En Sıcak Konular

İmam hatiplere 'sözel' formül

13 Ocak 2009 10:10 tsi
YÖK, imam hatip mezunlarının sosyoloji, din, felsefe gibi sözel bölümlere girebilmesinin yolunu açıyor. Genel Kurul, meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırıp, öğrencilerin kendi branşlarında 4 yıllık fakültelerde okuyabilmesini tartışacak

YÖK, perşembe günü 2009 Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) uygulanacak yeni düzenlemeler için toplanıyor. Masaya yatırılacak konuların başında meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte karşılarına çıkan katsayı engelinin yumuşatılması da yer alıyor. Toplantıda YÖK'te oluşturulan komisyon çeşitli önerileri Genel Kurul'a sunacak. YÖK üyelerinin de bu öneriler üzerinden görüş alışverişinde bulunacağı ancak 'sistem olgunlaşana kadar' bir kararın alınmayacağı ifade edildi.

ÖZCAN KALDIRMAK İSTİYOR

YÖK'e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre; YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, meslek liselilere uygulanan katsayı sisteminin tamamen kaldırılmasına sıcak baktığı, ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bu aşamada katsayının kaldırılmasını öngören bir sistemi uygun bulmadığı ifade ediliyor.

HERKES KENDİ BÖLÜMÜNE

'Yumuşatılmış' formüle göre, meslek lisesi mezunlarının, kendi branşlarında eğitim veren 4 yıllık fakültelere geçişlerinde, katsayı engeline takılmalarını ortadan kaldıracak bir sistem üzerinde duruluyor. Örneğin meslek lisesi makine bölümünde okuyan bir öğrenci, mühendislik fakültelerinin makine bölümlerine, iletişim lisesi mezunu bir öğrenci de iletişim bilimleri fakültelerine girişte katsayı engeli ile karşılaşmayacak.

Üzerinde düşünülen sisteme göre imam hatip lisesi mezunları da ilahiyat fakültelerinin yanı sıra, üniversitelerin din ve ahlak öğretmenliği, sanat tarihi, felsefe gibi sözel puanla öğrenci alan bölümlerine, katsayı uygulamasına takılmadan genel lise mezunları gibi girebilecekler.
YÖK Genel Kurulu'nun ayrıca 'sözel', 'eşit ağırlık' ve 'sayısal' alanlarında da yeni düzenlemeler yapması ve bazı bölümlerin alanlarını yeniden ele alması bekleniyor.

Köklü değişiklik 2010'da

YÖK 2010'da kademeli olarak geçilecek sistem çalışmalarına başlayacak. Olgunlaşma sınavı da öngörülen sistemde öğrencilerin lisede okudukları alanlara göre üniversiteler kendi öğrencilerini puan sıralamasına göre seçecek. ÖSS sınavı 190 dakikaya sığdırılmayacak; matematik testi, fen testi, genel kültür testleri çeşitli haftalarda uygulanabilecek.

ÖĞRETMENLİK YAPABİLECEKLER

MüfredatI genel liselerle neredeyse birebir uyumlu olan imam hatip liselerinin alanı 'sözel' olarak belirlenecek. İHL'lerin sözel alan olarak belirlenmesi halinde bu öğrenciler, sanat tarihi, sosyal bilgiler öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, zihinsel engelliler öğretmenliği, tarih, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliklerini tercih edebilecek.

YÖK alanlar üzerinde yapacağı düzenleme ile 'sosyoloji', 'felsefe' gibi bölümleri 'Eşit Ağırlık' alanı ile birlikte 'sözel' alanında değerlendirme kararı alırsa bu bölümlere de imam hatip lisesi öğrencileri başvurabilecek. Mevcut sistemde imam hatip liseleri öğrencileri sadece ilahiyat fakültelerini tercih edebiliyor. YÖK geçmiş dönemde imam hatip mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlikleri bölümlerine girmelerini de yasaklamıştı.

Mesleki teknik lisede okuyan (makine, bilgisayar, motor gibi) öğrenciler de alanlarıyla ilgili mühendislik bölümlerini tercih etmeleri halinde 0.3 katsayı ile değil 0.8 katsayı ile puanları hesaplanması YÖK tarafından tartışılmıştı. Meslek lisesi mezunlarına, kendi alanlarıyla ilgili 2 yıllık fakültelerle bu yıl açılacak teknoloji fakültelerini tercih etmeleri durumunda, ek puan verilmesinin değerlendirildiği ifade edildi.

Başarı puanlarI 0.3  İle çarpılmayacak

MEVCUT sistemde genel liselerin 'sosyal', 'türkçe-matematik' ve 'fen' alanlarında okuyan öğrenciler, üniversiteye geçişte kendi alanlarındaki bölümleri tercih ettiklerinde, Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.8 katsayısı ile çarpılıyor. Genel lise öğrencileri kendi alanları dışında tercih yaparsa; örneğin 'sosyal' öğrencisi 'fen' alanında tercih yaparsa 0.3 katsayı ile puanları çarpılıyor.
Meslek lisesi öğrencileri ise 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiyorlar, ancak 4 yıllık fakülte tercih ettiklerinde, katsayı engeli ile karşılaşıyorlar ve AOBP'leri genel liselerin aksine 0.3 ile çarpılıyor.
Bu sistemin 'adaletsiz' olduğunu düşünen YÖK, meslek lisesi öğrencilerine de kendi alanlarındaki yükseköğretim kurumlarından tercih yapmaları halinde genel liselerde olduğu gibi 0.8 katsayı öngören bir sistemi gündemine aldı. Üzerinde düşünülen sisteme göre meslek lisesi veya genel lise öğrencileri kendi alanları dışında tercih yaptıklarında AOB puanları 0.6 ile çarpılacak.

Akşam



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,675 µs