En Sıcak Konular

Zir Vadisi'nin kanlı tarihi...

13 Ocak 2009 20:23 tsi
Zir Vadisi'nin kanlı tarihi... Dün tüm Türkiye nefeslerini tuttu ve tüm dikkatler Zir Vadisi'ndeki kazılara çevrildi. Zir Vadisi'nin tarihi de ilginç... Bu arada Vadi'yi bakın emniyetten önce kimler kazmış...

Ergenekon soruşturması kapsamında Jandarma Yarbay Mustafa Dönmez'in krokisinden yola çıkarılarak başlatılan kazılar, tüm gözleri Ankara'daki Zir Vadisi'ne çevirdi. İşte Zir Vadisi'nin o müthiş sırrı;

Zir Vadisi, sadece Ergenekon'un değil Timur'un da gözdesiymiş. Kazılar sırasında ortaya çıkan tarihi kalıntılar tüm dikkatleri Zir Vadisi'nin tarihine Zir Vadisi'nde ne oldu?
 
Herşey Ergenekon Soruşturması kapsamında Albay Mustafa Dönmez'e ait olduğu iddia edilen bir krokiyle başladı.

Polis krokiden yola çıkarak, Zir Vadisi'nde kazı çalışması yaptı. Yapılan kazılarda çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Böylelikle Zir Vadisi, Türk tarihine ikinci kez not düşmüş oldu.

VADİ'NİN KANLI TARİHİ

Tarihçilere göre Zir Vadisi, Anadolu tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan Ankara Savaşı'nda da Timur için önemli bir sığınma alanı! Çünkü Timur, savaş öncesi kendisi için çok önemli bir silah olan yüzlerce savaş fillerini, işte bu vadide yani Zir Vadisi'nde gizledi. Timur Zir Vadisi'nde sakladığı fillerle kazandığı Ankara Savaşı, Osmanlı'da tam 11 yıl sürecek bir fetret döneminin de ortaya çıkmasına neden oldu.

MECLİS SİT ALANI İLAN ETTİ

Bu arada Zir Vadisi'nin daha Zir Vadisi'nde  çıkan
mühimmat listesi
 
-30 el bombası
(Tuzaklama, taaruz ve saldırı)
-12 antipersonel tüfek bombası
-12 M49 tipi bubi tuzağı
-2 aydınlatma bombası
-9 sis bombası
-800 G3 mermisi
-6 gösteri bombası
-9 gözyaşartıcı bomba
 
Geçtiğimiz hafta Sincan/Yenikent Belediyesi tarafından SİT alanı ilan edilmesi için karar alındığı belirlendi. Peki Zir Vadisi neden SİT alanı ilan edildi.

İşte hazırlanan o rapordan bazı bölümler;

- Vadi gerek ekolojik ve görsel gerekse Helen, Türk ve Ermeni kültürlerinden oluşan tarihi ve arkeolojik değerleriyle Ankara'nın step peyzajı içerisinde ayrıcalıklı bir öneme sahip.

- Vadi aynı zamanda ekolojik ve rekreasyonel açılardan önem taşıyan vadileri Ankara kentinin simgesidir.

- Zir Vadisi kent merkezine yakınlığı dolayısıyla rekreasyonel gereksinimi karşılamada yüksek potansiyele sahip vadilerdendir.

VADİ'Yİ ÖNCE DEFİNECİLER KAZMIŞ
Kültür Bakanlığına çok sayıda ihbar geldi. Defineciler vadideki Ermeni mezarlıklarında altın gömülü olduğu iddiasıyla bölgeyi delik deşik etmiş…

Ergenekon operasyonu kapsamında, Askeri mahkeme tarafından tutuklanan bir Yarbay’ın evinde bulunan krokiden hareket edilerek Ankara Zir vadisinde yapılan kazıların, Ergenekon’dan önce defineciler tarafından yapıldığı belirlendi. Kültür Bakanlığı, gelen ihbarlar üzerine son 2-3 yıl içinde emniyet makamlarına müracaat ederek ‘’Doğal ve arkeolojik SİT olan Zir Vadisinde define aramak amacıyla yapılan kaçak kazılar’’ konusunda duyarlı olunmasını istedi.

Ergenekon kapsamında Polis ekipleri ve Jandarma gözetiminde iş makineleriyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarına, bölge sit alanı olduğu gerekçesiyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden bir yetkili de katıldı. Kazı çalışması sürerken Osmanlı dönemine ait ‘’Sırlı Osmanlı su testisi’’ bulundu. Kazı çalışmaları durduruldu ve Anıtlar Yüksek Kurulundan alınan izin sonrası yeniden başladı.

ERMENİ KÖYÜ VARDI
Bölgenin uzun süre önce SİT alanı ilan edildiğini belirten Kültür Bakanlığında görevli bir yetkili, Zir Vadisinde yıllar önce Ermeni köylerinin yerleşik bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

‘’ Osmanlı döneminde bu bölgede Ermeni köylerinin yerleşik olduğu biliniyor. Yıllar önce bu bölgede Ermeni mezar taşı bulununca, biz bölgeyi doğal ve arkeolojik SİT alanı ilan ettik. 1915’li yıllara kadar, Osmanlı tebası olarak Ermeniler burada yaşamış. Son kazı sırasında bulunan testi de, Osmanlı dönemine ait su testisi... Bu eserleri Osmanlı dönemi veya geç dönem eseri olarak niteliyoruz. ‘’

DEFİNECİLER CİRİT ATIYOR
Yetkililer, bu bölgenin SİT alanı ilan edilmesinden sonra özellikle define bulmak amacıyla bazı kişilerin kaçak kazı yaptıklarını da belirterek ‘’ Kaçak kazılara ilşkin çok sayıda ihbar aldık ve güvenlik birimlerine durumu bildirdik. Özellikle vadideki Ermeni köylerinde bulunan Ermeni mezarlıklarında, kaçak kazılar yapıldı. Define olduğu gerekçesiyle bölge delik deşik edildi. Yakalanan ve yargıya sevkedilen defineciler de oldu. Ama kaçak kazılara yıllardır rastlanıyor’’ dediler.

internethaber-Ajanslar



Bu haber 9,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs