En Sıcak Konular

Baykal yeni dönemin adını koydu

10 Ocak 2009 20:18 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye'de yolsuzluğun kişisel olmaktan çıktığını ve kurumsal bir hal aldığını ileri sürerken yeni sürecin de adını koydu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de yolsuzluğun artık kişisel, ''haramzade, sütü bozuk insan yolsuzluğu'' olmaktan çıktığını belirterek, ''Türkiye'de yolsuzluk artık yapısal, kurumsal, toplumsal bir nitelik kazanmaya başladı. Yolsuzluğu yapan tek kişi değil, ekip kuruyor. Ekip halinde yolsuzluk var. Kolektif yolsuzluk var'' dedi.

Baykal, Fethiye Kültür Merkezi'ndeki konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti kurucuları Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşlarının ülkeyi dürüst bir zihniyetle, doğru bir ekonomik politikayla yöneterek sanayisini yaptığını, ulaşımını gerçekleştirdiğini, limanlarını, okullarını, üniversiteleri kurduklarını, sağlık sorunlarını çözmeye yöneldiklerini ve ülkeyi bölgenin en güçlü en istikrarlı ekonomisi haline getirdiklerini söyledi.

Deniz Baykal, ''Ekonomik küçülme, borçlar ortada. Bu saklanamaz. Borcu 220 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkarmışsınız, elde avuçta ne varsa satmışsınız. O dönemin güç koşulları içinde yapılmış ne kadar sanayi tesisi, ne kadar büyük kuruluş varsa tümünü satmışsınız. Sonuç ne? Sonuç, borç, yoksulluk, işsizlik'' diye konuştu.

Baykal, bu tabloyla seçimlere giderken Türkiye'nin bu anlayışı değerlendireceğini, vatandaşların ülke ekonomisinin iyi yönetilip yönetilmediğini düşüneceğini ve ona göre oy vereceğini dile getirdi.

''KOLEKTİF YOLSUZLUK VAR''

Deniz Baykal, şöyle konuştu:

''Yolsuzluk her ülkede zaman zaman olur. Yaşamın bir parçasıdır. Ama yolsuzluklar karşısında siyasetin bu yolsuzlukları bertaraf etmek gibi bir temel görevi vardır. Yaşanan yolsuzluklar karşısında siyaset, onun önünü almakla, bunun için gereken önlemleri düşünüp, uygulamaya koymakla yükümlüdür. Yolsuzluk kişisel olur. Sütü bozuk insanlar vardır. Haramzade insanlar vardır. Onlar boş durmazlar. Onlar her fırsatı değerlendirmek isteyebilirler. Ama ülkeyi yönetenlerin görevi, onlara destek olmak, onlara sahip çıkmak, onlarla işbirliği yapmak, onlardan yararlanmaya yönelmek değil, tam tersine onlara dürüst davranmak zorunda olacakları bir hukuk ve toplum düzenini ortaya koymaktır. Şimdi Türkiye'de neye tanık oluyoruz? Türkiye'de yolsuzluk artık kişisel, haramzade, sütü bozuk insan yolsuzluğu olmaktan çıktı. Türkiye'de yolsuzluk artık yapısal, kurumsal, toplumsal bir nitelik kazanmaya başladı. Yolsuzluğu yapan tek kişi değil, ekip kuruyor. Ekip halinde yolsuzluk var. Kolektif yolsuzluk var.''

Baykal, Türkiye'de artık yolsuzluk için dernekler, şirketler kurulduğunu, devletin himayesinde yolsuzluk yapmak için insanların bir araya geldiklerini ileri sürdü.

''ULUSAL SİLKİNİŞ RUHU''

Gittiği yerlerde vatandaşların artık yaşanan bu tabloyu çok iyi değerlendirdiklerini gözlemlediğini ifade eden Deniz Baykal, ''Ulusal silkiniş ruhunu gittiğimiz her yerde görüyoruz. Türkiye durumun ciddiyetini anlamıştır. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. Önümüzdeki seçimlerde bu tablo kendisini gösterecek'' dedi.

Eski siyasi tartışmaların geride kaldığını belirten Baykal, ''Şimdi gün, Türkiye'ye sahip çıkma günüdür. Artık önümüzdeki görev Türkiye'mize, Türkiye'mizin anayasal düzenine, laik demokratik cumhuriyetine, ulusal bütünlüğümüze, Mustafa Kemal Atatürk'e sahip çıkma günüdür. Bunun ilk adımını yerel seçimlerde hep birlikte atacağız'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından 7 il ile Bursa'nın ilçelerinin belediye başkan adaylarını açıklayan Baykal, Uludağ Üniversitesi (UÜ) eski Eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yeni üyeye partisinin rozetini taktı.

aa



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs