En Sıcak Konular

Hükümetin esnafı rahatlatma adımı

13 Ocak 2009 17:19 tsi
Hükümetten krizinin vurduğu esnafı rahatlatacak karar. Esnaf ve sanatkarların kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullanacağı kredi faizinin yüzde 50'sini devlet karşılayacak

Yola çıkarken, ''AK Parti Hükümeti, imtiyaz değil, adalet üretecek, tüm sosyal kesimlerin hükümeti olacak. Ne statükonun esiri olacağız, ne de popülizm yapacağız'' dediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, yol boyunca başları dik olarak, bu tutumu sürdürdüklerini bildirdi.

AK Parti Meclis Grup toplantısında konuşan Erdoğan, işçi, işveren, memur, çitçi, üretici ve tüketiciye eşit mesafede olduklarını vurgulayarak, imkanlar çerçevesinde tüm sosyal kesimlerin dertlerine çare aradıklarını, çözüm yolları geliştirdiklerini, vakti zamanı geldiğinde de gerekli kaynakları ve imkanları milletin menfaatleri doğrultusunda kullandıklarını söyledi.

Türkiye'de 2002 yılında esnafa toplam 152 milyon Türk lirası kredi kullandırıldığını, geçen yıl ise bu rakamın 21 kat artarak 3.3 milyar Türk liraya ulaştırdıklarını ifade eden Erdoğan, ''Esnafın yanında, bu krediyi imkanı sağlayan hükümet değil de kim? Kredi kullanabilen esnaf sanatkar sayısı 2002'de 50 bin 435'ti. Şimdi 15 kat artarak, 765 bin esnafa kredi kullandırdık. Bu da ortadadır, kim esnafın yanında? AK Parti iktidarıdır'' diye konuştu.

Kredi faizlerindeki düşüşe de işaret eden Erdoğan, küresel finans krizinin etkilerini de göz önünde bulundurarak, esnafı rahatlatacak bir karar daha aldıklarını bildirdi. Erdoğan, esnaf ve sanatkarların kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullanacağı kredi faizinin yüzde 50'sini devletin karşılayacağını belirterek, ''Bir başka deşişle, bugün yüzde 15,6 olarak uygulanan faiz oranı, komisyonu vesairesiyle yüzde 12'ye düşmüş olacak. Karar 10 Ocakta Bakanlar Kurulunda imzalandı ve yürürlüğe girdi. Esnaf ve sanatkarlara hayırlı olsun'' dedi.

-KREDİ KARTI MAĞDURUNA TEPKİ-

Sicil affı düzenlemesine de değinen Erdoğan, ''kredi kartı mağduru'' ifadesini kabul etmediğini söyledi. ''Ne demek kredi kartı mağduru? Parayı sınırsız kullanıyorsun, ondan sonra ödemiyorsun. Sonra da kredi kartı mağduru oluyorsun, bu nasıl iş? Kredi kartını kullanmada kusura bakmasınlar ciddi bir yanlışlık, haksızlık var'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

 ''Öbür tarafta kazandığı kadar tüketmesini bilenle, kazanmadığını tüketme gayreti içerisine gireni aynı kefeye koyabilir miyiz? Nasıl oluyor da mağdur oluyor? Biz dürüst bir toplumu inşa etmenin gayreti içerisinde olacağız. Benim insanım dürüsttür, dürüstlüğü sever, dürüst olanın yanındadır. Bunu sağlayacağız. Bunu siyasi istismar vesilesi yaparak kredi kartı mağduru gibi bir ifadeyi literatüre sokmanın hiçbir anlamı yok. Ciddi bir yanlıştır.''

 Şirket ve vatandaşların bu borçlarını kapatmaları halinde kara listeden çıkartılması için hazırlanan tasarının TBMM Genel Kurulunun gündeminde olduğunu da hatırlatan Erdoğan, tasarının yetiştirilirse bu hafta içerisinde görüşüleceğini bildirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ile de bir çalışma yaptıklarını, bu birlikten kredi kullanan, ancak bunu ödeyemeyerek takibe uğrayan esnaf ve sanatkara yönelik bir uygulamayı hızlandırdıklarını anlatan Erdoğan, birliğin yapacağı uygulamayla 100 bini aşkın esnaf ve sanatkara yeni bir fırsat getirileceğini ifade etti. Bu borçta, ana paradan çok temerrüt faizinin önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Erdoğan, ''Yeniden yapılandırma uygulamasıyla ana parasını ödeyecek olan 100 bine yakın esnaf ve sanatkarımızın temerrüt faizi, 5 yıla kadar taksitlendirilecek. Bu yapılandırmayla 100 bine yakın esnafımızın evi ya da iş yeri hacizden kurtulacak'' dedi.


AA

 



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,340 µs