Etiyopya’dan cephe açtı | " /> Etiyopya’dan cephe açtı | "/>

En Sıcak Konular

Türk'ler Çin’e Etiyopya’dan cephe açtı

12 Ocak 2009 08:57 tsi
Türk'ler Çin’e Etiyopya’dan cephe açtı Türkiye’de sanayici için giderek ağırlaşan vergi, enerji ve finansman şartları, Çin rekabetine karşı yurtdışında cephe açıp mücadele veren Türk işadamlarını yarattı.

Bunlardan bir bölümü de, Ulaştırma Bakanı Binali Yldırım’ın Etiyopya’da gerçekleştirdiği toplantıda ortaya çıktı. Türk-Etiyopya İş Konseyi’nin kurulmasından sonra Ulaştırma Bakanı Yıldırım, beraberinde uzman bürokratlardan oluşan bir heyetle Karma Ekonomik Komisyon toplantıları için başkent Etiyopya’ya gitti.

30’dan fazla işadamı

Türk Büyükelçisi Ali Rıza Çolak’ın ev sahipliği yaptığı görüşmelerde, Türk işadamlarının bölgedeki etkinliği de gündeme geldi. Üç gün boyunca yoğun temaslarda bulunan Bakan Yıldırım, bölgede Türk işadamlarının sorunlarını dinleyerek Etiyopyalı yetkililere iletti ve çözüm bulunmasını istedi. 30’dan fazla Türk işadamının faaliyet gösterdiği Etiyopya’da en dikkat çekenlerinin başında ise toplam yatırımları 100 milyon doları bulan Narin Tekstil’in sahibi Habib Narin ve Ayka Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydeniz yer aldı. Aynı zamanda Afrika Birliği’nin de merkezi olan Etiyopya’da, Habib Narin’in toplam 3 bin çalışandan oluşan 2 fabrikası var.

Tekstil yatırımı

Özelleştirmeden aldığı fabrikalarda bugün entegre üretimle her yıl en az 25 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyor. Ayrıca, denize kıyısı olan Cibuti’de de lojistik merkezi var. İki ülke iş konseyi başkanlığını yapan Yusuf Aydeniz ise, toplam bedeli onlarca milyon dolar olan ve bu yıl sonunda 8 bin çalışanı olacak dev bir tekstil tesisi inşaasına başladı. Her geçen gün de bu ülkedeki ihracat gücünü arttırıyor. Her iki isim de, Türkiye’de sanayiciyi bitirme noktasına gelen şartlar nedeni ile yatırımlarının bir bölümünü arazi tahsisi, düşük enerji maliyeti ve kredi temininde her türlü kolaylığı sağlayan Etiyopya’ya kaydırdı. Bu kararlarında ezici Çin rekabetine karşı Türkiye’deki markalarını ayakta tutma endişeleri de önemli rol oynadı.

İşçi maliyeti 100 doları geçmiyor

YÜZDE 40 işsizliğin olduğu Etiyopya’da kişi başına düşen milli gelir 100 doların biraz üzerinde. Bu nedenle, işçi maliyetleri de aylık 100 doları geçmiyor. Son olarak, bir Türk işadamının da 108 km’lik 63 milyon dolar değerinde bir ihale aldığı Etiyopya, siyasi istikrar ve güvenlik açısından diğer Afrika ülkelerinden daha iyi durumda. Dış Ekonomik Konseyi(DEİK), Afrika`da bugüne kadar faaliyet gösteren İş Konseyi sayısını da ülkenin artan önemi nedeni ile Etiyopya ile birlikte sekize çıkardı.

Hürriyet



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,174 µs