Köşk'ün itirazı kabul edildi | " /> Köşk'ün itirazı kabul edildi | "/>

En Sıcak Konular

Köşk'ün itirazı kabul edildi

11 Ocak 2009 10:11 tsi
Köşk'ün itirazı kabul edildi 
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, DEÜ rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün atanmasının yürütmesinin durdurulması kararını kaldırdı.

Alınan bilgiye göre Bölge İdare Mahkemesi, rektör adaylarından Prof. Dr. Sedef Gidener'in açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı'nın Ankara 15. İdare Mahkemesinin kararına karşı yaptığı itirazı sonuçlandırdı.

Kararda, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun rektör seçimlerine ilişkin 13. maddesine yer verildikten sonra, söz konusu düzenlemelere göre, rektör adayı olabilmek için profesör akademik unvanına sahip olma ve 67 yaşın altında olma şartlarının arandığı, bunun dışında bir şart koşulmadığı belirtildi. Kararda, ''Dolayısıyla, üniversitede çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın, serbest çalışan veya başka bir kamu kurumunda çalışan profesör unvanına sahip, 67 yaşın altında olan kişiler seçimlere katılıp rektör adayı olabilecektir'' denildi.

Yüksek Öğretim Kanunu'nun üniversitelerdeki çalışma esaslarını düzenleyen 36. maddesinde ''kısmi statüde görev yapanların rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamayacaklarının'' belirtildiği anımsatılan kararda, şöyle devam edildi:

''Anılan hükümden, kısmi statüde çalışmaktayken bu görevlere seçilenlerin kısmi statüde çalışamayacakları, bu kişilerin daimi statüye geçmelerinin zorunlu olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Diğer bir anlatımla, söz konusu hükümle, rektörlük, dekanlık, enstitü ve yüksekokul müdürlüğü ve bölüm başkanlığı görevlerinin kısmi statü ile bağdaşmadığı vurgulanmıştır. Dolayısıyla, sözü edilen hükümlerden hareketle, kısmi statüde çalışanların rektör adayı olamayacakları ve rektör olarak atanamayacakları şeklindeki bir sonuç, Yüksek Öğretim Kanunu'nun rektörün seçilme ve atanma usulünün belirlendiği 13. maddesinin (a) fıkrasına da aykırılık teşkil eder. Anılan maddede rektör adayı olabilmek için profesör akademik unvanına sahip olmak ve 67 yaşın altında olmak şartlarının dışında herhangi bir şart aranmamaktadır.''

''ATANDIKTAN SONRA DAİMİ STATÜYE GEÇTİ''

Rektör olarak atanmadan önce kısmi statüde görev yapan Prof. Dr. Füzün'ün rektör olarak atanma yeterliliğine sahip olduğu kaydedilen kararda, Prof. Dr. Füzün'ün atandığı 5 Ağustos 2008 tarihinde kısmi statüden daimi statüye geçmek için başvuruda bulunduğu, Yüksek Öğretim Kurulu, Yürütme Kurulunun 6 Ağustos 2008 tarihinde başvuruyu uygun gördüğü belirtildi.

Kararda, ''Üniversite ve Yükseköğretim Genel Kurulu'nda yapılan oylamalar sonucu Cumhurbaşkanlığına sunulan adayların seçilmesine yönelik işlemlerde yasanın belirlediği usul ve esaslara aykırılık oluşturacak bir husus tespit edilmediğinden, rektör olarak atanma yeterliliğine sahip olduğu anlaşılan üç kişiden biri olan Prof. Dr. Füzün'ün, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne, Cumhurbaşkanı tarafından takdir yetkisi kullanılarak seçilip atanmasına ilişkin dava konusu işlemde mevzuat hükümlerine ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır'' denildi. Mahkeme, kararı oy birliğiyle aldı.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, rektörlüğe Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı işleminin yürütmesini, Füzün'ün ''kısmi statüde'' çalıştığı gerekçesiyle 1'e karşı 2 üyenin oyuyla durdurmuştu.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, atama işlemine karşı açılan iptal davasını daha sonra esastan karara bağlayacak.

aa



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,083 µs