Geleneksel yoğurt | " /> Geleneksel yoğurt | "/>

En Sıcak Konular

Sütün en vitaminli hali: Geleneksel yoğurt

15 Ocak 2009 11:50 tsi
Sütün en vitaminli hali: Geleneksel yoğurt Medyada yer alan reklamlar ve bir çok uzman isim açık süt içmeyin, pastörize süt için diyor. Peki ama neden? Pastörize süt gerçekten vitaminli mi, ekşimeyen süt ve yoğurtlar ne anlama geliyor? Süt ve süt ürünlerini doğru tüketmenin püf noktası ne? Prof. D

Asırlarca hayvanlar merada otladı, sütleri sağıldı, çiğ içildi, yoğurt ve peynir olarak tüketildi. Atalarımız yıllarca taze süt içti ve yoğurt yedi…Sonunda atalarımız sağlıklı idiler, o zamanlar hijyen denen pastörize işlemi yoktu ve kronik hastalıklar da yoktu!

Alanında uzman isimlerin ifadesi ile “gıda emperyalizmi” her yanımızdan sarıyor ve adeta insanların beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için asırlık doğrular yanlışmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Medyada reklamlarla gündeme gelen ve açık sütü kötüleyip, pastörize sütü öven tanıtımların perde arkasını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı. Prof. Dr. Ahmet Aydın’a sorduk.

-Neden açık süt kötülenip pastörize süt en sağlıklı deniyor?

"Hijyen ve sağlık adı altında pazarlanan pastörize ve UHT gibi teknoloji ürünü sistemlerin amacının tamamen ticari! Bilgisizlikten çok iyi olarak gösteriliyor. Uzun yıllardır yaptığım araştırmalar, araştırmalardan elde ettiğim belgeler ve hastalar üzerinde gözlemlerine dayanarak, firmaların üretim ve satış sırasında ürünlerin raf ömrünü uzatmak için uyguladıkları pastörize işleminin insanların yaşam ömürlerini kısalttığını yıllardır ifade ediyorum.

Süt, çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, UHT ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geliyor. Süt pastörize edilirken tahrip oluyor ve tahrip olmuş sütü içtiğinizde sizin vücudunuz da tahrip oluyor."

-Bu tahribat insanlarda nasıl ortaya çıkıyor?

"En çok süt tüketen ülke ABD'dir, yılda kişi başına 130 litre süt tüketimi vardır. Ve en çok da kemik kırıkları ve kemik erimesi burada görülür. Bu araştırma sonuçları ile kanıtlanmıştır. Ayrıca, kronik hastalıklar dediğimiz; bağışıklık sistemi hastalıkları, alerji, romatizma ve otizm hastalıklarına da zemin hazırlar."

-O zaman büyük şehirlerdeki insanlarımız hiç süt içmese daha doğru olur diyebilir miyiz?

"Aslına bakarsanız anne sütünün bebeği için olduğu gibi, ineği sütü de buzağı içindir. Ve dikkat ederseniz her ikisinde de çiğ olarak içilmektedir. Sütten vitamin almak istiyorsanız, merada yeşillik otlamış hayvandan sağılmış taze sütü çiğ olarak tüketmelisiniz."

-İnek, koyun, keçi sütünü çiğ olarak tüketeme imkanı olmayalar ne yapmalı?

"Sütü kaynatmazsanız ekşir bu canlı olduğunun bir kanıtıdır. Kaynattığınız zaman içindeki vitaminler ölür ve mayaladığınızda tekrar canlanır. Yoğurtta belli bir zaman diliminde ortalama 7 gün içinde ekşir. Yani işin aslını atalarımız yıllara önce keşfetmiş çiğ süt içerek ve yoğurt tüketerek sağlıklarını korumuşlar. Geleneksel usullerle çiğ sütten peynir yapmışlar.

Pastörize sütten yoğurt mayalayamazsınız, çünkü içindeki canlılar tamamen ölmüştür! Ama açık sütü alıp kaynatırsanız, onu mayalayıp yoğurt yapabilirsiniz. Eğer bu imkanınız yoksa, piyasada satılan geleneksel doğal ve ekşiyen yoğurtlar tercih edilmeli.

Peynir alırken de eski yani ezine tipi olarak bilinen türler, eski kaşar dediğimiz iyice mayalanmış olan peynirler tercih edilmeli. Taze peynir tüketilmemeli. Taze peynirler tam mayalanmadığı için içindeki zararlı bakteriler ölmeyebilir ve brusella hastalığına sebep olabilir."

-Süt ve süt ürünleri dışında kalsiyumu hangi gıdalardan alabiliriz?

"Dereotu, roka ve tüm yeşilliklerden alabilirsiniz. Taze yeşillik beslenme öğünlerinden eksik edilmemeli, yeşilliklerde vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineraller bulunur,  bu hastalıklara karşı bir koruma kalkanı oluşturur."

-Bir de diyetisyenlerin tatlı niyetine önerdiği sütlü tatlılar var, peki sütlü tatlılar konusunda ne önerirsiniz?

"Tatlı deyince işin içine süt dışında bir de şeker giriyor. Şekerin zararları ise saymakla bitmiyor.

Şeker=Panik atak,

Şeker= Sivilce,

Şeker= Saç dökülmesi,

Şeker= Prostat,

Şeker= Osteoporoz,

Şeker=Kanser

Evet maalesef şeker tüm hastalıkların en sevdiği yiyecek durumunda, insanları değil hastalıkları besliyor. Bir de bunu pastörize sütle bir araya gelince gerisini siz düşünün!

Vücudun elbette şekere ihtiyacı var ama bu gıdalardan doğal olarak alınabilir. Ancak vazgeçemeyenler sütlü tatlıyı çok sevenler hazır olan ve mısır şekeri üretilenlerden uzak durmalı ve mümkünse evde geleneksel usulle yapılmış olanı az miktarda tercih etmeli."

-Sonuç olarak süt ve süt ürünlerinden vazgeçemeyenlere ne önerirsiniz?

  • "Yoğurt ama ekşiyen yoğurt ve yoğurtla yapılan ayran tüketmek çok faydalı.
  • Mandra sütü.  
  • Geleneksel peynir.
  • Alışverişlerde, marka ve pahalı olan ürüne aldanmasınlar, ürünü tüketirken, doğal olup olmadığını  test etsinler! Ekşime sürecini takip etsinler."

www.iyibilgi.com özel Nihal Doğan

İyibilgi'nin "süt" konusunda diğer haberleri:

'Beslenme beyni böyle dönüştürüyor!'

Kutu süt mü, sokak sütü mü?

Yalnız sütleri değil... inekleri de bozmuşlar

 

Açık süt mü, şişe sütü mü, kutu sütü mü?

 

İşte, pastorize sütün sağlığa zararları!

 

“Hijyen” kutu sütler zararlı mı?



Bu haber 6,485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,994 µs