En Sıcak Konular

Gazze'ye Türk barış gücü!

10 Ocak 2009 21:53 tsi
Türk ve Fransız askerlerinden oluşan bir barış gücünün, Hamas'ın silah kaçakçılığının merkezi sayılan Mısır sınırına konuşlandırılması düşünülüyor.

Mısır ve Fransa'nın hazırladığı Gazze'ye yönelik ateşkes planı kapsamında Türk ve Fransız askerlerinden oluşan bir barış gücünün, Hamas'ın silah kaçakçılığının merkezi sayılan Mısır sınırına konuşlandırılması düşünülüyor.

Önceki gün İsrail ve Hamas tarafına acil ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler'de diplomatlar, El Fetih yönetiminde yeni bir yönetimin, Gazze'nin kontrolünü Hamas'tan devralmasını sağlamayı amaçlayan yeni plan üzerinden çalışıyor.

Plan kapsamında Türk ve Fransız askerlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah ve Kerem Şalom sınır kapılarının olduğu bölgeye konuşlandırılması düşünülüyor.

HAMAS YABANCI GÜÇ İSTEMİYOR

Ancak planın önünde bazı büyük güçlükler bulunuyor. Hamas örgütü, Gazze Şeridine uluslararası gözlemci veya yabancı askeri birlik yerleştirilmesini istemediğini açıkladı.

Hamas siyasi lideri Halid Meşal'in de katılımıyla Şam'da yapılan, Suriye destekli çeşitli Filistinli grupların temsilcilerinin katıldığı toplantının ardından açıklama yayımlandı. Açıklamada, Hamas'ın daha önce dile getirdiği talepler yinelendi. Bunlar arasında, "İsrail saldırılarını derhal durdurmalı, Gazze Şeridindeki askerlerini tümüyle çekmeli, ablukayı kaldırmalı ve tüm sınır geçişlerini açmalı" şeklindeki talepler yer aldı.

Bu açıklama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, çatışmaların sona ermesi için Hamas'ı anlaşmaya davet etmesinin ardından geldi. Abbas, İsrail'in de ateşkes anlaşmasını kabul etmek zorunda olduğunu söyledi.

Abbas, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in ateşkesi kabul etmemesi durumunda savaşın sorumluluğunu üstüne alması gerektiğini belirterek, Gazze'ye uluslararası güç konuşlandırılması çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı, ayrıca Gazze'nin yönetimini elinde tutan Hamas'ın, çatışmanın durdurulması için "tereddütsüz" bir anlaşmaya varabilmesini umduğunu sözlerine ekledi.

MISIR DA SOĞUK BAKIYOR

Aynı şekilde topraklarına yabancı asker sokmak istemeyen Mısır da, 2005'teki sınır geçiş anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesinden yana olduğunu belirtiyor. Kahire yönetimi, böylece Gazze ile arasındaki sınır kapılarına yeniden Avrupa Birliği gözlemcilerinin konuşlandırılmasını istiyor.

İÇİŞLERİ BAKANINDAN ABD'YE ELEŞTİRİ

İsrail İçişleri Bakanı Meir Şeetrit, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'nde acil ateşkes isteyen 1860 sayılı kararını veto etmeyen ABD'yi eleştirdi.

Aynı zamanda İsrail güvenlik kabinesi üyesi olan Şeetrit, devlet televizyonuna açıklamasında, ''Öyle görünüyor ki, dışişleri bakanlarını New York'a gönderen Arap ülkelerinden gelen baskılar yüzünden ABD, veto etme konusunda verdiği sözleri tutmadı'' ifadesini kullandı.

Şeetrit, ''İsrail'in güneyinde oturanları roketlere karşı savunmak için kimsenin onayını ihtiyacımız yok. Bu konuda Amerikalıların ve Avrupalıların ne dediği beni ilgilendirmiyor. Kimsenin bize verecek ahlak dersi yok'' dedi.

Ülkenin güneyine roket atılmaması konusunda kendilerini garanti altına almaları gerektiğini söyleyen İsrailli Bakan, ''Hazırlamış olduğumuz askeri planlara göre davranmaya devam edeceğiz'' dedi, ancak 27 Aralık'ta başlatılan saldırıların devamıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Güvenlik kabinesinin diğer 11 üyesi gibi, bu aşamada alınan kararlarla ilgili hiçbir bilgi vermeyeceğine dair bir mektup imzalamış olduğunu da kaydeden Şeetrit, ''Hamas'ın artık bize roket atmak istemeyeceği bir duruma gelmek lazım. Çatışmaları durdurmanın tek yolu Hamas'ın roket atışlarına ve saldırılarına son vermesidir, bu durumda hemen Gazze'den çıkarız ve Gazze ili İsrail arasındaki geçiş noktalarını açarız'' diye konuştu.

İsrailli Bakan, bunun olmaması halinde ise daha da çok vuracaklarını ifade ederek, ''O zaman Hamas anlaşana kadar daha da çok vururuz. Hamas, seçtiği yolun onu kayba sürükleyeceğini anlamalıdır'' dedi.

1860 sayılı karar, BM Güvenlik Konseyi'nde 14 oyla kabul edilmişti. Sadece ABD, çekimser kalmıştı.

RICE: İSRAİL'İN SİVİLLERİ SEÇMESİ ZOR

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kalabalık bir nüfusun yaşadığı Gazze Şeridi'nde İsrail'in operasyonları sırasında sivillere zarar vermemek için seçmesinin zor olduğunu söyledi.
Rice, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sırasında insani yükümlülükleri hakkında soru sorması üzerine, ''Gazze'deki gibi yüksek yoğunluğu bulunan bir bölgede bu çok zor'' dedi.

Rice, ''Aynı zamanda bu bölge, Hamas'ın militanlarını saklamak için insanları canlı kalkan olarak kullandığı, askeri olmayan binaları kullandığı bir bölge. Dolayısıyla zor'' ifadesini de kullandı.

 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs