En Sıcak Konular

Yüksek makamlar neden toplanıyor?

15 Ocak 2009 10:59 tsi
Yüksek makamlar neden toplanıyor? 'Encümen-i Daniş' toplantıları neden yapılıyor?

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın sorgusunda, emekli komutanlar ve bazı büyükelçilerden oluşan ’Encümen-i Daniş’ toplantıları da gündeme geldi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneraller Necdet Üruğ, Hüseyin Kıvrıkoğlu, İsmail Hakkı Karadayı, eski Kara Kuvvetleri Komutanları emekli Orgeneraller Atilla Ateş, Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi’nin de aralarında bulunduğu, kendilerine 'Encümen-i Daniş’ adını veren grup, ülkenin gidişatıyla ilgili rapor hazırlayıp yönetim kademelerinde bulunanlara gönderiyor. 'Encümen-i Daniş’in aktif üyelerinden emekli bir orgeneral, toplantıların aksamadan sürdüğünü, ancak rapor gönderilen yer sayısının artık sınırlı olduğunu belirtti.

Gül'e neden rapor gitmiyor?

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e rapor verdiklerini, ancak Abdullah Gül döneminde Çankaya’ya rapor göndermeyi durdurduklarını söyleyen üye, şu bilgileri verdi:

"Encümen-i Daniş 1850’lerde kurulmuş. O dönem Sadrazam’a, kabineye birtakım konularda danışmanlık yapmak amacıyla çalışmış. Cumhuriyet’e kadar devam etmiş, sonra ara vermiş. Cumhuriyet döneminde yeniden toplanmış. Osmanlı dönemindeki gibi yine Encümen-i Daniş olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Örneğin önceki Cumhurbaşkanlarımızdan Fahri Korutürk ’Encümen-i Daniş’de görev yapmıştı.

Dışarıya kapalı toplantılara bazen uzmanlar da davet ediliyor

Ülkenin sorunlarını değerlendiriyoruz. Konular çok geniş. Belirlediğimiz sıraya göre konuları konuşuyor, tartışıyoruz. Konuların uzmanı olarak bilinen bazı kişileri de davet ediyoruz, görüşlerini alıyoruz. Belli konularda konunun uzmanlarından bilgi aldıktan sonra kendi aramızda değerlendiriyoruz, tartışıyoruz. Son derece verimli oluyor."

RAPOR GÖNDERİLEN YÖNETİM KADEMELERİNDE KİMLER VAR?

Fenerbahçe Yelken Kulübü'nde toplanan Encümen-i Daniş'in bu toplantıları hangi amaçla yaptığı, hangi yönetim kadrolarına rapor verdikleri ve bu derece yüksek rütbeli eski subayların ne için bu danışmanlık faaliyetini yürettiği ise açıklanmıyor.

Ahmet Necdet Sezer döneminden sonra verilen danışmanlık hizmetinin durdurulması da ayrı bir bilinmezlik olarak ortada duruyor.

Herhangi bir resmi yanı bulunmayan ve 15 günde bir yapılan toplantılarda alınan kararların hangi  yönetim kademeleri için ne derece etkili ve yaptırım gücüne sahip olduğu da bilinmiyor

 



Bu haber 1,920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,259 µs