parçalansın mı? | " /> parçalansın mı? | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD parçalansın mı?

15 Ocak 2009 11:29 tsi
TÜSİAD parçalansın mı? 22 Ocak günü TÜSİAD’da seçim var. Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ kuvvetle muhtemel yeniden seçilecek. Ancak tam da bu süreçte, TÜSİAD’ın ‘parçalanması’ fikri ortaya atıldı. Tabiî içeriden değil, dışarıdan. Ve bu TÜSİAD'ın hiç hoşu

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), bu türden organizasyonlar içinde en güçlü olanlardan. Zengiler kulübü olarak da anılıyor ve vakt-i zamanında hükümet düşürmüşlüğü dahi var.

Türkiye’nin en kalburüstü, en zengin, doğallıkla iç ve dış politik dengelerde de hayli ağırlığı olan bir kuruluş. TÜSİAD’ı daha fazla anlatmaya gerek yok.

Şu an başkanlığını yine bilindiği gibi, Arzuhan Doğan Yalçındağ yürütüyor. Kurumun, Yüksek İstişare Kurulu’nun başında da Mustafa Koç var.

İşte bu TÜSİAD, birkaç gün sonra bir seçim yaşayacak ve yönetim kadrosu yenilecek. Ama Başkan Arzuhan Yalçındağ’ın görevini sürdüreceği, en azından bir yılda derneğin başkanlığını yapacağı tahmin ediliyor.

Buraya kadar rutin sayılabilecek süreç sayılabilir. Fakat, bu zamanlama sırasında ortaya atılan ve tartışılan yeni bir konu ortaya çıkmış bulunuyor.

TÜSİAD’ın parçalanması. Dernek, kurulduğu dönemden bu yana bünyesinde hem sanayicileri hem de tüccarları barındırıyor.

İddia veya “öneri” şu tezi savunuyor. Bu iki yapı, çoğu zaman TÜSİAD’ı sıkıştırıyor. Tüccarların talepleri ile sanayicilerin talepleri zaman zaman uyuşmuyor hatta çatışıyor.

Bu tezi savunanlardan Sabah Gazetesi yazarı Meliha Okur köşe yazısında şunları söylemiş; “Kesinlikle yol ayrılmalı, tüccar ve sanayici ayrımı netleşmeli. TÜSİAD bölünmeli, elitlik bitmeli. Anadolu sanayicisine kucak açılmalı!”

Benzer tezi savunanların TÜSİAD’a getirdiği “politikaya karışıyor” eleştirileri de mevcut.

Örnek olarak TÜSİAD’ın 27 Nisan muhtırasında sessiz kalması, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti'nin karşısında yer alması,  AK Parti'nin kapatılma sürecinde ortaya net bir tavır koyamaması ve bunun gibi.

Tersine, hem bu teze karşı çıkanlar hem de bizzat TÜSİAD içinde eleştirilere kulak asmayanlar da var.

Onlara göre, TÜSİAD’a yönelik bu yaklaşımın ardında başka planlar var. Bunu iki noktada işaretliyorlar; birincisi 2001’den beri yükselen Anadolu sermayesinin TÜSİAD’a rakip hale gelmesi, ikincisi, AKP iktidarının benzer tüccar, sanayi örgütleri ile sendikalarda söz sahibi olma girişimleri ve arzusunun bir iz düşümü.

Hangisi doğru bilinmez. Ama TÜSİAD’ın parçalanarak gücünü kaybetmeyi göze alacağını kimse sanmıyor. Keza aynı gücü “paylaşmak” isteyeceğini de!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,230 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,462 µs