En Sıcak Konular

İhracatta yerel para birimi atağı!

11 Ocak 2009 11:49 tsi
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında ihracatta ana hedeflerinin, mevcut pazarları korumak olduğunu bildirdi.Tüzmen, komşu ülkelerle, yerel para birimleriyle ihracat talepleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2009 yılında ihracatta ana hedeflerinin, mevcut pazarları korumak olduğunu bildirdi.

İhracatı artırmak için ikili anlaşmalara ağırlık verileceğini kaydeden Tüzmen, komşu ülkelerle, yerel para birimleriyle ihracat talepleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bakan Tüzmen, AA muhabirinin 2009 yılı hedeflerine ilişkin sorularını yanıtlarken, dünyada ciddi bir pazar daralmasının yaşandığını kaydetti.

Bütün ülkelerde özellikle de Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı pazarlarda daralmanın çok büyük olduğuna işaret eden Tüzmen, ''Bu nedenle, 2009 yılında ihracatta ana hedefimiz, mevcut pazarları korumak. Bunu başarabilirsek 2010-2011 yıllarında ve sonrasında çok daha başarılı sonuç alırız. Bu dönemi, mevcut pazarlarımızı koruyarak atlatırsak, sonrasında ihracatta büyük sıçramalar yaparak yolumuza devam ederiz'' dedi.

-''İHRACATÇI, MEVCUT PAZARLARINI TIRNAKLARIYLA KAZIYARAK ELDE ETTİ''-

Türk ihracatçısının mevcut pazarları kaliteli ürünleriyle, zamanında malları teslim etme güvenilirliği ile diğer bir deyişle tırnaklarıyla kazıyarak elde ettiğini kaydeden Bakan Tüzmen, mevcut pazarların korunması için gereken her şeyin yapılacağını belirtti.

İhracatı artırmak için ikili anlaşmalara ağırlık verileceğini ifade eden Bakan Tüzmen, şunları söyledi:

''Önümüzdeki dönemde AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapma çalışması yaptığı ülkelerle eş zamanlı çalışma başlatacağız. Örneğin, AB Libya ile STA görüşmelerine başlıyor biz de hemen çalışmalara başlıyoruz. STA'lar dışında Irak, Kafkas ülkeleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan ve bazı Asya ülkeleriyle tercihli ticaret anlaşmaları yapmak için, çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bu ülkelerin pazarlarını, Türk ihraç ürünlerine daha fazla açmaları için çalışacağız.

Bu konuda birçok ülkeyle ön görüşmelere başladık, temaslarımızı yoğunlaştıracağız. Özellikle komşu ve çevre ülkelerle karşılıklı çıkar ilişkisi içinde, ticaretimizi artıracağız. Kısacası ihracatımızı artırmak için ikili anlaşmalara ağırlık vereceğiz.''

-TİCARETTE YEREL PARA KULLANIMI-

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, komşularla ticarette yerel para biriminin kullanılması talepleri ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

''İhracatçılarımızın bazı talepleri var. Örneğin, Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta ruble kullanmak istiyorlar. Ruble ile ihracat yaparsak Rusya Federasyonu'na ihracatımızın çok artacağını söylüyorlar. Diğer yandan, İran yerel para birimleriyle, TL ile ticaret yapılmasını gündeme getirdi. Bu tür talepleri değerlendiriyoruz. Komşularla yerel para birimleriyle ihracat talepleri üzerinde çalışıyoruz. Bazı ülkelerin bu tür uygulamalarını inceliyoruz.''

Yaşanan global krizden en az etkilenmek için, fabrikaların üretimlerini devam ettirmesi için ihracatın şart olduğunu belirten Tüzmen, ihracatçıyı desteklemek için elden gelen her şeyin yapılacağını Türk Eximbank'ın kaynaklarının sonuna kadar değerlendirileceğini bildirdi.

Tüzmen, ihracatçılarla aynı ailenin fertleri olduklarını, onların sıkıntısının kendi sıkıntısı olduğunu da ifade etti.

-MISIR VE İRAN'A İHRACAT ÇIKARMASI-

Komşu ülkelerin dünyadaki krizden nispeten az etkilendiğini belirten Bakan Tüzmen, bu çerçevede komşu ve çevre ülkelere tekrar yoğunlaşacaklarını bildirdi ve şöyle devam etti:

''Bir plan çerçevesinde, ihracatçılarımızla komşu ve çevre ülkeleri ziyaret edeceğiz. 20-23 Ocak tarihleri arasında Mısır, 26-29 Ocak tarihleri arasında İran'a ihracat heyetleri düzenleyeceğiz.

Bu ülkelerde, hem resmi makamlarla hem de özel sektör kuruluşlarıyla temaslarda bulunacağız. İhracatçılarımız bu ülkelerin ithalatçılarıyla bir araya gelecekler. İyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Bu çalışmalarımızdan bütün taraflar kazançlı çıkacaktır'' diye konuştu.

aa



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,557 µs