En Sıcak Konular

Türkiye'ye 110 bin avro ceza!

15 Ocak 2009 11:48 tsi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sendikacı Süleyman Yeter’in gözaltında işkenceyle öldürülmesiyle ilgili davada Türkiye’yi 110 bin 720 avro (yaklaşık 220 bin TL) tazminata mahkûm etti.

AİHM kararı verirken Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘işkence yasağı’, ‘yaşam hakkının ihlali’ ve ‘bu hak ihlal edildiği halde faillerin cezalandırılması için iç hukukta etkili yargılama yapılmamasını’ gerekçe gösterdi. Yeter’in avukatı Ercan Kanar, işkence suçunun çoğu kez cezasız kaldığı Türkiye için AİHM’nin kararının önemli olduğunu belirtti.
Limter-İş Sendikası eğitim uzmanı Süleyman Yeter, Mart 1999’da yapılan operasyonda gözaltına alınmış ve Terör Mücadele Müdürlüğü’ndeki sorgusu sırasında fenalaşınca kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Ali Tıp raporlarında Yeter’in genel vücut travması ve boyuna yönelik baskılar nedeniyle öldüğü belirtilirken bunun da Tokyo Bildirgesi’ndeki ‘işkence’ tanımına uyduğu vurgulanmıştı. Açılan işkence davasında yargılama yaklaşık dört yıl sürdü.  2003 yılında çıkan kararda mahkeme Yeter’in işkenceyle öldüğünü belirtti. Polislerden Mehmet Yutar, ‘kastı aşarak kasten adam öldürmek’ suçundan 10 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu ceza failin birden fazla olması ve asli failin belirlenememesi nedeniyle  beş yıl ağır hapse indirildi.
Mahkeme bir de ‘iyi hal’ indirimi yaparak cazayı 4 yıl 2 aya düşürdü. Sanık Erol Erşan, delil yetersizliğinden beraat etti. Gıyabi tutuklu Ahmet Okuducu’nun dosyası ayrıldı.
Aile ve avukatları davayı AİHM’ye götürdü. Başvuruda AİHS’de yer alan ‘yaşam hakkının ihlal edilmesi’, ‘işkence yasağı’ ve ‘faillerle ilgili etkili yargılama yapılmaması’ gibi maddelerin çiğnendiği belirtildi. AİHM kararını verdi. Avukat Ercan Kanar, mahkemenin başvurularındaki tüm maddelerin ihlalini kabul ettiğini ve Türkiye’yi 110 bin 720 avro ceza ödemeye mahkûm ettiğini söyledi. Kanar, AİHM’nin kararında ‘Kırmızı bülten’le aranan işkence sanığının yıllarca yakalanamamış olmasının da ‘devletin ciddi soruşturma yapmaması’ olarak yorumlandığına dikkat çekerek, “Kararda şu anki mevzuatın da gözaltındakilerin yaşam güvenliğini sağlayacak düzeyde olmadığı yönünde atıflar var” dedi. Aile ve avukatlar kararla ilgili bugün İnsan Hakları Derneği’nin İstanbul şubesinde saat 11.00’de açıklama yapacak.

İşkence davasında da ceza çıkmıştı

AİHM, Yeter’in de aralarında bulunduğu 15 kişiye işkence yapılmasıyla zamanaşımından düşen başka bir davayla ilgili geçen ekim ayında da bir karar vermiş ve Türkiye’yi 65 bin avro ödemeye mahkum etmişti. Bu davanın avukatları Türkiye’nin AİHS’ye göre ‘etkin yargılama yapılmaması ve ‘Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz’ ilkesini ihlal ettiğini savunmuştu.


Radikal



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs