En Sıcak Konular

Avrupa’nın doğal gaz deposu Türkiye oluyor

12 Ocak 2009 11:07 tsi
Rusya’nın gaz akışını sürekli kesmesi Türkiye’yi doğalgaz deposu yapıyor. Avrupa, gazın depolanması için şart olan tuz madenleri nedeniyle Türkiye’ye yatırım yapacak.

RUSYA’NIN her kış Ukrayna’yı bahane ederek, Avrupa’ya giden doğalgazı kesmesi AB’yi bıktırdı. Rusya’nın kaprislerinden kurtulmak için yol arayan Avrupa, çareyi Türkiye’de buldu. Türkiye’nin doğalgazın en ucuz maliyetle ve en güvenli şekilde saklanabildiği tuz bölgelerine sahip olması, üstelik bu bölgelerin de depo yapılmasına uygun olması nedeniyle Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası, rotayı Türkiye’ye çevirdi.

HER ŞEY ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN

HER iki banka da Türkiye’nin Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğini sağlaması için depo yatırımları için mali destek kararı aldı. Avrupa Yatırım Bankası ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Türkiye’ye destek vermeye hazır olduğunu belirten yetkililer, coğrafi olarak, dünya doğalgaz rezervlerinin tam ortasında yer alan önemli bir transit ülke olan Türkiye’nin, Avrupa’nın gaz güvenliğini sağlayabileceğini vurguladı.

Tuzla doğalgaz deposu projesini hazırlayan Enerji ve Çevre Yatırımları AŞ’nin (ENVY) Proje Direktörü İbrahim Daymaz ‘Türkiye doğalgaz deposu açısından büyük avantajlara sahip. Depo konusunda en ekonomik model tuz yataklarına yapılması. Bu da Türkiye’de mevcut. Bu yataklara her bir litre tuzun erimesi için 17 litre su basılarak mağaralar oluşturuluyor. Mağaların içine sonra ayrıca sızdırmazlığı artırmak için kimyasal uygulanıyor. Üzerine de beton atılıyor. Türkiye bu alanda yeterli yatırım yapılırsa, Avrupa’nın kış aylarındaki tüm gaz ihtiyacını depolardan sağlayabilir’ dedi. Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Enerji Raporu’na göre Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya enerji kaynaklarının dağıtıcısı oldu. Raporda Türkiye’nin, enerji kaynaklarının koridoru haline geldiği belirtildi.

PARA AVRUPA’DAN

BU projelerin bir kısmının Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) sağlayacağı imkanlarından yararlanabileceği, diğer bir kısmının da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından desteklenebileceği kaydediliyor. Dünya Bankası ve AB’ye göre birçok ülke, yıllık doğalgaz tüketiminin yüzde 10-20’sini depodan karşılıyor. Türkiye’de ise bu oran yetersiz. Tuz gölü doğalgaz depo projesi, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20’sinin depolanmasına imkan verecek. AB’ye göre, Türkiye’nin sahip olduğu depolama potansiyeli, gaz gelmese bile kışı rahatlıkla geçirebilecek imkana sahip.

Star



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs