En Sıcak Konular

CIA'li Yahudi ne toprağı alıyor?

10 Ocak 2009 22:21 tsi
CIA'li Yahudi ne toprağı alıyor? CIA bağlantılı Yahudi işadamı Sudan'ın güneyinde Dubai büyüklüğünde bir tarım arazisinin kullanım hakkını satın aldı.

CIA ve ABD dışişleri bakanlığı eski yetkilileri tarafından desteklenen Amerikalı Yahudi bir işadamı, Sudan'ın güneyinde çok verimli büyük bir tarım arazisini, bölgenin tanınmış bir ailesinden satın aldı.

Wall Street eski bankeri ve merkezi New York'ta bulunan Jarch Capital'in başkanı Philippe Heilberg, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Dubai büyüklüğündeki 400 bin hektarlık bir tarım arazisinin kullanım hakkını, bölgede sözü geçen Paulino Matip'in oğlunun şirketinden çoğunluk hissesini satın alarak elde ettiğini söyledi.

Paulino Matip, Sudan iç savaşı sırasında her iki tarafta da savaşmıştı. Matip, 2005'teki barış anlaşması sonrasında Sudan'ın güneyinde meydana getirilen özerk bölgenin genelkurmay başkan yardımcısı olmuştu.

Tarım arazisi satın alma anlaşması, Heilberg'in Virgin Adaları'ndaki şirketi ile Gabriel Matip arasında imzalandı. Dünyada gıda fiyatlarının artması üzerine yabancı yatırımcılar dünyanın en uzak köşesi dahi olsa verimli tarım arazilerine yatırım yapmaya başladılar.

New York'tan telefonla gazeteye konuşan Heilberg, "Silahlarla gitmelisiniz. Çünkü burası Afrika" diye konuşurken, ne kadar para ödediğini belirtmedi.

Yabancı yatırımcılar ve hükümetler arasında bu tür anlaşmalar imzalanırken, Heilberg, toprak kiralama anlaşmasını hükümetle değil, merkezi hükümet ile Güney Sudan arasındaki savaşta yer alan bir milis güç ile imzaladı.

Jarc Yönetim Grubu, Jarch Capital ile bağlantılı. Bir Amerikan yatırım şirketi olan Jarch Capital'in yönetim kurulunda ABD dışişleri bakanlığı ve istihbarat örgütlerinden eski yetkililer bulunuyor. Başkan yardımcısı eski büyükelçi ve Afrika uzmanı Joseph Wilson. Bill Clinton döneminde Beyaz Saray'da bulunan Pentagon'un Ortadoğu ve Kuzey Afrika işleri danışmanı Gwyneth Todd da yönetim kurulunda bulunuyor.

Sudan'da toprak sahipliği konusu belirgin değil. Ancak Heilberg, bunu önemsemiyor, çünkü Sudan dahil Nijerya, Etiyopya ve Somali gibi bazı Afrika ülkelerinin birkaç yıl içinde bölüneceğini ve böylece bu işten çok karlı çıkacağını düşünüyor.

Devamlı haritaya baktığını ve değerli bir şey olup olmadığını araştırdığını söyleyen Heilberg, Sudan'ın batısındaki Darfur'daki isyancılar, Etiyopya'daki muhalifler ve Somali'deki geçici hükümet ile ilişki içinde olduğunu da söyledi.

Kullanım hakkı satın alınan arazide, güney Sudan hükümeti ile petrol çıkarılması konusunda bir tartışma yaşadıklarını söyleyen Heilberg, Jarch şirketinin tarım konusunda herhangi bir uzmanlığının bulunmadığını itiraf ederken, bu yüzden tarım yapmak üzere ortak aradığını da kaydetti.

Kullanım hakkı satın alınan arazi, Nil nehri ile sınır.

ABD Başkanı Bush'un da önümüzdeki günlerde, Güney Sudan başkanı ve Sudan devlet başkanı yardımcısı Salva Kiir ile Beyaz Saray'da bir görüşme yapması planlanıyor. Bush ve Salva Kiir, 2005'te Hartum ile G. Sudan arasında imzalanan ve yirmi yıldır devam eden iç savaşa son veren barış anlaşmasını ve Darfur'daki son durumu tartışacaklar!

dünya bülteni



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,765 µs