skandal! | " /> skandal! | "/>

En Sıcak Konular

Hukukçuları isyan ettiren skandal!

15 Ocak 2009 09:30 tsi
Hukukçuları isyan ettiren skandal! Bergama'daki Ovacık Altın Madeni’yle ilgili 'gerçeğe aykırı bilirkişilik' yaptığı için hakkında 3 yıl hapis istemiyle kamu davası açılan Prof. Dr. Sezai Göksu'nun, davacı Birsel Lemke ile yakın ilişkisi hukukçuları isyan ettirdi...

Hikmet Sami Türk ve Sami Selçuk'tan büyük tepki.


İçişleri Bakanlığı'nın şok raporu, Türk madenlerine karşı dava açan Alman Vakfı FIAN'ın temsilcisi Birsel Lemke'nin, Prof. Göksu ile maden karşıtı faaliyetlerde irtibat sağladığını ortaya koydu. Davacı ile bilirkişi arasında doğrudan ilişkilerin kabul edilemez olduğunu vurgulayan hukukçular, Göksu'nun cezalandırılması gerektiğinin altını çizdi.

BUGÜN'ün ortaya çıkardığı şok belgeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan hukukçular “Bilirkişi-davacı dayanışması”nın skandal olduğuna dikkat çekti. Hukukçular, Türkiye'de altın çıkarılmasına karşı organize hareketlerin yargı çevreleri tarafından da fark edilmesi gerektiğini kaydetti.

LİSTEDEN ÇIKARILMALI

Hukukçular, Prof. Göksu ile birlikte hakkında kamu davası açılan Funda Aysel ve Hayat Ünverdi’nin bilirkişi listesinden çıkarılmasını da talep etti. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise "Bilirkişinin herhangi bir tarafa menfaat bağı ile bağlı olmaması lazımdır" dedi. Türk şöyle devam etti:

“Bilirkişi raporu hakim için bağlayıcı değil ama yanıltılmasına neden olabilir. Bilirkişi, taraflardan birinden bir menfaat sağlamışsa, raporunu o şekilde düzenlemişse, bunlar ispat edildiğinde bu suç teşkil eder ve ceza görmesi gerekir."

AK Parti Milletvekili Prof. Mustafa Öztürk

Siyanür her yerde kullanılır

Dünyanın her yerinde ağırlıklı altın çıkarılması siyanüre dayanır. Madem siyanüre karşıyız, o zaman siyanür kaplamacılığa da karşı olalım, siyanürün kullanıldığı teknolojilere de karşı olalım. Çünkü siyanürün kullanıldığı yüzlerce alan var. Bu olay niyetlerin samimi olmadığını gösteriyor.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk

Bilirkişi tarafsız olmalı

Bilirkişinin yansız olması gerekir. Taraflarla ilgisiz olması gerekir. Bilirkişide böyle bir durum olursa ret sebebidir. Önceki raporlarının da ret sebebi olabilir. Davada bilirkişinin görüşünün yansız ve nesnel olması esastır. Bu olayda yargı durumu açıklığa kavuşturacak ve kararını verecektir.

Yargıtay eski Savcısı Ahmet Gündel

Savcılar görevini yapar

Mahkemenin bilirkişi atadığı kişi devlet memurları gibidir. Onlar için suç olan her şey bilirkişi için de olur. Bilirkişiler, tarafsız olmak zorundalar. Eğer böyle bir belge varsa Cumhuriyet savcıları gereğini yapmalıydı. Bilirkişi hakkında dava açılması gerekmektedir.

Anayasa Komisyonu Üyesi Ayhan S. Üstün

Bildik Almanya tavrı

Türk madenciliğinin geri bırakılmasıyla ilgili yurtdışı etkisi hep konuşulur. Almanya, her fırsatta Türkiye'yi farklı alanlarda sıkıntıya sokacak adımlar atıyor. Altın konusundaki başarımızı hazmedemiyorlar. Petrol bulunsa petrolün de çıkarılmaması için çaba harcayacaklardır.

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Hayrettin Açıkgöz:

Bergama olayında art niyet var

Bilirkişilerin tarafsız olmaları gerekiyor. Bergama olaylarında bir art niyet olabileceği kanaatindeyim. Özellikle altın çıkarılması ile ilgili 'çevreye zarar veriliyor, çevre tahrip ediliyor' gibi tamamen bilim dışı, çevreye zarar verilmediğine ilişkin birçok bilimsel rapor alınmış olmasına rağmen ısrarla sanki orada siyanürle çıkarılıyor, insanlar ölecek falan gibi art niyetli belki dış güdümlü protestolar oluyor. Bunlar belirli bir noktadan da organize ediliyor olabilir.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya:

Bu kumpas kabul edilebilir değil

Avukatla bilirkişi veya vatandaşla bilirkişi bir araya gelip de bir kumpas kurmaları hukuka aykırı bir durumdur. Kabul edilebilir bir şey değildir. Bazı küçük ilçelerde madencilik deyince zaten ilçelerde veya taşrada davalar açılıyor. Taşrada bilirkişi bulmak zor olduğu için hazır bir bilirkişi deyip ona dava dosyasının sunulması durumu söz konusu oluyor. Dosyada davada iki tarafa da bir iltimas, bir hukuki yönlendirme yapılması söz konusu olamaz.
 
bugün



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,621 µs