En Sıcak Konular

Bakanlık 'eleştiri' dedi dava düştü

13 Ocak 2009 20:47 tsi
Manisa'da dnemin TBMM Başkanı Arınç'ı protesto eden 3 kişi hakkında açılan dava düştü.

MANİSA'da, 2007 yılında katıldıkları bir şehit cenazesinde dönemin TBMM Başkanı ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç aleyhine slogan atarak TBMM'yi alenen aşağıladıkları ve devlet büyüğüne görevinden dolayı hakarette bulundukları iddiasıyla, 3 kişi hakkında TCK'nın 301/1 maddesi gereği 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada, Adalet Bakanlığı yargılama izni vermedi.

Adalet Bakanlığı, bu kararına gerekçe olarak, TCK'nın 301'inci maddesinde yapılan değişiklik sonrası, ‘Kişilerin şiddete yöneltmeyen, hakaret içermeyen normal eleştiri hakkı olduğu ve fikir belirtebilecekleri’ hükmünü gerekçe gösterdi. Bunun üzerine sanıkların TBMM'yi alenen aşağıladıkları gerekçesiyle yargılandıkları dava düştü. Sanıklar, devlet memuruna hakaret suçundan ise beraat etti.

Şırnak kırsalında mayın patlaması sonucu şehit olan Piyade Yarbay Melih Gülova için 11 Haziran 2007'de Manisa Hatuniye Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Dönemin TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ta törene katıldı. Milletvekili Arınç, camiye geldiğinde avluda toplanan kalabalıktan ‘Arınç dışarı’, ‘PKK Mecliste’, ‘Hainler Dışarı’ sloganları atıldı. Cenaze töreninde zor anlar yaşayan Arınç, camiden güçlükle ayrılabildi.

Cenazeden birkaç gün sonra Manisa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ihbarıyla polis kamerası kayıtları incelenerek slogan atanlar hakkında, dönemin TBMM Başkanı Arınç mağdur gösterilerek sloganları attıkları tespit edilen Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Binbaşı Serhat Karadeniz, dönemin Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Bedri Bilge ve işçi emeklisi Mirze Öztürk hakkında Manisa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 2007 yılı Kasım ayında ‘TBMM’yi alenen aşağılama’ ve ‘Devlet büyüklerine hakaret’ hakaret suçlarını kapsayan TCK 301/1 maddeden dava açıldı. Mahkemede, sanıkların slogan attıkları iddialarını kabul etmemeleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla TRT’den iki uzman bilirkişiye görüntüler izlettirildi. Bilirkiş, üç sanığın da sloganlara iştirak ettikleri raporunu hazırladı.

YARGILAMA İZNİ VERİLMEDİ

Üç sanığın, 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın dördüncü duruşmasına bugün Manisa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Dr. Bedri Bilge, Serhat Karadeniz ve Mirze Öztürk ile Arınç'ın avukatı Zülfikar Gürcan katıldı.

Hakim Sabri Usta, duruşmanın başında sanıkların TBMM’yi alenen aşağılama, devlet görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlamalarıyla yargılandığı TCK 301/1 maddesiyle ilgili Adalet Bakanlığı’nın ön hükmünün bulunduğunu belirtti. Hakim Usta, bu hüküm kapsamında bakanlığa yazılan yazıya 28 Kasım 2008 tarihinde gelen cevapta, sanıklar, Dr. Bedri Bilge, Serhat Karadeniz ve Mirze Öztürk hakkında ‘Kişilerin şiddete yöneltmeyen, hakaret içermeyen normal eleştiri hakkı olduğu ve fikir belirttikleri’ gerekçesiyle söz konusu maddeden yargılamaya izin vermediğini bildirerek, davanın düşmesine karar verdi. Sanıklar hakaret suçundan ise beraat ettiler.

‘ADALET YERİNİ BULDU’

Mahkeme çıkışında bir açıklama yapan Manisa Emekli Subaylar Derneği Başkanı Serhat Karadeniz, olayın gereksiz yere siyasallaştırıldığını öne sürdü. Karadeniz, “Türk adaletine güvendik. Bu güvenimizde haksız çıkmadık. Bu konuda Adalet Bakanlığı’nın isabetli görüşleri var. Bu olayı TCK 301. madde ile bağdaştırarak siyasallaştırdılar.
Uzun süre toplumdan yanlış seçilmiş kişiler üzerinde siyasi baskı kurdular. Bunun bir anlamı yoktu. Burada Adalet Bakanlığı’na da teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu olay normal eleştiri sınırlar içerisinde kapanmıştır” dedi.

Emekli İşçi Mirze Öztürk’te yargılama sırasında umudunu yitirmediğini ifade ederek, “Biz bu memleketi seviyoruz. Hiçbir zaman bu görevlileri küçümsemedik. Benim oğlum da öğrenciyken terör olayında yaşamını yitirdi. Cenazesine katıldığımız yarbay da bizim evladımızdı. Biz Türk adaletine güvendik herkes de güvensin. Umudumuzu yitirmedik çünkü biz umudumuzu yitirirsek Türk Milleti ayakta kalmazdı” diye konuştu.

hurriyet



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,734 µs