amacı ne? | " /> 367 Sabih'in asıl amacı ne? | "/>

En Sıcak Konular

367 Sabih'in asıl amacı ne?

16 Ocak 2009 08:26 tsi
367 Sabih'in asıl amacı ne?

367'nin mucidinin ortaya attığı Ergenekon savcılarının sayısı ile ilgili yeni fikire tepkiler çığı gibi. Peki 367 Sabih'in asıl amacı ne?

40 savcıyla soruşturma olmaz, Kanadoğlu davayı sulandırmak istiyor  
 
Ergenekon davası kapsamında evi aranan eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "Ergenekon'u soruşturan savcı sayısı artırılsın" diyerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu göreve çağırmaları yeni bir tartışma başlattı.  
 
Kanadoğlu, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında savcı sayısının 40'a yükseltilmesini istedi. Ergenekon soruşturmasıyla ilgili 'Şemdinli gibi olmaya mahkûm' ifadesi kullanan Kanadoğlu'nun, sözleri hukukçuların tepkisini çekti. Açıklamalara ilişkin hukukçuların görüşleri şöyle:

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentop: Savcıların sayısının artırılmasından öte soruşturmayı kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı. Zekeriya Öz başta olmak üzere diğer savcıların görevden alınması, yerlerinin değiştirilmesi son derece vahim olur. Bunun adı soruşturmayı akamete uğratmaktır. Böyle bir olay uluslararası kamuoyunun da dikkatini çeker. Savcı sayısı az mı, acaba ihtiyaç var mı? İhtiyaç varsa dahi, bu ihtiyacı dışarıdan başkalarının dile getirmesinin bir önemi yok. Soruşturmayı yürüten savcıların böyle bir ihtiyacı hissedip hissetmedikleri önemli. Hariçten böyle bir ihtiyacın, dile getirilmesinin arkasında başka maksatlar aranabilir.

Eski Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek: Ergenekon soruşturması terör suçlarına bakan özel yetkili savcılık ve mahkemece yürütülüyor. Örgüt ilişkilerinin çözülmesi için soruşturmanın, gizlilikle organize bir şekilde yürütülmesi gerekir. Ergenekon soruşturmasında şüpheliler arasına alınıp evi aranan Başsavcı Kanadoğlu da olsa bu kişinin kalkıp da 'cumhuriyet savcılarının sayısı artırılsın' teklifini hukukî anlamda ciddiye almak mümkün değil. 40 savcıyla örgüt soruşturması yürütülemez. Kanadoğlu ve YARSAV Başkanı'nın Ergenekon'la ilgili açıklamaları ortadayken, (soruşturmayı ciddiye alıp da soruşturma bir an önce bitsin, bunun için de savcı sayısı 40'a çıksın) fikirleri davayı sulandırmaktan başka anlam taşımıyor.

Eski Yargıtay Üyesi Ekrem Serim: İşlerin daha çabuk götürülmesi için tayin yapılabilir. Ergenekon soruşturmasını Savcı Öz koordine ettiğine göre son sözü o söyleyecektir. Neticede yardımcı savcılar, donelerini ona verecektir. Korkulacak bir şey görmüyorum. 40 kişilik savcı olmaz. Bir iki kişi olur. Savcı Öz değiştirilmediği müddetçe tahkikatta endişe görmüyorum.

Yargı bağırarak konuşmaz

Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltılardan sonra YARSAV ve CHP'nin yaptığı açıklamalara atıf yapan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Bağırınca bir yere varamıyorsunuz." mesajı verdi. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evinin aranması sonrasında ihsas-ı rey olmaması için açıklama yapmayan Gerçeker, "Yargılamayı etkilemeye yönelik davranışta bulunamazsınız, yargılamanın gizliliğini ihlal edecek davranışlarda bulunamazsınız." dedi. Star Gazetesi'ne konuşan Yargıtay Başkanı, YARSAV'ın yaptığı açıklamaların kendilerini bağlamadığını belirtti. Sorunların çözümünde diyaloğun önemine değinen Gerçeker, özetle şu görüşleri dile getirdi: "Halen devam eden Ergenekon soruşturması ile ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Hukuk düzgün bir şekilde işliyor ve kendi içinde her şeyi halleder. Bugün soruşturmayı savcılık yapar, ama yine belli noktalarda hakim karar vererek birtakım şeyleri yaptırıyor. YARSAV bir tüzel kişiliktir, Yargıtay'ı bağlamaz."
 
zaman



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs