En Sıcak Konular

Hiroşima'dan sağ kalanlar Obama'yı bekliyor

14 Ocak 2009 11:57 tsi
Hiroşima'dan sağ kalanlar Obama'yı bekliyor Dünyada atom bombası atılan ilk kent olan Japonya'nın Hiroşima kentinde bu felaketten sağ olarak kurtulanlar, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın kenti ziyaret eden görev başındaki ilk ABD başkanı olmasını umuyor.

Hiroşima sakinleri, Obama'ya, insanlık tarihinin ilk nükleer saldırısının yapıldığı kentte ölenler anısına inşa edilmiş olan barış müzesini ziyaret etmesi için mektup yazdı ve dünyayı nükleer silahsızlanma yoluna sokması için girişim başlatmasını istedi.

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te attığı ilk atom bombası 140 binden fazla insanın ölümüne yol açmış, 3 gün sonra Nagazaki'yi hedef alan, insanlık tarihinde atılan son atom bombası ise 70 bin kişiyi öldürmüştü.

Bombalardan sonra Japonya teslim olmuş, İkinci Dünya Savaşı sona ermişti, ama "Japonya'nın boyun eğmesi için nükleer bomba kullanılması gerekli miydi?" konusundaki tartışmalar bugüne kadar sona ermedi, bombalardan hayatta kalanlar da nükleer bomba kullanımının yasaklanmasını istemekten hiç vazgeçmedi.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın "nükleer bombasız bir dünya sözünden" umutlanan atom bombasından sağ kalanlar, şimdilerde onun ziyaretini bekliyor.

Obama'ya mektup gönderilmesi fikrini ortaya atan bölgesel Chugoku Shimbun gazetesinin yazı işleri müdürü Keisuke Yoshihara, "Onun Hiroşima'yı görmesini istiyoruz, çünkü o, nükleer füzeleri fırlatma düğmesine basabilecek biri" açıklamasında bulundu.

Görev başındaki hiçbir ABD Başkanı şimdiye kadar Hiroşima'ya gitmedi.

Jimmy Carter ile Richard Nixon kente gitti ancak ziyaretleri sırasında artık başkan değillerdi. Hiroşima'yı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili ise Temsilciler Meclisi'nin mevcut Başkanı Nancy Pelosi oldu. Pelosi, geçen yıl kenti ziyaret etmişti.



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,769 µs