En Sıcak Konular

Dolar 1.65'i zorluyor

15 Ocak 2009 09:27 tsi
Merkez Bankası'nın bugün vereceği faiz kararı beklenirken, artan global riskten kaçış eğilimiyle dolar 1.62 liranın üzerine çıktı.

Bankacılar tahvil/bono piyasasında Merkez Bankası'ndan beklenen faiz indirimlerin yukarı yönlü hareketleri sınırladığını söylediler. ..

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.6015/1.6040 lira olurken bu sabah ilk işlemlerde kotasyonlar 1.6220/80 seviyesinden açıldı. Bu verilere göre lira dün spot kapanışa göre dolar karşısında yüzde 1.26 değer kaybıyla güne başladı.

Son 2 gündür yaşanan hızlı yükselişin tamamen yurtdışı kaynaklı olduğunu belirten bir bankanın döviz masası şefi, "Tansiyonun yüksek olduğu zamanlara giriyoruz. Son hareketin sebebi tamamen yurtdışı kaynaklı. ABD borsalarında düşüş gittikçe artıyor. Tabii bu düşüş Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan çıkışı da beraberinde getiriyor. Dolar/TL bir miktar aşağı yönlü hareket ettiğinde müşteri tarafından hemen alım yönlü işlemler görüyoruz. Bu da olası bir düşüşün miktarını sınırlandırıyor" dedi ve ekledi:

"Piyasada Merkez Bankası'ndan 75 baz puan gibi bir faiz indirimi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde bir faiz indirimi dolar/TL üzerinde mutlaka yukarı yönlü etkili yaratacaktır. TL'yi cazip kılan faizlerde aşağı gidişat, kısa vadede olmasa bile uzun vadede mutlaka etkili olacaktır."

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bugün, gecelik borçlanma faiz oranını mevcut yüzde 15'ten en az 50 baz puan indirmesi bekleniyor. Reuters anketine göre borçlanma faizinin indirimine ilişkin tahminlerde ağırlık, 75 ve 100 baz puan indirimde toplanıyor. Merkez Bankası Aralık ayındaki son toplantısında borçlanma faizini yüzde 16.25'ten yüzde 15'e, borç verme faizini ise yüzde 18.75'ten yüzde 17.50'ye düşürmüştü.

Öte yandan bugün 1445'te Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararını açıklayacak. Faiz indiriminin ne büyüklükte olacağı konusundaki belirsizlik ise, euronun son birkaç haftanın en düşük değerlerine ulaşmasına sebep oldu.

ABD'nin en büyük bankalarından Bank of America ve Citigroup hisseleri, bankaların toksik varlıklarından kaynaklanan zararları karşılayacak sermayeleri olup olmadığı yönündeki endişelerle düştü. Önemli Asya borsalarında düşüşler büyük oldu, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Tayvan borsaları yüzde 3'ün üzerinde geriledi. Politika yapıcıların zayıflayan ekonomiyle mücadelesinin faiz indirimleri ve harcama artışlarıyla devam etmesine rağmen, riskten kaçınmada da artış görülüyor.

BONODA TEPKİ SINIRLI KALIR

Global piyasalardaki olumsuz gelişmelere rağmen faizlerde çok sert yükseliş yaşanmasının ihtimal dışı olduğunu belirten yerli bir bankanın tahvil/bono yönetici, "Merkez Bankası'ndan 50 ila 125 baz puan arasında faiz indirimi bekleniyor. Bu beklentilerle faizlerde yukarı yönlü hareket beklemek çok da mantıklı olmaz. Gelişmekte olan piyasalardaki düşüşlerle elbette bono faizlerinde yükseliş olabilir ama bu yükseliş mutlaka sınırlı olacaktır" dedi.

Tahvil/bono piyasasında 3 Kasım 2010 vadeli yeni gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 15.69 olurken valörlüde faiz yüzde 15.87 oldu. Tahvil/bono piyasasında işlem hacmi dün 3.018 milyar lira oldu. Gösterge tahvilin bileşik faizi bugün sabah ilk işlemlerde yüzde 16.05/16.15 seviyesinden işlem gördü.

sabah

 



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,094 µs