Filistin'e müjde! | " /> Filistin'e müjde! | "/>

En Sıcak Konular

Obama'dan Filistin'e müjde!

14 Ocak 2009 10:20 tsi
Obama'dan Filistin'e müjde! Obama'nın dış politika öncelikleri arasında İsrail ve Filistin savaşı da var. Bu konuda düşüncelerine en çok Filistinliler sevinecek.

Barack Obama'nın Dışişleri Bakanlığı'na getirdiği Hillary Clinton, senatodaki onay süreci sırasında, dış politika önceliklerini anlattı. "İsrail'in kendini savunma hakkı var" dedikten sonra Filistinliler için müjde gibi bir haber verdi: "Filistinliler'e bağımsız ve ekonomik gelişme, güvenlik içinde bir devlet sağlayacak adil ve kalıcı bir barış anlaşması yapılmalı"

DAHA FAZLA ORTAK DAHA AZ DÜŞMAN

ABD'nin mevcut dış politikasında bazı değişikliklere gidileceğinin işaretini veren Clinton, "Amerika 'akılcı gücünü' kullanmalı, dış politikamızın temelini diplomasi oluşturmalı" dedi.

Hillary Clinton, "daha fazla ortağımızın daha az düşmanımızın olduğu bir dünya inşa etmeliyiz" diye konuştu.

Ekonomik kriz ve Ortadoğu'daki bitmeyen çatışmalara değinen Clinton, mevcut küresel sorunları Amerika tek başına çözemez, dünya da bu sorunları Amerika olmadan çözemez" diyerek, Amerika'nın liderliğinin yeniden öne çıkması gerektiğini vurguladı.

İRAN İÇİN YENİ  VE FARKLI BİR ANLAYIŞ

Hillary Clinton, senatonun dış ilişkiler komitesinde yaptığı konuşmada, 20 Ocak'ta göreve gelecek Barack Obama yönetiminin, İran'ın nükleer programıyle ilgili olarak hiçbir seçeneği masadan kaldırmayacağını, ancak İran ile nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda siyasal bir değerlendirme yapılması gerektiğini bildirdi.

Clinton, "Hiçbir seçenek masadan kalkmış değil. Ancak yeni ve farklı bir yaklaşım izleyeceğiz. Bugüne dek denediğimiz yöntem işlemedi" dedi.

ORTADOĞU'DA BARIŞ

Clinton, senato oturumunda, Ortadoğu'da, İsrail-Filistin çatışmasının ötesine geçen yeni bir "akıllı güç" stratejisi izlenmesi düşüncesini de ortaya attı.

"Benim eşim (Bill Clinton) dahil birçok ABD Başkanı, Ortadoğu'da barış için yıllarını harcadı. Barıştan vazgeçemeyiz" diyen Clinton, Obama'nın, ABD'nin dünyadaki liderlik pozisyonunu yenileyeceğini ve ABD diplomasisini güçlendireceğini kaydetti.

FİLİSTİNLİLER'E BAĞIMSIZ DEVLET

Obama ve kendisinin, İsrail'in kendini savunma hakkını anladığını ve Hamas'ın roket saldırılarının durması gerektiğini belirten Clinton, "Ancak Ortadoğu'daki çatışmanın trajik insani bedelini unutmamalıyız. Bu da İsrail'e gerçek güvenlik getirecek, komşularıyla olumlu, normal ilişkiler kurmasını sağlayacak, Filistinliler'e bağımsız ve ekonomik gelişme, güvenlik içinde bir devlet sağlayacak adil ve kalıcı bir barış anlaşması yönünde kararlılığımızı artırmalı" dedi.

ERMENİ SORUNU VE KIBRIS

Hillary Clinton, Ermeni sorunu ve Kıbrıs için, "bunlar ve diğer zorlu konulara çok yakından bakıyor olacağız" dedi.

Hillary Clinton'ın, Barack Obama yönetiminde ABD Dışişleri Bakanlığı görevini alabilmesi için senatonun onayına ihtiyacı var. Bu çerçevede ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde bugün Clinton, dış politika konularında komite üyelerinin sorularını yanıtladığı bir oturuma katıldı.

Ermeni sorununun ABD Kongresi'ndeki destekçileri arasında yer alan Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Menendez, Clinton'a, 1915 Ermeni olayları ve Kıbrıs sorununun çözümü konularına ilgi gösterilmesini umduğunu söyledi.

Menendez oturumda, "Umarım bu konulara yakından bakacaksınız ve senatör olarak kayıtlara geçen tutumunuz bakan olunca belirgin biçimde değişmeyecek" dedi.

Clinton, "Bu ve diğer zorlu konulara, bir gözümüz, ilerleme sağlamakta ve bu çok meşru kaygılara etkili yanıt bulmakta olacak biçimde çok yakından bakıyor olacağız" diye konuştu.

KÜBA'YA YOLCULUK ARTIK SERBEST

Hillary Clinton, Barack Obama yönetiminin, Küba'ya yolculuk yasağını kaldırmak istediğini söyledi ve Küba'yı da buna karşı bazı ödünler vermeye çağırdı.

Clinton, Obama'nın, "Küba kökenli Amerikalılar'ın demokrasi, özgürlük ve serbest pazar ekonomisinin en iyi elçileri olduğuna inandığını" bildirdi. Obama da daha önceki konuşmalarında, yolculuk kısıtlamaları ve para gönderme yasaklarını gevşetmek istediğini söylemişti.

Clinton'ın eşi ve eski Amerikan başkanlarından Bill Clinton'ın vakıf çalışmaları senatoda bazı soru işaretleri yaratıyor. Bazı senatörler, vakfın faaliyetleri ve Clinton'ın yeni görevi arasında olası çıkar çatışmalarından kaygı duyuyor ve bağış prosedürlerinin şeffaflaşmasını talep ediyor.

internethaber



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,593 µs