En Sıcak Konular

'40 bin kişi işsiz kalabilir'

15 Ocak 2009 19:27 tsi
Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD), yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sorunlarının büyüdüğünü ve 6 ay içinde 40 bin çalışanının işsiz kalmasından endişe ettiğini açıkladı.

Üretimden ihracata kadar yaşanan daralmanın önüne geçebilmek için bir an önce önlem alınmasını isteyen BEYSAD, sıkıntıların giderilememesi halinde 6 ay içinde 40 bin çalışanının işsiz kalmasından endişe ettiğini bildirdi.

Siyasi otoriteye bildiri sunan BEYSAD, faizlerle birlikte KDV ve ÖTV indiriminden, enerji maliyetlerinde yeniden düzenlenmeye kadar bir dizi önlemler alınmasını talep etti. Yaşanan global ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılarını masaya yatıran BEYSAD, sorunların giderilmesi için acil önlemler alınmasını istedi.

BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı B. Murat Önay, hükümete yönelik hazırladıkları bildiriyi tüm üyelerine açıklayarak desteklerini aldı. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu ile İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi'nin de katıldığı toplantıda ortak akıl çerçevesinde çözüm arandı. Burhanoğlu, krize yönelik çalışmalarını anlattığı toplantıda, Kavi de şirket birleşmeleri konusundaki tecrübelerini anlattı.

40 bin kişi işsiz kalabilir
Toplantının son bölümünde ise BEYSAD'ın 110 üyesinin tam desteğini alan bildiri okunarak, bunun siyasi otorite ve kamuoyuyla paylaşılmasına karar verildi.

BEYSAD'ın hazırladığı ve sektörün yaşadığı sıkıntılardan bunların giderilmesinde uygulanacak çözüm önerilerini içeren bildiri şöyle:

"BEYSAD organizasyonu altında dernek üyeleri olarak bizler, dünyada yaşanan mali krizin ülkemizde üretim krizi haline dönüşmesi nedeniyle, sanayimizin, dolayısıyla ülkemizin daha fazla zarar görmesini önlemek için, siyasi otoriteyi bizlerle işbirliği içinde doğru kararlar almaya ve bu kararları acilen uygulamaya çağırıyoruz. Beyaz Eşya Sektöründe Türkiye, son on yılda yaptığı atılımla üretimini yüzde 400 arttırmış ve Avrupa'da yüzde 22'lik pazar payıyla İtalya'dan sonra ikinci büyük üretici haline gelmiştir.

Beyaz Eşya sektöründe yerli malzeme kullanım oranı yüzde 70'dir.
Sektörün bu kadar hızlı büyümesinin altında yatan en önemli faktör, gelişmiş ve uluslararası standartlarda üretim yapan yan sanayi firmalarının, ana üreticilere sağladığı destek ve kaliteli üretim olmuştur.

BEYSAD çatısı altında 195 üye firma bulunmaktadır ki, bu da sektöre hizmet eden firmaların sayısal olarak yüzde 85'ini, cirosal olarak da yüzde 95'ini karşılamaktadır. Sektörün 2008 cirosu 8 milyar dolardır. Sektörün 2008 yılı ihracatı toplam 3,4 milyar dolardır.

Özellikle son yıllarda düşük kur, pahalı enerji, ücretler üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik yükleri, artan lojistik girdiler dolayısıyla maliyetlerinin yükselmesi, Yan Sanayileri krize rezervsiz sokmuştur.

Sanayimiz bu sürece başta Ar-Ge olmak üzere yeni teknolojilere ve kapasiteye yaptığı yatırım yükü ile yakalanmıştır. Bu sıkıntılı süreç devam ederken dünyadaki mali krizin Türkiye uzantısında bankaların kredileri kısıtlamaları, vadesi gelmiş kredileri uzatmamaları veya cari kredileri kullandırmamaları ve ayrıca, teminat şartlarını ağırlaştırmaları, zaten çok az karla rekabet etmeye çalışan yan sanayi firmalarını çalışamaz duruma getirmiş ve bazı firmalarımız kapanma riskiyle karşı karşıya kalmışlardır.

Dünya'da yaşanan krizle ilgili birçok seri tedbir paketleri devreye sokulurken, ülkemizde henüz reel sektörü rahatlatacak hiçbir ciddi tedbir alınmaması neticesinde, Türk sanayisi çok tehlikeli bir dönemece girmiştir.

Tamamı kayıt içi olan sektörümüzde 120 binin üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Kriz nedeniyle vardiya iptalleri ve işten çıkarmalar, maalesef yaşanmaktadır. Tahminimiz, sektörümüzün etkilediği yan sanayi kolları ile birlikte toplam istihdam kaybı 6 ay gibi süreçte 40 binin kişiye ulaşabilir. Bu da devletin ücretler üzerinden aldığı vergi ve sigorta primlerini alamaması anlamına geldiği gibi, işsizlik yardımıyla da devlet, ek bir yükün altına girmektedir. Bu durum Sosyal Güvenlik Kurumlarını daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir. Ayrıca, işsiz kalan insanların çaresizlik içinde kalmalarına yol açacağı hususu da göz ardı edilmemelidir. Çalışmama durumunda faaliyetlerine devam edemeyecek olan firmaların yaratacağı, devletin toplam gelir kaybı ise, en az 1 milyar lira olacaktır."

Bildiride beyaz eşya sektörünün geleceği için yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:

Mevduat garantisi başta olmak üzere bankaları rahatlatacak mevzuat değişikliklerinin bir an önce yapılması;

Şirketlerin devamlılığını sağlayabilmek için kredilendirmenin devlet bankalarının, Exim Bank ya da Merkez Bankası üstünden kolaylaştırılması, mevcut kredi borçlarının yeniden yapılandırılması, özel bankaların da buna yönlendirilmeleri;

Kredi faizlerinin Avrupa ülkeleri seviyesine çekilmesi;

Piyasanın hareketlenmesi için tüketici kredilerinde kolaylık sağlanması;

KDV ve ÖTV indirimlerinin yapılması;
Uzakdoğu'dan ithalatı yapılan dampingli ürünlerin önünün kesilmesi, baz maliyet uygulamasına geçilmesi;

İşten çıkarmaların asgaride olabilmesi için sigorta ve vergi yüklerinin ertelenmesi, esnek ve eksik çalışma imkanlarının sağlanması; buna MESS ve işçi sendikalarının da destek olması;

Şirketlerimiz üzerindeki vergi ve tüm sosyal güvenlik prim yüklerinin hafifletilmesi, mevcut sigorta ve vergi borçlarına kolaylık sağlanması;
Enerji maliyetlerinin, rakip ülke fiyat seviyelerine indirilmesi gerekmektedir."

 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,338 µs