En Sıcak Konular

TRT Şeş yasal değil mi?

14 Ocak 2009 09:53 tsi
MHP milletvekili Süleyman Turan Çirkin, Başbakan Erdoğan’a, Kürtçe yayının RTÜK yasasına aykırı olup olmadığını sordu..

MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin, RTÜK yasasında yayın ilkelerine ilişkin maddeleri Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a hatırlatıp, TRT 6’nın yayınlarının yasaya aykırı olup olmadığını sordu.

AYRIMCILIK MADDESİ
Çirkin Başbakana yönelik verdiği soru önergesinde; “3984 Sayılı RTÜK Kanunu’nun 4. maddesinin (b), (g) ve (h) bentlerinde aşağıdaki hükümler yer almaktadır:
b) Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkân verilmemesi.
g) Türk millî eğitiminin genel amaçlarının, temel ilkelerinin ve millî kültürün geliştirilmesi.
h) Türkçe’nin; özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması; millî birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak çağdaş kültür, eğitim ve bilim dili halinde gelişmesinin sağlanması” şeklindeki yasal düzenlemeleri hatırlattı ve “1 Ocak 2009 tarihinde Kürtçe yayına başlayan TRT 6’nın yayınları ve kamunun bir etnik kökene dayanarak bir kanalı tamamen ayırması, Anayasa’nın “eşitlik” ilkesi ve RTÜK Kanunu’nun “etnik ayrımcılığa sevk eden, halkı sınıf, ırk, dil ve bölge farkı gözetecek yayınlara imkan verilmemesi” hükmüyle bağdaşmakta mıdır? “ diye sordu.

REYTİNG YOKSA KAPATIR MISINIZ?
Soru önergesinde TRT 6’da yapılan Kürtçe yayınların denetiminin nasıl yapıldığı ve personelin sayısı ve bütçesini de soran Çirkin, bu kanalın seyir analizlerinin yapılıp yapılmadığını ve seyredilme oranın düşük çıkması halinde kapatılıp kapatılmayacağını da sordu.

DİĞER ETNİK DİLLERE DE YAYIN VAR MI?
TRT’nin RTÜK denetimine tabii tutulmasını da isteyen Çirkin, önergesinde; “TRT 6’nın Kürtçe olarak yayın yapması ve devletin sadece bir etnik kökenin taleplerini dile getirmesi, kamu yöneticileri vasıtasıyla toplumun ayrıştırılmasına sebep olmamakta mıdır? TRT, Türkiye’de bulunan farklı etnik kimliğe sahip vatandaşlara istemeleri halinde, kendi dil ve lehçelerinde yayın yapmak üzere kanal tahsisi yapılacak mıdır? “ diye sordu.

YÖNETMELİĞE DE AYKIRI
Turan Çirkin TRT 6’nın 24 saat Kürtçe yayın yapmaya başlamasının 25 Ocak 2004 tarihinde çıkarılan "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik"i geçersiz hale getirip getirmediğini de sorduğu önergesinde şunları söyledi:

“Bahsi geçen yönetmeliğin 5. maddesine göre, “Türk vatandaşların günlük yaşamlarında kullandıkları "dil ve lehçelerde sadece yetişkinler için haber, müzik ve geleneksel kültürün tanıtımına yönelik yayınlar yapılabilir. Bu dil ve lehçelerin öğretilmesine yönelik yayın yapılamaz. Radyo kuruluşları günde 60 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam beş saat, televizyon kuruluşları ise günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam dört saat yayın yapabilirler. Televizyon yayını yapan kuruluşlar bu yayınlarını içerik ve süre açısından bire bir olmak kaydıyla, Türkçe alt yazıyla vermekle veya hemen akabinde Türkçe tercümesini yayınlamakla, radyo yayını yapan kuruluşlar ise programın yayınlanmasını takiben Türkçe tercümesini yayınlamakla yükümlüdürler” ifadesi yer alırken, TRT 6’nın 24 saat yayın yapması nasıl açıklanmaktadır?”

internet haber



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,971 µs