En Sıcak Konular

Türk doktorlar Filistin'e gitmek için kuyruğa girdi

13 Ocak 2009 09:55 tsi
Sağlık personelinin yüzde 30'u çalışır durumda olan Gazze'de doktor ihtiyacı had safhada. Ambulansları bile vuran İsrail geçişlere izin vermese de Türk doktorlar bölgeye gitmek için yoğun başvuru yapıyor

Gazze'de bulunan Şifa Hastanesi'nde 13 gündür gece gündüz evlerine bile gitmeden çalışan doktorların 'acil doktora ihtiyacımız var' çığlığına Türk doktorlardan destek geldi. Birçok doktor, branşlarına ihtiyaç olmamasına rağmen 'Gerekirse gazlı bez katlarız, meslektaşlarımızın yanında olmak istiyoruz' sözleriyle Filistin'e gitmek için girişimlerde bulundu.
Mısır'ın Refah sınırını sağlık görevlilerine açmasının ardından 'Yeryüzü Doktorları' Gazze'ye ağırlıklı olarak cerrahlardan oluşan bir tıbbi görev ekibi göndermeye hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan da 5 kişilik bir ekip bölgede gerekli izinlerin çıkmasını bekliyor.

BEYİN CERRAHI ARANIYOR

13 gündür elektriksiz, tek jeneratörle, perdeleri kesip gazlı bez yaparak hastaları çok zor koşullarda tedavi etmeye çalışan doktorların yanında olmak için meslektaşlarının yoğun başvuruda bulunduğunu belirten Yeryüzü Doktorları Derneği'nden Dr. Kerem Kınık, 'Filistinli doktorlar özellikle beyin cerrahı ve kardiyovasküler cerrah konusunda eksikleri olduğunu belirterek hekim desteği istedi. Ancak Türkiye'de bırakın beyin cerrahı ve kardiyovasküler cerrahları psikiyatristlerden plastik cerrahlara kadar çok yoğun bir 'biz de gidelim' talebi var. Doktorların büyük çoğunluğu 'Tedavide işe yaramasak bile yardımcı personel olarak çalışırız, önemli değil. Biz de orada olalım, meslektaşlarımızla omuz omuza çalışalım' diyorlar' diye konuştu.

SAHRA HASTANESİ

Filistin'de İsrail'in mobil ambulansları bile vurduğunu belirten Dr. Kınık, 'İsrail BM'ye ait yardım konvoylarının bile geçişine izin vermiyor. 3 mobil klinik vurdular. Can güvenliği yok. Üst düzeyde görüşmeler sürüyor. Eğer geçişlere izin verilirse Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne Türk doktorların gitmesiyle ilgili girişimler yapılacak' dedi. Eğer bu çözüme ulaşmazsa Gazze'nin Mısır'a açılan sınır kapısı Refah'ta bir acil müdahale servisinin ve El Ariş Kenti'nde Sahra Hastanesi'nin kurulması gündeme geldi. Mısır'ın sıcak bakmadığı bu projenin hayata geçmesi için birçok ülkenin üst düzeyde girişimler yürüttüğünü de belirten Dr. Kınık, 'Yaralı sevki konusunda BM'nin de çabası var. Sanıyoruz bu süreç çözülecek' dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Gazze'de yalnızca sağlık personelinin yüzde 25-30'u çalışabilir durumda. Evleri, aileleri bombalanan ve kayıpları olan sağlık personeli yine de insanüstü bir çaba ile hizmetini sürdürüyor.

Akşam



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,609 µs