En Sıcak Konular

Babacan Gazze'yi anlattı

15 Ocak 2009 22:17 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de BM'nin kimi binalarına yapılan saldırıları hatırlatarak İsrail'in artık ayrım yapmadan operasyon yaptığını savundu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de Birleşmiş Milletler'in (BM) kimi binalarına bugün yapılan saldırıları hatırlatarak, ''Bu binalar vurulabildikten sonra artık askeri operasyonlarda sivillerin ve sivil olmayanların ayrımının pek yapılmadığı kanaati oluşuyor'' dedi.

Ali Babacan, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde, 2004'de kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'ne giderek, burada Türk öğrencilerle biraraya geldi. Öğrenciler tarafından tezahüratlarla karşılanan Babacan, burada katıldığı toplantıda soruları yanıtladı.

Gazze'de yaşanan son olaylara ilişkin bir soru üzerine Babacan, ''Gazze'deki gelişmeler insanlık adına bir trajedi'' dedi ve özellikle sivillerin ölmelerinin yürekleri dağlayan bir konu olduğunu bildirdi.

Bugün BM'nin kimi binalarına yapılan bombalamalarda Gazze'de görev yapan gazetecilerin yaralandığına dikkati çeken Babacan, bu binalara zarar verilmemesi gerektiğini belirterek, ''Bu binalar vurulabildikten sonra artık askeri operasyonlarda sivillerin ve sivil olmayanların ayrımının pek yapılmadığı kanaati oluşuyor'' diye konuştu.

Babacan, BM Güvenlik Konseyi'nin bölgede ateşkes ilan edilmesi konusundaki kararına karşın halen askeri operasyonların sürdüğünü dikkati çekerek, Türkiye'nin, ateşkesin sağlanması konusunda Mısır, İsrail, Suriye ve Filistin'deki farklı gruplarla temas durumunda olduğunu kaydetti.

Babacan, konuşmasında, Kosova ve Bosna-Hersek temaslarından da sözetti ve Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin ''çok özel ilişkiler'' olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye'de yaşayan herkesin kalbinde Bosna-Hersek ile ilgili özel hisler olduğunu ifade ederek, ''Bu üniversite, bu dostluğun belki de en güzel tezahür ettiği yer'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin Bosna-Hersek'e pek çok alanda, AB sürecine ve NATO ile ilişkilerine destek verdiğini, Bosna-Hersek'in daha öngörülebilir bir ülke olması için AB sürecinin sürmesini önemsediklerini ve bu ülkenin ekonomisinin gelişmesi gerekliliğini de vurguladı.

Bosna-Hersek'de Boşnaklar, Hırvatlar, Sırplar ve birçok grubun beraber yaşadıklarına dikkati çeken Babacan, ''Bu farklılıkları Bosna-Hersek'in zenginliği olarak görüyoruz. Ne zaman farklılıklar üzerinden siyaset, kavga yapılmamıştır, o zaman başarılı olunmuştur'' diye konuştu.

Üniversiteye yaptığı ziyaretin ardından Babacan, Saraybosna merkezindeki başçarşıda bulunan Türk Kültür ve Enformasyon Merkezi'ni ziyaret ederek buradaki sergiyi gezdi.

-BABACAN, ZİRAAT BANKASI ŞUBESİNİN AÇILIŞINI YAPTI-

Babacan, üniversite ziyaretinden önce de Bosna-Hersek'de 1997 yılında açılan ilk yabancı sermayeli ve tek Türk bankası olan Ziraat Bankası'nın yeni bir şubesini açtı.

Babacan, bu açılışta yaptığı kısa konuşmada, Ziraat Bankası'nın, Bosna-Hersek'in ekonomisine çok yönlü katkıda bulunduğunu belirterek, bu bankanın iki ülke arasındaki işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi olduğunu söyledi.

Saraybosna'daki resmi ziyareti çerçevesinde bugün ayrıca cumhurbaşkanlığı konseyi üyeleri, parlamento halklar meclisi, temsilciler meclisi başkanı ve başkan yardımcıları ve başbakan ile de görüşen Babacan, DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi toplantısına da katıldı.

Bu arada eşine resmi ziyaretinde eşlik eden Zeynep Babacan da Saraybosna'da bulunan bir yetimhane, geleneksel bir Boşnak evi, Aliya İzzetbegoviç Müzesi ve Boşnak Enstitüsü'nü gezdi.

aa



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,753 µs