En Sıcak Konular

SPK'dan borsaya inceleme

10 Ocak 2009 22:52 tsi
SPK Başkanı Erol, borsada gerçekleşen usulsüz açığa satış işlemlerinin incelendiğini belirterek, yaptıkları çalışmalarda açığa satışların toplam işlem hacminin yüzde 5’i düzeyinde olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Erol, “İnceleme sonuçları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, SPK’nın borsada gerçekleşen usulsüz açığa satış işlemlerini incelediğini belirterek, şu an için açığa satışları engelleyici düzenlemeler yapmayı düşünmediklerini açıkladı. Erol, SPK tarafından mevcut durum itibarıyla açığa satışların tamamın yasaklanması yönünde bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığı düşündüklerini ifade ederek, yaptıkları çalışmalarda, açığa satışların toplam işlem hacminin yüzde 5’i düzeyinde seyrettiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Mevzuata aykırı açığa satışların özellikle finansal türbülans ortamında panik satışlara neden olma ve dolayısıyla yatırımcıların aşırı zarar etme ihtimali nedeniyle titizlikle takip edildiğine işaret eden Erol, özellikle 2008 yılının son çeyreğinde bazı hisse senetlerinde gerçekleştirilen mevzuata aykırı açığa satış işlemlerine ilişkin incelemenin de halen devam ettiğini, inceleme sonuçlarına göre gerekli cezai işlemlerin tesis edileceği belirtti.

Düşüşlerle alakalı değil

Yapılan çalışmalarda borsada yaşanan fiyat düşüşleri ile açığa satış arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu yönünde de herhangi bir bulguya rastlanmadığına dikkat çeken Erol, “Seans içi fiyat sınırlaması, ’up-tick’ kuralı olarak adlandırılan açığa satışta bir üst fiyat basamağından emir verme zorunluluğu ve aracı kurumların açığa satış işlemlerinden zarara uğramasını engellemeye yönelik teminatlandırma esasları, sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlıyor” diye konuştu.

SPK Başkanı Erol, yurtdışı piyasalarda görülen açığa satış işlemlerine ilişkin olarak ise piyasa bir yanlış bilgilenmenin söz konusu olduğunu, yurtdışında yasaklanan hususun açığa satışın bir türü olan “çıplak açığa satış” olduğunu söyledi. Yasaklamanın da genel olarak finans kuruluşları ve bu kuruluşlarla ilişkili diğer iştiraklere yönelik olduğuna dikkati çeken Erol, Kanada, Hollanda, Almanya, Fransa Portekiz’de de bazı finansal kuruluşların hisse senetlerinde açığa satışın yasaklandığını belirtti.

Kârın yüzde 20’si temettü olarak dağıtılacak

SPK Başkanı Erol, halka açık anonim ortaklıkların 2008 yılı faaliyetlerinden elde edecekleri kârların dağıtım esaslarının belirlendiğini belirterek, yapılacak birinci temettü dağıtım oranının yüzde 20 olacağını açıkladı.

Bu kararın, yatırımcıların ortak oldukları şirketlerin hesap dönemi içerisinde elde ettikleri ve geçmiş yıl zararları ve yasal yedekler düşüldükten sonra kalan ve yasal kayıtlardan da karşılanabilen kardan paylarına düşen kısım kadar faydalanmalarını sağlayabileceğini aktaran Erol, “Yatırım ortaklıkları hariç olmak üzere üç yıllık süreç içinde yatırımcıların ortalama yüzde 59’u kâr dağıtımından faydalandı” diye konuştu.

gazeteoku



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,840 µs