En Sıcak Konular

605 YTL'lik asgari ücret önerisi hayal oldu

0 0 0000 00:00 tsi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı sora erdi. Komisyon, 26 Aralık Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında üçüncü kez toplanacak.

TİSK Temsilcisi Ali Nafiz Konuk, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, daha önce alınan karar doğrultusunda kurumlardan istenen bilgilerin kendilerine sunulduğunu söyledi.

Komisyonun 26 Aralıkta tekrar bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını bildiren Konuk, bu toplantıda asgari ücreti belirleyerek, ilan etmeyi umduklarını belirtti.

Konuk, bir soru üzerine, “TİSK olarak asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınmasını istediğimiz kriterler vardı. Bunlardan bir tanesi kayıt dışını artıracak bir rakam olmaması gerektiğiydi. Ama enflasyona endeksli bir asgari ücret artışını önceki toplantıda da bugün de söylemiyoruz. Asgari ücretin, mevcut verilere göre belirlenmesi gereken bir ücret olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“ISRARIMIZI KORUYORUZ”

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel de toplantıda Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) gelen bilgiler doğrultusunda kendilerine bir sunum yapıldığını anlattı.

Bu bilgiler üzerinde çalışma yaparak önümüzdeki günlerde daha net açıklamada bulunabileceklerini dile getiren Türkel, asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Asgari ücretin sefalet ücreti olmaktan çıkarılması konusundaki kararlığımız devam ediyor. Asgari ücretin insanların yaşayabileceği, hiç değilse açlık sınırının altında kalmayacak bir rakama çekilmesi konusundaki ısrarımızı koruyoruz” diye konuştu.

TÜİK'İN TESPİTLERİ

Devlet kurumu olan TÜİK'in yaptığı çalışmaların dikkate alınması gerektiğini ifade eden Türkel, kurumun geçen yıl tespit ettiği “asgari harcama tutarının” 509 YTL olduğuna işaret etti.

Türkel, bir soru üzerine, kurumun, hesaplama yöntemine göre 540-590 YTL arasında değişen 3 farklı “asgari harcama tutarı” sunduğunu bildirdi.

Mustafa Türkel, “605 YTL'lik taleplerini koruyup korumadıkları” yönündeki soruyu yanıtlarken, “Bugünkü koşullarda bu artışı bir anda yapmak ekonomik göstergeler bakımından mümkün değil, gerçekçi olmak gerekiyor. Bu rakamda ulaşılabilecek en yüksek nokta nedir, buna bakmak gerekiyor” diye konuştu.

Asgari ücret üzerindeki yaklaşık 250 YTL'lik vergi ve prim yüküne işaret eden Türkel, bu yükün azaltılması, kaldırılması ya da bir bölümün sosyal devletin gereği olarak devlet tarafından göğüslenmesi gerektiğini söyledi.

TOPLANTI YERİNİN DEĞİŞMESİ

Türkel, daha önce TİSK olarak açıklanan toplantı yerinin neden değiştirildiğinin sorulması üzerine, asgari ücretle ilgili tartışmaların kamuoyunda başka boyutlara çekilmek istenmesi nedeniyle, tarafların toplantıların tekrar bakanlıkta yapılmasını kararlaştırıldığını kaydetti.

Mustafa Türkel, işçilerin asgari ücret konusunda yaptıkları eylemlerle kendilerine verdikleri destek için teşekkür etti.
Bu arada, toplantıda TÜİK'in, hesaplama yöntemine göre değişen 543, 560 ve 589 YTL'ye karşılık gelen 3 farklı “asgari harcama tutarı” sunduğu öğrenildi.

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,001 µs