En Sıcak Konular

Rusya imzaladı, Ukrayna imzalayacak (mı)?

10 Ocak 2009 19:49 tsi
Rusya ve Avrupa Birliği, Ukrayna üzerinden transit geçişin uluslararası bağımsız denetimciler tarafından denetlenmesi ile ilgili anlaşmaya imza koydu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin denetimcilerin görevlerine başlamasının ardından Avrupa sevkıyatının yeniden başlayacağını açıkladı. Uluslararası denetimcilerin Ukrayna giriş ve çıkışında kontrol yapabilmesi için anlaşmayı Ukrayna'nın da imzalaması gerekiyor.

Rusya'nın Avrupa sevkıyatını kesmesinin ardından yoğun bir görüşme trafiği başlatan Avrupa ülkeleri Moskova'nın Ukrayna sevkıyatının kontrol edilmesi için yeni bir kurul oluşturulması talebini olumlu karşıladı. Moskova'da temaslarda bulunan Çek Cumhuriyeti başbakanı Mirek Topolanek anlaşmanın imzalanmasının ardından Kiev'e geçti. AB Dönem Bakanlığını da yürüten Çek Cumhuriyeti başbakanı Kiev'le sözlü olarak görüştüklerini, Ukrayna'nın anlaşmayı imzalayacağından ümitli olduklarını söyledi.

Gazprom Ukrayna ile 2009 için yeni anlaşmaları olmadığı gerekçesi ile doğalgaz sevkıyatını kesti. Kiev'in transit hattan 86 milyon metreküp doğalgaz hortumladığını iddia eden Moskova Avrupa sevkıyatının da tamamını kesti. Kiev iddiaları yalanlıyor. Başta Türkiye olmak üzere 18'den fazla ülke Ukrayna üzerinden doğalgaz alımını gerçekleştiremiyor.

Bağımsız denetimcilerin göreve başlamasının ardından transit hat aktif hale gelse de Ukrayna sevkıyatı başlamayacak. Rusya bin metreküp doğalgaz için 450 dolar isterken, Ukrayna 200 doların üzerine çıkmıyor. Kiev de yüz kilometrelik sevkıyat için Rusya'nın verdiği 1,6 dolarlık rakamı 2 dolara çıkarmasını istiyor. Ukrayna'nın 1,5 milyar dolarlık borcunun ödenmesi ile ilgili anlaşmazlık da devam ediyor.

cha



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs