kan kaybediyor | " /> kan kaybediyor | "/>

En Sıcak Konular

Abbas kan kaybediyor

13 Ocak 2009 08:11 tsi
Abbas kan kaybediyor İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonu ile eleştirilerin odağındaki Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a halk desteği önemli ölçüde düşerken, Batı Şeria’da Hamas’a duyulan sempatinin ise büyük ölçüde arttığı kaydedild

İsrail’in Gazze’ye yönelik ‘Dökme Kurşun’ operasyonunun başlangıcında Hamas’ın da saldırılardan sorumlu olduğunu söyleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın popülaritesi daha da zayıfladı. Associated Press ajansının yayınladığı analize göre, Hamas’ın ideolojisine karşı olanlar da dahil birçok Batı Şerialı, Gazze savaşını tüm Filistinlilere saldırı olarak görüyor. Abbas’ın İsrail’e yönelik daha sert önlemler almayı reddetmesi ise halk desteğinin gittikçe azalmasında en önemli sebeplerden biri olarak gösteriliyor.

HAMAS’A DESTEK ARTTI

Gazze’deki Hamaslı yöneticilerinin, roket saldırılarıyla yaptıkları provokasyonlarla en az İsrail kadar sorumlu olduklarını söyleyen Abbas, yüzlerce sivilin öldüğü saldırıya halkın tepkisi üzerine, İsrail’e yönelik tutumunda daha sert bir tavır takınarak, bombardımanları ‘gaddarca saldırı’ olarak nitelendirmişti. Abbas yine de danışmanlarıyla ve Filistinli eylemcilerle yaptığı son toplantılarda, daha sert adımlar atmayı reddederek, toplantılarda tartışılan İsrail’le güvenlik koordinasyonunun durdurulması, barış görüşmelerinin askıya alınması ve iyiniyet gösterisi olarak yüzlerce Hamaslı tutuklunun serbest bırakılmasını kabul etmedi. AP, Abbas’ın güvenlik güçlerinin, Batı Şeria’da yapılan İsrail karşıtı gösterileri, Hamas’ın bu protestoları kendisine karşı ayaklanmaya dönüştürebileceği endişesiyle sınırlamaya çalıştığını yazdı. Hamas, 2007 haziranında Gazze’nin kontrolünü ele geçirmişti.

Gazze’de mezar yeri bile kalmadı

İsrail’in Gazze operasyonu 18’inci gününe girerken, ölü sayısı 908’e yükseldi. Gazze’de ölenler için mezar yeri bulunamıyor.

Filistinli Sağlık Bakanı Bessam Naim, son operasyonların ardından yaralı sayısının da 4 bine yaklaştığını belirtirken, ölenlerin yüzde 42’sinin kadın ve çocuklar olduğunu belirtti. Gazze şehrinin doğusunda ve Cebaliye mülteci kampı dışında şiddetli çatışmalar yaşanırken, önceki gün binlerce yedek askeri göreve çağıran İsrail ordusu, ağır silah ve tanklarla düzenlediği bombardımanda en az 7 Filistinliyi öldürdü. Nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğu Gazze’de mezar krizinin başgösterdiği belirtiliyor. Bu arada İsrail basınında yer alan haberlerde, operasyonun devamını isteyen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni arasında görüş ayrılığının ortaya çıktığı belirtildi.

İki devletli çözüm tehlikede

ABD’nin Ortadoğu barışı için Filistin ve İsrail devletlerinin yan yana yaşamasını öngören iki devletli çözüm formülü, İsrail’in Gazze’deki kanlı saldırılarının ardından tehlikeye girdi.

Gazze’deki katliamın Arap dünyasında yol açtığı infialin, bölgedeki barış sürecinin zeminini sarsmaya başladığı, bu çerçevede bağımsız Filistin ve İsrail devletlerinin barış içinde yan yana yaşamasını öngören 2 devletli çözümün de şüpheye girdiği belirtildi. New York Times’daki makalede, Mısır ve Ürdün’ün, yeni bir Filistinli mülteci dalgasından endişe ettiği belirtildi. Yazıda, İsrail’in bölgedeki insani trajediye yönelik sorumluluğunu üstlenmemesi halinde halk baskısı nedeniyle Mısır’ın bu boşluğu doldurmak zorunda kalabileceği, Ürdün’ün de, İsrail’in Batı Şeria’daki nüfusu kendi topraklarına sürmesinden korktuğunu belirtti.

BUSH HAMAS’I SUÇLADI

Korkulanın gerçekleşmesi halinde Mısır ile Ürdün’ün, Filistin-İsrail ihtilafında taraf olacağı, bu durumda da iki ülkenin İsraille imzaladıkları barış anlaşmalarının tehlikeye gireceği kaydedildi. Bush, Gazze’de sürdürülebilir bir ateşkesin Hamas’ın İsrail’e roket atmayı durdurması koşuluyla olacağını söyledi.

‘Kitle imha silahı yoktu hayalkırıklığına uğradım’

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’ta kitle imha silahı bulunamamasının başkanlığı dönemindeki en büyük hayal kırıklıklarından biri olduğunu söyledi. Bush, Beyaz Saray’daki son basın toplantısında diğer hayal kırıklıkları olarak; Irak operasyonundan sonra bir savaş gemisinde konuşurken arkasına koydukları ‘görev tamamlandı’’ yazısı, Katrina Kasırgası’ndaki tutum ve Ebu Garip skandalını saydı. Bush, saydıklarına ‘hata’ yerine, ‘’planlandığı gibi gitmeyen şeyler’’ dedi. AA

ABBAS zor durumda

Uluslararası Kriz Grubu adlı araştırma merkezinden Robert Blecher, ‘Gazze savaşında siyasi olarak en büyük kaybeden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tır’ dedi. Blecher, Abbas’ın Batı Şeria ve Gazze’deki kendi seçmenleri arasında ‘halkını koruyamayan ve temsil edemeyen bir lider’ olarak görüldüğünü belirtti. Hamas’a olan sempatinin artması, Mahmud Abbas’ın meşruiyetinin sorgulandığı bir zamana denk geldi. Hamas, 2005’in Ocak ayında 4 yıllık bir süre için seçilen Abbas’ın görev süresinin geçen cuma sona erdiğini iddia ediyor.

Star



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs