bilmedikleriniz! | " /> bilmedikleriniz! | "/>

En Sıcak Konular

Gazze'yle ilgili bilmedikleriniz!

12 Ocak 2009 10:59 tsi
Gazze'yle ilgili bilmedikleriniz! Aziz Üstel Gazze'de yaşananların görülmeyen yüzünü yazdı...

Aziz Üstel / Star

Gazze'yle ilgili bilmedikleriniz!

Gazze’yle ilgili bu güne değin, hem Türk hem de dünya basınında çıkan bir çok şey hem eksik hem de çoğu yanlış.

Her şeyden önce, New York, Colombia Üniversitesi Arap Kültür ve Siyaset Araştırmaları Kürsüsü Profesörü, Raşid Halidi’ye kulak verin hele. Yakında da Soğuk Savaş ve Orta Doğu’da Amerikan Egemenliği adında bir kitabı yayınlanacak. Hem Halidi’ye hem diğer kaynaklara başvurduğunuz zaman Gazze konusunda çok değişik bir tablo çıkıyor önünüze ki, gerçekten akıllara ziyan:

GAZZE’DE oturan insanların çok büyük bir çoğunluğu ‘Aman burası ne hoş bir yer’ dedikleri için orada değiller!

Aşağı yukarı, 700 kilometre karelik bir alana 1.5 milyon insan resmen tıkılmış! Bunların çoğu, Gazze’nin çevreşindeki Aşkelon ya da Merşeba gibi köy ve kasabalardan buraya sürülmüş. İsrail ordusu bunları 1948’de yerlerinden yurtlarından alıp getirmiş Gazze’ye!

GAZZE’liler, ta 1967’den, altı gün savaşından bu yana, İsrail işgali altında yaşıyor. Her ne kadar 2005 yılında askerlerini bu bölgeden çektiyse de, hala ‘işgalci güç’ olarak algılanıyor. Gazze’ye giriş çıkışları, ithalat ve ihracatı ‘a’ dan ‘z’ ye denetliyor. Dahası, Gazze’nin hava sahası ve deniz kıyısı da İsrail denetim ve gözetiminde. İsrail, Dördüncü Cenevre Konvansiyon’u hükümleri çerçevesinde, bu insanların, huzurlu ve sağlıklı bir biçimde yaşamasından da sorumlu.

GAZZELİLER’e uygulanan ambargo, ABD ve AT’ın da katılımıyla, hele de HAMAS seçimleri kazanınca, bu bölgeye tıkılan 1.5 milyon insanı demir bir kafese soktu. Yakıt, elektrik, ithalat, ihracat ve Gazze’ye giriş çıkışların durdurulması, yavaş yavaş, soluk alamaz hale getirdi bu insanları; sağlık,ulaşım, su ve kanalizasyon sorunları akıllara ziyah boyutlara ulaştı!

Bunun nedeni HAMAS’ın 2006 seçimlerini kazanması! Yani demokratik haklarını kullandı diye, Gazze’liler cezalandırılıyor!

İSRAİL’le HAMAS arasında yapılan ‘ateş kes’ anlaşması Haziran’da imzalandı. Buna göre, HAMAS roket atışlarını durduracaktı. İsrail hükümetinin verdiği sayılara göre, daha önceleri her ay yüzlerce roket atılırken Gazze’den İsrail’e, haziran anlaşmasını izleyen dört ay içinde bu sayı, toplam 20’ye düştü. Kasım ayı başlarında, İsrail ordusu hava ve kara saldırısı başlattı, altı HAMAS militanı öldürüldü.

SİVİLLERİN öldürülmesine gelince. İster İsrail ister HAMAS öldürsün, sivillerin öldürülmesi, savaş suçudur! Ancak, lütfen sayılara kısa bir göz atalım: Şu ana kadar, İsrail saldırılarılarında, yaklaşık, çoğu sivil, 700 kişi öldürüldü 2500 kişi yaralandı. Buna karşılıksa, 12 İsrail askeri hayatını yitirdi. Eğer İsrail, haziran ayında imzaladığı anlaşmaya saygı gösterse ve Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kaldırsaydı, bu gün yaşananlara hiç gerek kalmayacaktı.

Bakınız...Gazze’ye uygulanan saldırıların roketlerle ya da İsrail’i bölgedeki varlığını savunma ve sürdürme isteğiyle ilgisi yok! İsrail basın olayı böyle sunuyor dünyaya. Dahası, İsrail basınının dışında, dünyadan hemen hemen hiç bir basın kuruluşu bölgeye giremiyor! Çünkü Lübnan saldırıları sırasında olanları bütün dünya, televizyondan izledi diye, İsrail hükümeti çok rahatsız olmuştu; bu kez gerekli önlemleri aldı!

Peki o zaman GAZZE SALDIRILARININ NEYLE İLGİSİ VAR?

Hemen 2002 yılına dönelim lütfen.

İsrail Savunma Kuvvetleri Kurmay Başkanı Moshe Yaalon’un şu sözlerine kulak verelim: ‘Filistinliler yenilmiş bir ulus olduklarını artık beyinlerine kazımak zorundadır!’

İşte bu demeçten dilediğiniz sonucu çıkarabilirsiniz. Eğer eski Tophane ağzına merakınız varsa; ‘Ben vurdum mu oturturum anam; annadın mı?!’ dır bunun tercümesi... ‘Gıkını çıkarırsan da ümüğünü sıkarım!!’



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs