En Sıcak Konular

Fransa, PKK üyelerine ceza yağdırdı

14 Ocak 2009 10:38 tsi
Bir Fransız mahkemesi, PKK adına Fransa'da eylem yapan kişileri ilk kez terörle mücadele kanunlarına göre mahkum etti.

2007 yılında Fransa'nın değişik şehirlerinde Türk işyeri ve derneklerine düzenlenen saldırılarla ilgili davayı sonuçlandıran Paris Ceza Mahkemesi, eylemlere katılan PKK'lılara ceza yağdırdı.  
 
Davaya bakan Paris Ceza Mahkemesi'nin 10.Dairesi, dün açıkladığı kararında, terör örgütü adına eylem yapmaktan yargılanan on bir kişiye üç ile beş yıl arasında hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca bu kişilerin Fransa'da cezalarını çektikten sonra Fransa'dan sınırdışı edilmesine hükmetti. Sınırdışı cezasına çarptırılan örgüt üyelerinden bazıları beş bazıları ise on yıl içinde Fransa veya Schengen üyesi Avrupa Birliği ülkelerine giremeyecek. PKK üyelerinin Fransa'da ilk kez terör suçundan cezalandırıldıklarına dikkat çeken hukuk çevreleri, kararın Fransa'nın PKK'ya yönelik tavrını değiştirdiğinin "açık bir göstergesi" olduğunu ve devamının önümüzdeki günlerde gelebileceğini ifade ediyorlar. Fransız mahmekeleri, PKK üyelerini karıştıkları olaylarda şimdiye kadar adi suçlar kanunlarına göre yargılıyordu.

Fransız terörle mücadele ekipleri, Paris, Bordeaux ve Marsilya şehirlerinde Nisan 2007'de Türk işyerlerine ve kuruluşlarına düzenlenen molotof kokteylli saldırıların ardından düzenlediği operasyonlarda on bir kişiyi gözaltına almıştı.Bu kişilerden, sekizi bir süre hapiste yattıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mahkemenin kararını açıkladığı dünkü duruşmada, kararı öğrenmeye gelen iki kişi daha tutuklanırken diğer kişiler serbest kaldı. Cezalarının bir kısmını yatan bu kişilerin durumuna Paris İstinaf Mahkemesi karar verecek. Aynı zamanda sınırdışı cezasına çarptırılan bu kişilerin bir kısmının Türkiye'de de arandığı öğrenildi.

Fransız hukuku da tanıdı

Paris Ceza Mahkemenin kararı, bu davadan çok önümüzdeki aylarda başlayacak olan PKK'nın önde gelen isimlerinin de yargılanacağı duruşma açısından büyük önem taşıyor. Mahkeme, Türk işyerlerine karşı eylem yapan PKK sempatizanlarını adi suçlar kanunlarına göre değil, 421 nolu terörle mücadele kanunu çerçevesinde yargılayarak mahkum etti. Fransa PKK'yı terör örgütü olarak tanımasına rağmen, örgüt mensupları bu ülkede faaliyetlerine rahatlıkla devam edebiliyorlardı. Mahkemenin kararını yorumlayan hukuk çevreleri, Fransa'nın PKK'ya karşı tutumunu değiştirdiğine dikkat çekerek kararın, PKK'nın Avrupa'daki liderlerinden Canan Kurtyılmaz ve Nedim Seven gibi isimlerin de yargılanacağı dava için bir "hazırlık" olduğunu ileri sürüyor. Soruşturmasında son aşamaya gelinen bu davada mahkemenin, zanlılar Fransa'da herhangi bir suça karışmamış olsa dahi örgütle olan ilişkilerinden dolayı mahkum edebilecek.
 
zaman



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,610 µs