En Sıcak Konular

AP, İsrail'e ortak tepki gösterecek

14 Ocak 2009 21:33 tsi
Avrupa Parlamentosu (AP), yarın İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla ilgili ortak bir bildiri yayınlayacak.

AP milletvekilleri, bugün Strazburg'daki oturumda acil ateşkesi ve müzakere edilmiş bir barış antlaşmasını savundular. Savaşta sivillerin ağır kayıplar vermesi ve Birleşmiş Milletler (BM) araç ve görevlilerinin zarara uğraması genel bir şok olarak karşılanırken, güney İsrail'de füze saldırısından etkilenen sivillerin de durumundan endişe edildiği belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberger, Ortadoğu'daki dramatik durumun bir insanlık krizine dönüştüğüne ve insani yardımın dahi bölgeye ulaştırılamadığına dikkat çekti. Schwarzenberger, şunları kaydetti: "Elbette Hamas ilk önce roket saldırılarını koşulsuz olarak durdurmalıdır ve İsrail de insani yardımların geçişini kolaylaştırmalıdır. Bir gözlem heyeti bölgede bulunmalı ve iki taraf arasında barış antlaşması sağlanana kadar diplomasi mekiği dokunmalıdır. AB, gözlemcilerini bölgeye göndermeye hazırdır. Fakat biliyoruz ki sadece Gazze'de sağlanacak barış bölge istikrarı için yeterli değildir. Filistin konusu üzerinde daha derin ve çok çalışmalı, sonuçta da bölgede istikrar sağlayacak adımlar atılmasını sağlamalıyız."

Komisyon Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero Waldner de, istatistiklerin her geçen gün daha kötüye gittiğini ifade ederek, yaşanan insani dramın iki taraftan da kaynaklandığını ve tek sorumlunun İsrail veya Hamas olmadığını belirtti. AB Troykası'nın bir ateşkes antlaşması için adım atmış olduğunu dile getiren Waldner, sözlerine şöyle devam etti: "Nicholas Sarkozy tarafından hazırlanan plan tarafımızca tam desteklenmektedir, ancak plan uygulamaya geçmemektedir. Gazze ve Mısır arasındaki silah ve patlayıcı kaçakçılığı son bulmalı ve sınırlar sadece insani yardımlar için açık tutulmalıdır. Filistin otoriteleri bu öneriyi kabul etmiş, ancak Hamas ve İsrail konuyu hala 'düşünmektedir'. Umuyoruz ki yakında Mısır ve Türkiye'nin girişimleri ile uzun vadeli bir ateşkes sağlanabilir."

Parlamenterlerin de görüşlerini sıraladıkları oturumda kimi konuşmacılar Hamas'ın yaşananların hem sorumlusu hem de sonucu olduğu görüşüne yer verirken, İsrail'in orantısız güç kullandığı noktasında hemen herkes görüş birliğine vardı. Sonuç olarak ise parlamenterler, AB'nin daha etkin bir dış politika oluşturması ve izlemesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

timeturk



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs