En Sıcak Konular

Bağış resmen 'Başmüzakereci'

11 Ocak 2009 21:26 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, bu göreve atanması dolayısıyla devir teslim töreni düzenlendi.

AB ile tam üyelik görüşmelerinde "Başmüzakereci" görevini yürütmek üzere Devlet Bakanlığı görevine atanan Egemen Bağış, AB Genel Sekreterliği'nde düzenlenen törenle bu görevi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan devraldı.

Ali Babacan, törende yaptığı konuşmada, AB'ye tam üyeliğin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu belirterek, bunun yıllardır hükümetten hükümete devrolmuş bir devlet projesi olduğunu söyledi.

AB müzakere sürecinin, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve geçmek için Türkiye'ye önemli bir reform çerçevesi sunduğunu belirten Babacan, katılım sürecinin son 5-6 yıldır Türkiye'de siyasal, ekonomik ve toplumsal transformasyonu beraberinde getirdiğini bildirdi.

Bu değişimin olumlu yönde olduğunu ifade eden Babacan, AB sürecinin, Türkiye'de demokrasinin derinleşmesi, temel hak ve özgürlükler konusunda çok daha iyi uygulamalara ulaşılması ve Türkiye'nin gerçek anlamda hukuk devleti olabilmesi için son derece önemli olduğunu kaydetti.

Bu sürecin ekonomik kriterleri de beraberinde getirdiğini hatırlatan Babacan, bu sürecin Türkiye'nin sağlıklı bir kamu maliyesi yapısına sahip olabilmesi, temel ekonomik göstergelerinin makul rakamları göstermesi ve ekonomik yapısını güçlendirmesi için önemli olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında Türkiye'nin AB sürecini de özetleyen Babacan, bugüne dek 10 faslın açıldığını, 6 fasılın da teknik olarak açılmaya hazır olduğunu, ancak farklı siyasal engellemeler nedeniyle bu fasılların bugün için açılmasının mümkün olmadığını ifade ederken, "Teknik hazırlık açısından baktığınızda, biz neredeyse fasılların açılması açısından yolun yarısını geride bırakmış durumdayız. Bundan sonra AB sürecinin en can alıcı noktası reformlardır" diye konuştu

Bağış'ı yeni görevinden dolayı kutlayan Babacan, Bağış'a başarılar diledi ve görevini layikiyle yapacağına olan inancını dile getirdi.

Devlet Bakanı ve yeni başmüzakereci Bağış da konuşmasında, AB ile müzakerelerinin sorumluluğunu üstlenmesinin çok büyük bir onur olduğunu söyledi.

Bağış, bundan sonraki süreçte Babacan ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarıyla çok yakın bir çalışma içinde, Türkiye'yi en yakın zamanda AB üyesi yapmak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bildirdi.

Türk halkının AB'ye ve AB'nin sunduğu fırsatların Türkiye için kazanım olduğuna inandığını ifade eden Bağış, AB kamuoyunun da Türkiye'nin AB'ye kazandıracaklarını çok büyük bir fırsat olarak kabul etmeye başladığını kaydetti.

Türkiye'nin yakın zamana dek sürdürdüğü reformların geldiği noktayı dünyanın takdir ettiğini dile getiren Bağış, Türkiye'de yaşananların sessiz devrim olarak nitelendirildiğini, bunda AB sürecinin büyük katkıları olduğunu vurguladı ve "Bu reformların gerçekleşmesi için 'durmak yok, yola devam' felsefesiyle, vargücümüzle çalışacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Bağış, AB'nin, daha barış içinde yaşayan bir coğrafyaya kavuşması için Türkiye'nin ne denli kritik bir ülke olduğunu farkında olduğunu belirterek, bugün dünyada yaşanan olaylara bakıldığında Türkiye'nin AB'ye katacaklarının en az AB'den alacakları denli kritik, belki de daha önemli olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Türkiye'nin AB'ye katılımının aynı zamanda insanlığın barış ve refahına hizmet edecek tarihsel bir dönüm noktası olacağını belirten Bağış, bunun hükümetin temel hedeflerinden biri olduğuna işaret etti.

"AB'nin Türkiye'ye eşit ve adil davranmasını istiyoruz" diyen Bağış, bundan sonraki süreçte AB'den en büyük beklentinin oyunu kurallarıyla oynamaları, oyun sürerken yeni kurallar ve kısıtlamalar ortaya koymamalarI olduğunu kaydetti.

 



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,938 µs