En Sıcak Konular

İlaç firmaları neyin peşinde?

14 Ocak 2009 12:22 tsi
SGK ile Türk Eczacılar Birliği arasındaki önemli anlaşmazlık konularından biri olan kamu iskontolarında ilaç firmaları neden sessiz kalıyor?

Herkes Masada, Firmalar Nerede

Analiz / Safvet İlhan


SGK ile TEB arasındaki anlaşmazlık maddelerinden birini oluşturan kamu iskontolarında ilaç firmaları sessiz kalıyor.
2004 yılında SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alımıyla birlikte başlayan süreçte ortaya çıkan iskonto sıkıntısı hala çözelemedi.
SGK ile TEB arasında yapılan protokollerde iskontoyu yapacak olan ilaç firmalarının imzası bulunmuyor.

ECZACILAR NEDEN İSTEMİYOR?

Firmalar, iskontoyu imalatçı satış fiyatı üzerinden yapıyor. Eczacılar ise Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği perakende satış fiyatı üzerinden yapıyorlar. Bu durumda eczacılar devletle firma arasında kalıyor, üzerlerine vazife değilken yüzde 1,5- 3 oranında zarar ediyor.
Haziran 2008 sonunda yapılan anlaşma ile kamu iskontosunda yüzdelik( %4-7-11) oranlardan vazgeçilerek ‘T’L indirimine, yani parasal indirime, gidilmesi yönünde karar alındı. Bu karara Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzaladı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise eczacılarla-SGK arasındaki uyuşmazlığı çözdüklerini açıkladı. İlaç firmalarının bu düzenlemeye karşı çıktığı ve lobi yaptığı iddia ediliyor.
Üzerinden 6 ay geçmesine, devletin zirvesinin açıklamalarına rağmen bu olay hala çözümsüz. Çözüme direnen ve hükümetin kararlarına karşı duran bürokratlarda görevlerine devam ediyor.

FİRMALAR SÖZÜNÜ TUTMUYOR

Firmalar, yapılan protokollerde imzaları bulunmadığından kamu indirimlerini yapmayarak ilaçlarını satan eczacıları zora sokuyor. İndirim olmamasına rağmen SGK’nın provizyon sisteminde indirimli işlem yapılıyor. SGK, kamu indirimi yapmayan firmalara ses çıkarmıyor.
İlaç firmaları kendilerini bağlayan Fiyat Kararnamesi’ne de zaman zaman uymuyor. Fiyatlarını rekabet için indiren firmalar, yeni fiyatın uygulamaya geçmesi için 45 gün beklemeleri gerekiyor. Ancak, eczacıların raflarındaki ilaçlardan dolayı eczacının zararını ödeyeceğini taahhüt ederek yeni fiyatı uygulamaya sokuyor. Cuma günü ilan edilen fiat,Salı günü yürürlüğe giriyor. Firmalar, eczacıların raf zararını tazmin edeceğini belirtmesine rağmen zaman zaman bu taahhütünü yerine getirmiyor.

Sağlık Bakanlığı zarar tazminini yerine getirmeyen firmalara yaptırımı bulunmuyor. Bakanlık, eczacılara "taahhütünü yerine getirmeyen firmaları mahkemeye vererek hakkınızı arayın" açıklaması yapıyor.



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,393 µs