En Sıcak Konular

'Hamas bir Filistin gerçeği'

11 Ocak 2009 18:07 tsi
'Hamas bir Filistin gerçeği' İsrail'in Filistin'de işlediği insanlık suçlarına karşı çıkan vicdanlı İsrail yurttaşları da var. İsrail´in barış eylemcisi Uri Avnery soruyor: İsrail savunma savaşı mı yapıyor? Avnery'nin Obama ve Mısır için sözleri de düşündürücü.

"Dünyanın kuruluşundan bu yana “kendimizi savunmak için savaşıyoruz” iddiasında bulunmayan bir savaş yoktur. Şu anda 120 senedir süren bir savaşın içindeyiz.."

İsrail´in barış eylemcisi Uri Avnery ile, Jörg S. Carl'ın Gazze Şeridi’nde yaşananlarla ilgili yaptığı söyleşi...

» İsrail savunma savaşı mı yapıyor?

Uri Avnery: Dünyanın kuruluşundan bu yana “kendimizi savunmak için savaşıyoruz” iddiasında bulunmayan bir savaş yoktur. Şu anda 120 senedir süren bir savaşın içindeyiz. Her iki taraf da her saldırıda, diğer tarafın saldırısına karşılık verdiklerini iddia ediyor.

» Gazze’deki ablukanın nasıl bir etkisi oldu?

- Abluka savaşın başlamasına sebeb oldu. Abluka bir savaş eylemidir. Bir buçuk milyon Filistinli aç bırakılır ve yaşamları cehenneme çevrilirken, silahların susmasını beklemek bir yanılsamadır. Mısır’ın da bir İsrail ajanıymışcasına katıldığı; Gazze Şeridi’ndeki tüm sınır kapılarının kapatılması ile insanlar aç bırakıldı. Burada bir halk, sadece gıda maddeleri ve ilaçlardan değil yaşayabilmesi için gereken herşeyden mahrum bırakıldı.

» Peki Hamas ile nasıl mücadele edilmeliydi?

- Hamasa mensup insanlarla konuşulmalı. Bu mümkün. Ben bizzat kendim yaptım. Soru, bunu isteyip istemediğimiz. İsrail hükümeti Hamas’ı, seçim zaferinden hemen sonra boykot etme kararı aldı. Ve ilk ülke olarak Almanya’yı bu boykota katılmaya ikna etti. Sonra tüm Avrupa ve ABD boykota katıldı. Bu durum Hamas’ın askeri şekilde tepki vermesine neden oldu. Eğer Hamasın askeri eylemleri önlenmek isteniyorsa, o zaman onlarla konuşulmalı, zira Hamas bir Filistin gerçeği.

» Bu savaşın İsrail’e maliyeti ne olacak?

- Sadece mali açıdan değil, bir çok bakımdan çok pahalıya mal olacak. Henüz İsrail'in insan hayatı bakımından kayıpları az, ama bir kara harekatında durum tamamen tersine dönebilir. Daha da kötüsü, İsrail ile diğer Arap ülkeleri arasındaki uçurum her zamankinden daha fazla büyüyecektir. Tüm arap ve müslüman ülkelerde İsrail’e olan nefret büyüyor. Meydanlardaki kalabalık protestolar bunun kanıtı. Yeni nesil arap gençleri 24 saat boyunca Al Dschasira televizyonunda Gazze Şeridinden gelen korkunç görüntüleri seyrediyor. Öfke sadece İsrail’e değil, aynı zamanda İsrail’in alttan alta desteklediği, Mısır gibi rejimlere de yöneliyor. Laik rejimle yönetilen bazı arap ülkelerinde rejim alt üst olacak ve yerine kökten dinci yönetimler gelecek.

» Herşeyden önce Mısır neden bu kadar passif davrandı?

- Mısır her sene Amerika’dan 2 milyar dolar alıyor. Tüm Mısır yönetimi bu parayla yaşıyor. Dolayısıyla Amerikan emirlerine itaat etmek zorundalar. Ve Amerikan emirleri, İsrail emirleri demektir.

» Amerika’nın yeni başkanı Obama bu duruma müdalehe edecek mi?

- Hala suskunluğunu koruyor. Savaşla ilgili söyledikleri ortalama bir politikacıdan beklenen dikkatli yuvarlak ama boş laflardan ibaret. Obama’nın ahlaklı bir kişilik olarak yeni ahlaki değerleri hayata geçireceğine inananlar, bügün hayal kırıklığına uğramış olmalılar.

Jörg S. Carl, Uri Avnery ile söyleşi, HNA, www.radyokassel.de



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,057 µs