En Sıcak Konular

Online oyuna vergi geliyor

13 Ocak 2009 09:00 tsi
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, internet üzerinden oynanabilen oyunlardan vergi alınması için harekete geçti. Ücretli oynanan bu oyunlar bağlantı hızının artmasıyla yoğun ilgi görüyor

Türkiye’de aylık milyonlarca dolar ciroya ulaşan özellikle yurtdışı kaynaklı internet oyunlarının vergilendirilmesi konusunda yeni bir adım atıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), binlerce üyesi bulunan online oyun sektörünün vergilendirilmesi için Maliye Bakanlığı’na başvurdu.
Online oyunlar, her ülkeden sayıları binlere ulaşan ücretli üyelerden ilgi görüyor. Türkiye’de de özellikle yurtdışı kaynaklı online oyunlar 13-20 yaşındaki gençler başta olmak üzere geniş kesimlerin ilgisini çekiyor.
Sektördeki büyüme, beraberinde vergi kayıplarını da getiriyor. Sektörde milyonlarca doların vergilendirilmeden yurtdışına çıkışından rahatsız olan TİB, online oyun sektörünün yakından izlenmesi ve vergilendirilmesi için ilk girişimini yaptı.        

Aylık cirosu 1 milyon doları bulan oyun var

TİB Başkanı Fethi Şimşek, sektördeki vergi kayıplarının her geçen gün artması nedeniyle Maliye Bakanlığı’na başvurduklarını bildirdi. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun”un 23 Mayıs 2007’de yürürlüğe girdiğini, bu konudaki, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in de 30 Kasım 2007’den itibaren uygulanmaya başlandığını anımsatan Şimşek, online oyun sektörünü yakından izlediklerini belirtti.

Sektör hızlı büyüyor

Şimşek, Türkiye’de binlerce ücretli üyesi olan K2 Network Inc. şirketine ait, “Knight Online” adlı internet oyununun, vergilendirilme olmadığı için internet kafelerde oynatılmasının TİB ve İçişleri Bakanlığı’nca yasaklandığını kaydetti. Şimşek, şirketin, vekilleri aracılığıyla Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmenin durdurulması işleminin reddine ilişkin mahkeme kararına itirazda bulunduğunu kaydetti. Şimşek, itiraz dilekçesinde, söz konusu şirketin, “2006 Türkiye cirosunun 3.8 milyon, 2007 cirosunun da 8.9 milyon dolara ulaştığı, 2008’de ise aylık cirosunun 1 milyon doların üzerine çıktığı” bilgisinin yer aldığını belirtti. Milyonlarca doların, vergilendirilmeksizin yurtdışına çıktığını vurgulayan Şimşek, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan gereğinin yapılmasını istediklerini kaydetti.

En çok ilgi gören internet oyunları

İnternete bağlantı hızının yükselmesi, online platformda yer alan oyunlara olan ilgiyi son dönemde ciddi oranda artırdı. Gerek Türk Telekom gerekse diğer servis sağlayıcıların internette hız ve kapasite oranını artırması, çok kişinin aynı oyuna bağlanarak oynayabilmesinin önünü açtı. Şu anda Türkiye’de tüketicilerin yoğun olarak kullanıldığı 1 Mbit bağlantı hızı, bu oyunların rahatlıkla oynanabilmesini sağlıyor.
Sistemin çökmemesi için on binlerce oyuncunun bağlanabildiği ve karşılıklı oynayabildiği sunucular (server) kullanılıyor.

Milliyet



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs