işgale hazırlanıyor | " /> işgale hazırlanıyor | "/>

En Sıcak Konular

İsrail Refah sınırını işgale hazırlanıyor

12 Ocak 2009 15:51 tsi
İsrail Refah sınırını işgale hazırlanıyor
İsrail ordusunun, Gazze-Mısır sınırındaki tünelleri tamamen yok etmek için bölgeyi işgale hazırlandığı iddia ediliyor

İsrail ordusunun Hamas`ın yeniden silahlanmasını önlemek için Gazze ile Mısır`ı ayıran sahil bölgesindeki dar koridoru işgal etmeyi planladığı iddia edildi.

Washington`daki diplomatlar tarafından dile getirilen plana göre, İsrail`in "3. Aşama" saldırıları bu nedenle Refah Sınırı`ndaki tünellerde yoğunlaşıyor.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililere göre, İsrail`in yeni saldırıları ile "Filadelfi Koridoru" olarak adlandırılan ve Refah kentinin bir bölümünü de içine alan kara parçasının yeniden işgalini hedefliyor.

Bu bölgede yapılacak bir kara operasyonunun, İsrail buldozerler ve sonar malzemeler ile bütün tünelleri tamamen imha etmesine imkan vereceği kaydedildi.

İsrail uçakları yüzlerce gizli yer altı geçitlerinden oluşan tünellerin büyük bölümünü imha etti, ancak bazı tünellerin hala kullanılabilir durumda olduğu tahmin ediliyor.

14 kilometre uzunluğundaki bu koridoru ele geçiren İsrail`in görüşmelerde yeni bir pazarlık malzemesi daha kazanacağı da yapılan yorumlar arasında. İsrail, tünellerin tekrar inşa edilmeyeceği konusunda Mısır ve batılı ülkelerden garanti talep etmiş, ancak bunun nasıl sağlanabileceği konusunda bir öneri ortaya konmamıştı.

Alman dışişleri bakanı ile görüşmesi sırasında bir açıklama yapan İsrail savunma bakanı Ehud Barak da, tüneller konusunda "etkili bir eylem" yapılması gerektiğini söylemişti.

Avrupalı diplomatlar ise, sınır bölgesinin tekrar işgal edilmesi için yapılacak bir kara harekatının risklerine dikkat çekiyor.

Bazı bölgelerde sadece birkaç yüz metre genişliğinde olan kumlu arazide İsrail askerlerinin açık hedef olacağını söyleyen uzmanlar, bu tehlikenin İsrail`in 2005`deki çekilme kararında da en önemli faktör olduğunu hatırlatıyor.

İsrail bölgedeki tünel sayısını yüzlerle ifade ederken, Filistinliler bu sayının 3 bine yakın olduğunu söylüyor.

İsrail bu tünellerde silah kaçakçılığı yapıldığını iddia ederken, uluslararası bir çok gözlemci, aylardır ambargo altında yaşayan Gazze halkının ihtiyacı olan malzemeleri bu tünellerden sağladığına inanıyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,742 µs