En Sıcak Konular

Akaryakıtta 'Ali Cengiz' oyunu

10 Ocak 2009 10:46 tsi
Akaryakıt fiyatlarına bir kalemde büyük bir zam geldi.

Petrolde yaşanan indirimi fiyatlara yansıtmama konusunda eleştirilen, hatta Rekabet Kurumu’nun raporu ile bu durumu belgelenen akaryakıt dağıtım şirketleri, dün yeni bir skandala daha imza attı.

Son 10 günde petrol fiyatları 38.33 dolardan 43.56 dolara çıkınca firmalar dün 95 oktan benzinin fiyatına 9, mazotun fiyatına ise 13 kuruş zam yaptı. Zam sonrasında İstanbul Avrupa yakasında satılan 95 oktan benzinin fiyatı 2.72 liradan 2.81 liraya yükseldi. Mazotun fiyatı da 2.52 liraya çıktı.

AYLARDIR DÜŞÜYOR

Temmuz 2008’de 147 dolarlık zirveyi gören petrolün varil fiyatı, dünyada yaşanan krizle birlikte hızla gerilemeye başladı. 11 Ekim 2008’de 80.59 dolar olan ABD hampetrolünün varil fiyatı dün 43.56 dolardan işlem gördü. Son 3 ayda petrolün varil fiyatında yüzde 45.94’lik düşüş yaşandı.

Ancak aynı oranda gerileme benzin fiyatlarında görülmedi. 11 Ekim’de 3.16 lira olan 1 litre benzin dünkü zam sonrası 2.81’den satılmaya başladı. 11 Ekim’den bu yana benzinde görülen düşüş sadece yüzde 11.07 oldu. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, 150 dolar seviyelerinden 37 dolara kadar düşüş seyrinde hiç indirim yapmayan firmaların ani artışları hemen yansıttığını ileri sürerek, ‘’İndirirken 3’er 5’er kuruş, zam yaparken ise 9’ar 13’er kuruş birden oluyor’’ dedi.

ANLAMAK ZOR

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının nedeninin vergiler ve firmalar olduğunu iddia eden Kaya, “Vergiler inanılmaz yüksek. Bu dönemde petrol ve dolar normal seyrini korurken bu kadar zammı anlamak çok zor” dedi. Bu zamların kabul edilmemesi gerektiğini öne süren Kaya, ‘’Çevre ülkelere bakıldığında en yüksek rakamları biz ödüyoruz. Tüketicilerin, bu noktada daha ucuz satan firmalara yönelmelerini tavsiye ediyorum’’ dedi.



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs