propaganda makinesi nasıl çalışır? | " /> propaganda makinesi nasıl çalışır? | "/>

En Sıcak Konular

İsrail propaganda makinesi nasıl çalışır?

14 Ocak 2009 15:28 tsi
İsrail propaganda makinesi nasıl çalışır? İsrail propaganda makinesi nasıl çalışır? Gazze’de 1.000’den fazla sivili katleden ve binlercesini yaralayan İsrail’in propagandasının işleyişini ve söylemlerini Huffington Post’tan James Zogby açıkladı.

İSRAİL PROPAGANDA MAKİNESİ NASIL ÇALIŞIR?

James Zogby*

Eski Orta Doğu çatışmalarında olduğu gibi, medya haberleri ve siyasi yorumculuk Amerika’da İsrail’in söylemini sıkı sıkıya takip etmiştir. Bu İsrail’in erken başarısındaki ve ABD’nin çektirmesi olmadan savaşı uzatmak yetkinliğindeki hayati paydaş olmuştur. Propaganda savaşının önemini idrak ettiğinden, İsrail, tıpkı savaş meydanlarında olduğu gibi bu cephede de orantısız ve etkin savaşır.

Bunu şu yollarla yaparlar:

1) Tartışmanın terimlerini belirlersen ve tartışmayı kazanırsın. İlk zamanlardan itibaren İsrailliler savaşı anlamayı şekillendirecek bağlamı, başlangıç noktasını ve gidişatını tanımlamaya çalışır. Bu aşamada, örneğin, sürekli tekrarlayarak, bu savaşın başlangıcının, 6 aylık ateşkesinin sonunun (İsrail’in “Hamas tarafından tek taraflı sonlandırıldığı şeklinde tanımlandı) 19 Aralık olduğu nosyonunu yerleştirmeye başardılar. Bunu yaparken, tabi ki, Kasım’daki ihlallerini ve ateşkesteki Gazze’nin sınırlarını açma sözlerini tutmadıklarını görmezden gelirler. Aynı zamanda çok uzun zaman önce başlayan ve 2005’te geri çekilmelerinden sonra da süren Gazze’nin sömürgeleştirilmesini yok sayarlar. Çünkü ekseri Amerikalıların çatışmayı yakından takip etmediklerini ve “sürekli olarak duyduklarına” inanmaya eğilimli olduklarını bildikleri için, bu öncelikli tanımlama ve tekrarlama taktiği başarılı olur.

2) Klişeler işe yaradığının farkında olun. Çünkü nesiller boyunca, İsrail-Filistin çatışması İsrail’in pozitif kültürel imajı ve Filistinlilerin negatif klişeleri arasında olarak tanımlandığı için İsrail propagandacılarının kolayca faydalanabileceği bir avantaj vardur. Çünkü hikaye uzun süredir “İsrail insanlığının Filistin sorununa karşı koyması” olarak görüldüğü için, çıkan her hangi bir çatışma medyadaki yansıması “sorunun” İsrail halkını nasıl etkilediği ile başlar. Bir zamanlar Golde Meir’ın söyledi gibi: “Arapları çocuklarımızı öldürdükleri için affedebiliriz ancak onları bize kendi çocuklarını öldürttükleri için asla affedemeyiz”. Böylece, Filistinlilerin orantısız acılarına rağmen, medyanın olayı korku ve ıstırap içerisindeki İsraillilerin resimleriyle kapsamlı işleyerek “dengelemeye” çalışması şaşırtıcı değildir. Medya işleyişi çok önemli olduğu ilk başlarda, Filistinliler her zaman olduğu gibi sadece sayılara indirgenir ya da “çevresel hasar” olarak nesnelleştirilir.

3)Hasmınızın açıklarına önceden hazırlıklı olmak ve güvenmek. Hamas’ın aptallığı İsrail’in stratejisinin işine gelir. Başlangıçtan itibaren, İsrail Hamas’ın roketler yollayacağı ve İsrail’e Batı’da sempati kazandıracak türden tehditler savuracağı gerçeğine güvenebilir. Bunlar kesinlikle olacağını ve faydalanılabileceğini bilmek, propaganda savaşında bir avantajdır.

4) Her yerde ol ve aynı şeyi söyle ve hasımlarının mümkün olduğu kadar görünmez kaldığından emin ol. İsrail her savaşa her medya organı (örneğin, İsrail’in Atlanta’da “Arap” Genel Konsolosu olması tesadüfi değildir, CNN oradadır) için her an hazır olabilecek İngilizce-konuşan (birçoğu Batı’da doğmuştur) sözcüler ev sahipliğinde başlar. Tutarlı konuşma noktalarıyla Birleşik Devletler’in köşelerindeki sayısız sözcülere yayılan propaganda operasyonun işleyişi başarıyı garantiler. Aynı zamanda, Gazze’ye medya girişini engellemeyi, IDF kontrolünde Batılı gazetecileri savaşın sınırında çalışmasına izin vererek, Gazze’yi kaplayan şiddetin bağımsız doğrulanması olasılığını ortadan kaldırarak İsrail’in hikayenin her yönünü şekillendirmesini garanti altına almayı başarır. 

5) Açık bırakma. Hikayenin yarısı siyasi liderlerini söyledikleri ve yaptıklarıyla belirlendiğinden, Washington’daki siyasi araçlarda Beyaz Saray ve Kongre liderliğinin de “hizaya geldiğinden” emin olunarak hizmete dahil edilir. Bu nedenle Kongre tarafından yapılan açıklamalar konuşma konularını yansıtır ve İsrail sözcüleri, siyasi yorumcular ve Kongre açıklamaları bir diğerinin ekosu olarak çalışır. 

6) İnkar et, inkar et, inkar et. Olaylar ve gerçekler İsrail-kurgusu anlatımla çelişmeye ve empoze edilen hikâye gidişatına ters durumlar ortaya çıkmaya başladığında propaganda makinesi inkar etmek, inkar etmek ve inkar etmek (küstahça “Kime inanıyorsun, bana mı yoksa yalan söyleyen gözlerine mi” demek) için fazla mesai yapar ya da suçlamayı saptıracak karşı-bir anlatım (“Biz yapmadık, onlar bize yaptırdı”)uydurur. Bu durumda Filistinli sivillerin ölümü her zaman başka birinin suçu olduğunun ya da muhabirlerin ve hasımlarının bu acı görüntülerini (“Araplar asla bizim gibi acı çekmez” demek gibi) sahneye koyduğunun öne sürülmesidir.

7) Son sığınak… Diğer tümü işe yaramadığında, birkaç rezil Antisemitizm örneklerine işaret et, onları genelleştir ve eleştirilerin arkasında bunun olduğunu ima et. Tahrip eder ve sürekli kullanılabilir ancak eleştirileri susturur ve eleştirmenleri savunmaya geçmeye zorlar.

*Arap Amerikan Enstitüsü’nün kurucusu ve Huffington Post köşe yazarı

TimeTürk



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs