En Sıcak Konular

4 bin 69 kişiye terörün zararları ödendi

12 Ocak 2009 10:45 tsi
Terör ve terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için çıkarılan yasadan Van'da 4 bin 69 kişi yararlandı. İşte ödenen para...

Hükümetin terör ve terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için çıkardığı yasa doğrultusunda Van'da şimdiye kadar 4 bin 69 kişiye 67 milyon 60 bin TL ödeme yapıldı.
 
Terörün arttığı 1990 ile 1997 yılları arasında bölge illerinde özellikle kırsal kesimde yüzlerce köy boşaltıldı, köy yakıldı. Vatandaş maddi olarak zarar görmeye başladı.

Terörden zarar gören bazı vatandaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türkiye aleyhinde açmış olduğu tazminat davalarında Türkiye mahkûm edilmeye başlayınca AİHM'ye açılan dava sayılarında artış oldu.

Bunun üzerine harekete geçen hükümet, 2004 yılında "Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanması" hakkında 5233 sayılı kanun çıkardı. İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında illerde valilikler bünyesinde 'Zarar Tespit Komisyonları' kuruldu.

Türkiye genelinde yaklaşık 314 bin kişi bu komisyonlara başvurarak zararlarının karşılanmasını istedi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, şimdiye kadar yaklaşık 730 milyon TL, terör zararı ödemesi yapıldı.

Türkiye'nin doğusunda yer alan Van, terörden en çok zarar gören illerden biri. Van Valiliği bünyesinde kurulan Zarar Tespit Komisyonu'na 33 bin 690 kişi terörden zarar gördüğü gerekçesiyle başvuruda bulundu. Komisyon, 18 bin 123 kişi için karar verirken, bunlardan 10 bin 489 kişi için tazminat ödenmesi kabul edildi.

Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Ömer Özcan, tazminat ödemesi kabul edilenlerden 8 bin 131 kişi ile sulhname imzalandığını söyledi.

Özcan, "Komisyon şimdiye kadar 7 bin 219 kişinin başvurusunu reddetti. 415 kişinin daha önce zararları karşılandığı için yeni bir ödeme yapılmasına gerek olmadığına kanaat getirildi. Sulhname imzalayanlardan 4 bin 69 kişiye 67 milyon 60 bin 22 TL ödeme yapıldı. 4 bin 62 kişi için 61 milyon 985 bin 363 TL ödenek bekliyoruz." dedi.

Ödemelerin şahısların ya da müdafileri olan avukatların banka hesaplarına yatırıldığını dile getiren Özcan, ödenekler gelince diğer kişilerin de hak edişlerinin de ödeneceğini vurguladı.

cihan



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,900 µs