En Sıcak Konular

BP Türkiye'ye dava açtı!

12 Ocak 2009 11:04 tsi
Türkiye, boru hattı BTC’nin çevreye verdiği zarar karşılanmadığı için BTC’ye tahkim davası açarak geçiş ücretinin artmasını istedi. BTC’nin ana ortağı BP ise işletmenin Türkiye’den alınması için karşı dava açtı.

Uluslararası arena enerji sektöründe art arda yaşanan krizlerle dalgalanmaya başladı. Rusya ile Ukrayna arasında patlayan ve Avrupa’yı etkileyen doğalgaz krizinin ardından bir başka kriz de Türkiye ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru hattının işletmecisi BTC Co. arasında çıktı. Bin 768 kilometrelik hattın bin 76 kilometresi topraklarından geçen Türkiye, 2.5 yıl önce hizmete giren hatla ilgili verilen sözlerin tutulmadığı gerekçesiyle hattın işletmecisi BTC Co’ya tahkim davası açtı. BTC Co.’nun büyük hissedarı İngiliz BP de hattın Türkiye kısmının işletmesini Türkiye’den almak için karşı atağa geçti.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

HATTIN Türkiye kısmının işletmesini BOTAŞ’a ait olan BOTAŞ International Limited (BIL) şirketi yürütüyor. Projenin inşası sırasında, geçiş ücretleri ve pompa istasyonlarında kullanılan yakıttan kaynaklanan zararların, projenin hayata geçmesinin ardından iki yıllık süre içinde karşılanacağına ilişkin söz verilmişti. Projenin hayata geçirilmesinin ardından yaklaşık 2.5 yıllık süre geçmesine rağmen, sözlerin hiç birisi karşılanmadı. Bu nedenle, projenin Türkiye kısmının işletmesini sağlayan BIL şirketi, nakit sıkıntısı içine girdi.

BIL ŞİRKETİ ZARARA GİRDİ

GEÇİŞ ücretlerinin düşük kalması nedeniyle elde ettiği gelirlerle sadece personel giderlerini karşılayabilen BIL, nakit sıkıntısı nedeniyle proje için gerekli olan yatırımları da gerçekleştiremedi. BIL, gerekli yatırımları yapmak ve harcamalarını finanse edebilmek için, geçiş ücreti bedellerinin arttırılmasını talep etti. Ancak bu talep, projenin büyük ortağı olan BP tarafından kabul edilmedi.

TAHKİM DAVASI AÇILDI

BUNUN üzerine BIL, BTC Projesi’nin işletilmesinden dolayı zarar ettiğini belirterek, tahkim davası açtı. BIL tahkim davasında, projenin asıl sahibi olan BTC Co. şirketinden, pompa istasyonlarındaki yakıttan kaynaklanan zararın karşılanmasını, geçiş ücreti bedellerinin arttırılmasını ve bölgede liman hizmetleri için yapılacak olan altyapı yatırımları için kaynak aktarılmasını talep etti.

Türkiye’nin payı yüzde 6.5

PROJENİN sahibi olan BTC Co. şirketinde, BP şirketinin yüzde 30, Socar şirketinin yüzde 25, Chevron şirketinin yüzde 8.9, Statoil şirketinin yüzde 8.7, TPAO’nun yüzde 6.5, Itochu Inc. Şirketinin yüzde 3.4, Inpex şirketinin yüzde 2.5, ConocoPhillips şirketinin yüzde 2.5, Delta-Hess Ltd şirketinin de yüzde 2.3 hissesi bulunuyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Ceyhan bölgesini Avrupa’nın en büyük petrol borsası olan Rotterdam’ın tahtına aday yaptı. Boru Hattı projesi Ceyhan’a yeni rafineriler kurulmasını gündeme getirdi.

Türkiye 3 milyar dolar kazandı

TÜRKİYE Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’ndan 2.5 yılda yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde etti. Hattın sağladığı toplam gelir ise 34 milyar doların üzerinde oldu. Türkiye BTC’den kazanılan paranın yüzde 6’sını alıyor.

Yaklaşık olarak 3.4 milyar dolarlık yatırımla kurulan hattın kapasitesi günlük 1 milyon 50 bin varile çıkartıldı.

Star



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs