En Sıcak Konular

Şahin: Bir toplumda adalet olmadan hiçbir şey olmaz

9 Ocak 2009 13:51 tsi
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Bir toplumda adalet olmadan hiçbir şey olmaz. Ne huzur olur, ne barış olur, sadece kaos olur'' dedi.

Adalet Bakanı Şahin, Turgutlu Adliye Sarayı'nın açılışında yaptığı konuşmaya, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Bugün gerçekleştirilecek açılışlarla son 3 yılda Manisa'da 3 adalet sarayının açılmış olacağını ifade eden Şahin, ''Son 6 yılda törenle açılışını gerçekleştirdiğimiz 113. Adalet Sarayı oluyor. Şu an projeleri devam eden adalet saraylarıyla bu rakam 171'e ulaşacak'' diye konuştu.

Bakan Şahin, adliyelerin genellikle hükümet konaklarının zemin katlarında bulunduğunu, son 5-6 yılda müstakil adalet sarayı sayısının ciddi bir ivme kazandığını söyledi.

Bugünkü açılışlarla Türkiye'nin 2 milyon metrekare kullanım alanlı müstakil adalet sarayına kavuşacağını belirten Şahin, ''Bu, cumhuriyet tarihi boyunca yapılanların 4 misli, son 6 yıla sığmış demektir'' dedi.

Adalet sarayının açılışının belki de Turgutlu'ya gelmek için bahane olduğunu kaydeden Bakan Şahin, şunları söyledi:

''Bir söz vardır. Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane. Biz de bunu fırsat bildik. Asıl amacımız size 'merhaba' demekti. Sizlerle göz göze gelmek, hatır sormaktı. Sizlerle birlikte olmaktan büyük kıvanç duyuyorum.''

Yeni adliye sarayının Turgutlu'ya çok yakıştığını ifade eden Şahin, ''Buradan çıkan herkesin hak yerini buldu diye çıkabileceği bir yargı kurumu olmasını diliyorum ki öyledir'' diye konuştu.

Bakan Şahin, Büyük Önder Atatürk başta olmak üzere cumhuriyeti kuranları ve onu emanet edenleri saygı ve minnetle anarak, ''Bize çok güzel bir ülke bıraktılar, millet iradesine dayalı bir rejim bıraktılar. Bunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz'' görüşünü dile getirdi.

-MİLLETİN EGEMENLİK HAKKI-

Milletin sahip olduğu egemenlik hakkını yetkili organlarla kullandığını, bu organların yasama, yürütme ve yargı olduğunu ifade eden Bakan Şahin, ''Bunlar ayrı ayrı güçlerdir. Birbirlerine üstünlükleri yoktur. Aralarında çok medeni bir iş bölümü vardır. Birbirlerinin işine karışmazlar'' dedi.

Adaletin önemine işaret eden Bakan Şahin, ''Bir toplumda adalet olmadan hiçbir şey olmaz. Ne huzur olur, ne barış olur, sadece kaos olur. O bakımdan 'Adalet mülkün temelidir' diye boşuna söylenmemiştir. Adalet dağıtacak bu tür müesseselerin gerçekten adalet mefhumuna yakışır fiziki mekanlarda görev yapması gerekir'' diye konuştu.

Şahin, Avrupa'da en görkemli binaların adalet binaları olduğunu belirterek, müstakil adalet saraylarını daha çok sahil kentlerinde yaptıklarını çünkü oralara çok sayıda turist geldiğini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle ilgili olumlu izlenimler edinilmesini istediklerini söyledi.

Bir anısını anlatan Bakan Şahin, Fethiye'de bir turistin daktilolarla çalışılan adliyeyi görünce ''Burası müze mi'' diye sorduğunu kaydetti. Şahin, ''Bir daha böyle bir soru sorulmaması için bunlara hız verdik, çalışmalarımızı devam ettireceğiz'' dedi.

Adalet saraylarının temeli atılırken ne zaman tamamlanacağını söylediklerini ve zamanında bitirildiğini belirterek, ''Eskiden temeller atılır, üzerinden yıllar geçer, 1 liraya mal olacak şey 6 liraya mal olurdu. Bu da vatandaşa yansırdı'' diye konuştu.

-ESKİ TBMM BAŞKANI ARINÇ-

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da 1974 yılında Manisa'da avukatlığa başladığını, 1996'ya kadar fiilen de bu görevi yaptığını, haftanın en az iki günü Turgutlu'ya geldiğini ve buradaki sıkıntıları yaşadığını söyledi.

20 yıl sonra Turgutlu'nun adalet sarayına kavuştuğunu kaydeden Bülent Arınç, meslek hayatının yarısından fazlasının bu ilçede geçtiğini bildirdi.

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Belediye ile Bakanlık iş birliğinde yapılmış başka adliye sarayı yok'' dedi.

Orhan, 2004 yılında belediye seçimlerinden sonra adliye binası yapılması için karar alındığını ancak bazı sebeplerden dolayı bu kararın ötelendiğini hatırlattı.

Binanın arsası, kaba inşaatı ve çevre düzenlemesinin belediyeye ait olduğunu, geri kalan kısmının Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığınca yapıldığını kaydeden Orhan, adliye sarayı için belediyenin 1.5, bakanlığın ise 3 milyon TL harcama yaptığını bildirdi.

Orhan, ilçede hayırseverler aracılığıyla pekçok yatırım yapıldığını, üniversite öğrencilerine karşılıksız burs verildiğini belirterek, ''Bir hayırseverimiz 'Fakülteyi verin, 10 trilyon liralık yatırımı tek başıma kendim yapayım' diyor' dedi. İlgili makamlardan olur alınması için Bakan Şahin'den bu konuda yardım talebinde bulunan Orhan, ''Turgutlu'nun bunu hak ettiğini düşünüyorum, sizden de destek bekliyorum'' dedi.

Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Togay da eski adliye binasının fiziki açıdan yetersiz bir alanda hizmet verdiğini, alan itibarıyla yargı hizmetini karşılayamaz duruma geldiğini ifade ederek, ''Bu adliye sarayı bakanlık ve belediyenin ortak çalışmasıyla 1.5 yıl gibi kısa sürede inşa edilmiştir'' dedi.

Daha sonra, Turgutlu Adalet Sarayı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Bakan Şahin, adalet sarayını gezerek, mahkeme salonlarında incelemelerde bulundu.

Şahin, incelemeleri sırasında, adalet sarayında hakim olan Jülide Orman'ın 16 aylık Deniz adlı çocuğunu kucağına alarak sevdi.

Bakan Şahin, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Togay'dan adliye ve sorunlarıyla ilgili bilgi aldı.

Bülent Arınç da mübaşirlerden birinin ''Avukat Bülent Arınç'' diye bağırarak kendisini mahkeme salonuna çağırması üzerine nostalji yaşadı.

Açılışın ardından, Bakan Şahin, Turgutlu Kaymakamlığını ve AK Parti Turgutlu İlçe Teşkilatını ziyaret etti.

 
aa



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,522 µs