kapısına dayandı! | " /> kapısına dayandı! | "/>

En Sıcak Konular

AB, Rusya'nın kapısına dayandı!

15 Ocak 2009 10:32 tsi
AB, Rusya'nın kapısına dayandı! Rusya gaz vanasını ikinci kez kapatınca AB, Moskova’ya koştu. Ancak Gazprom ‘kesinti kontrolüm dışında’ diyerek mücbir sebep (force majeure) ilan etti. Kara Avrupa'sında gerilim hat safhasında!

Avrupa’ya gaz sevkiyatı arapsaçına döndü. Gaz alamayan Avrupa ülkeleri Moskova’nın kapısını çalarken Rusya’nın doğalgaz tekeli Gazprom, Avrupa’ya yaptığı doğalgaz ihracında dün mücbir sebep (force majeure) ilan etti. Bu, Rusya’nın kendi kontrolü dışında kalan nedenlerden dolayı müşterilerine karşı taahhütlerini yerine getiremediği anlamına geliyor. Bir haftalık kesintiden sonra Avrupa’ya gaz önceki gün pompalanmaya başlamış ancak Rusya, Ukraya’nın gazı çaldığını belirterek vanayı yeniden kapatmıştı. Bu sefer farklı bir güzergahtan gaz alan Ukrayna ise sistemde yeterli basınç olmadığını iddia etmişti. Sorunun ‘teknik’ olduğunu söyleyen Ukrayna tarafı basıncın yeterli seviyeye gelmesi için Rusya’nın 9.5 milyon dolar değerinde ücretsiz doğalgaz pompalaması gerektiğini duyurdu. Ancak Gazprom bunu da kabul etmedi. Bunun üzerine Naftogaz ‘Muğlak bir süre ve küçük hacimli doğalgaz transferi için ana hattı kullanamayız. Mevcut durumda önümüzü göremiyoruz’ dedi.

Brüksel’de geçen hafta tarafları bir araya getirerek sorunu çözmek için çaba sarfeden AB ise dün Moskova ve Kiev arasında yeni bir girişim başlattı. Bulgaristan Başbakanı Robert Fico ve Slovakya Başbakanı Sergey Stanişev dün önce Kiev’de Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko ile görüştü, ardından da Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le buluştu.

FT: Şaka gibi

Financial Times, Avrupa’ya gaz sevkiyatının yeniden sarpa sarmasını ‘Şaka gibi’ başlığıyla duyurdu. Financial Times haberinde, ‘Gazprom, taahhüdünü gerçekleştiremeyeceğini, çünkü Ukrayna’nın akışa mani olduğunu iddia etti. Gazprom, ABD’yi Ukrayna’yı cesaretlendirmekle suçladı. Anlaşmazlığın gidişatı, AB aracılığıyla varılan anlaşmayı da bir şakaya dönüştürmüş durumda’ ifadelerine yer verdi.

Avrupa ülkeleri Rusya ve Ukrayna’ya dava açıyor

Avrupa Birliği (AB), doğalgaz akışının acilen başlamaması durumunda Rus Gazprom ile Ukrayna şirketi Naftogaz aleyhine yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yaptığı konuşmada ‘Varılan anlaşmaya acilen uyulmazsa Avrupa Komisyonu, Avrupalı şirketlerin bu konuyu mahkemeye götürmesi tavsiyesinde bulunacak ve üye ülkelerin enerji tedariki konusunda alternatif yollar bulmaları konusunda birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunacaktır’ ifadelerini kullandı. Bu açıklamaların ardından Macaristan doğalgaz şirketi EMFESZ Genel Müdürü İstvan Goczi, Ukrayna yüzünden hem milyonlarca dolar zarar ettikleri hem de zor durumda bırakıldıkları gerekçesiyle Macaristan mahkemesine başvurduklarını duyurdu. Goczi, daha önce de buna benzer bir dava açtıklarını ve bu davayı kazandıklarını hatırlattı.

Üretim durdu, sokakta isyan var

Gaz krizi Avrupa’yı fena vuruyor. Bulgaristan’da konutlara verilen gazın bitmek üzere olduğu belirtilirken, 7.6 milyon nüfuslu ülkede Stanishev’in sosyalist hükümetine karşı öfke artıyor.

Gazının tümünü Rusya’dan alan Slovakya’da ise 6 Ocak’ta olağanüstü durum ilan edildi ve büyük tüketicilere verilen gaz miktarı sınırlandırıldı. 5.2 milyon nüfuslu bu ülkede yaklaşık bin tesis ya kapandı ya da üretimini kıstı. Krizden sorumlu tutulan Ukrayna’da da durumun farklı olmadığı belirtiliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ekonomisinin can damarı olan demir çelik endüstrisinin durma noktasına geldiğini ifade etti. Ukrayna’da muhalefet Yuşçenko ve Başbakan Yulia Timoşenko’nun istifasını isterken, dün gerçekleştirilen mitingte eylemciler polisle çatıştı. Sırbistan’da da Rusya’yı protesto eden göstericiler Rusya bayrağı yaktı.

Rusya 1.1 milyar $ tazminat istiyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Ukrayna’yla doğalgaz konusunda yaşadıkları krizden dolayı sene başından bu yana 1.1 milyar dolar kaybettiklerini söyledi. Medvedev ‘Bizim ülke bu kadar büyük çaplı bir kayba tahammül edemez. Bu para, mevcut durumun suçlularından alınmalıdır’ dedi. Bu arada Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yaşanan doğalgaz krizi nedeniyle sık sık Gazprom merkezine gidiyor. Önceki gece de Gazprom merkez binasında şirket CEO’su Aleksey Miller’le bir araya gelen Putin, Miller’den öncelikle Balkan ülkelerinin sorunlarının giderilmesini istedi. Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rus doğal gazını tüketen ülkelerin liderlerini zirveye davet ederek, ‘Liderlere 17 Ocak’ta Moskova’da gaz zirvesi düzenlenmesi önerisinde bulunuyorum’ dedi.

Star



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,883 µs