En Sıcak Konular

PAGEV'den hükümete çağrı

9 Ocak 2009 13:50 tsi
Global finansal kriz nedeniyle devletten destek bekleyen plastik sektörü, gelişmekte olan ülkelerden ithal edilecek plastik hammaddelerin gümrük vergilerinin artırılmasına tepki gösterdi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı'ndan (PAGEV) yapılan açıklamaya göre alınan "son dakika kararına" tepki gösteren sektör temsilcileri, aynı hammaddelerden üretilen mamullerin ithalinde herhangi bir vergi artışı olmaması nedeniyle, söz konusu ülkelerdeki hammadde üreticilerinin zarar görmeyeceğini, üstelik mamul üreticilerinin de karlı çıkacağını söyledi. Gümrük vergisi artışının asıl nedeni olarak ise Türkiye'nin tek yerli hammadde üreticisi PETKİM'in korunma talebi gösteriliyor.

Karar, 31 Aralık 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, plastik hammaddeleri olan PP, PVC ve AYPE ürünleri üzerindeki gümrük vergi oranları, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde artırıldı. Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine ilişkin yayımlanan tebliğe göre, gelişmekte olan ülkeler için geçerli olan gümrük vergi oranları yüzde 3'ten, yüzde 6,5'e çıkarıldı.

Bu kategoride Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika Hindistan, İran, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Nijerya, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tayland, Türkmenistan, Ukrayna, Umman ve Vietnam gibi ülkeler yer alıyor. Gümrük vergisi oranları özel teşvik düzenlemelerinden yararlanacak ülkeler için de yüzde 0'dan yüzde 6,5'e yükseltildi. Bu ülkelerden bazıları ise Azerbaycan, Gürcistan, Kolombiya ve Venezüella.

PAGEV tarafından yapılan açıklamada 2008 yılında Türkiye'nin, plastik hammadde ithalatının yüzde 40'ını, gümrük vergisi artışının gerçekleştiği bu ülkelerden yaptığına dikkat çekilerek şöyle devam edildi: "Vergi artışının plastik sanayicisine getireceği ek yük, sadece gümrük vergisi olarak 40 milyon dolar. Buna bir de diğer ülke tedarikçilerinin yapacağı fiyat artışı ve PETKİM'in fiyat yükseltmesi eklenince rakam 120 milyon dolara kadar çıkıyor. Vergi artışı, sadece plastik üreticisinin cebinden daha fazla dolar çıkmasına neden olmayacak, plastik parçaların kullanıldığı beyaz eşya, elektronik ve otomotiv sektörlerinin de maliyetlerini yükseltirken, rekabet gücünü zayıflatacak. PAGEV, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı Rekabet Kurulu'na şikayet etmeye hazırlanıyor."

Konuyla ilgili açıklamada bulunan PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye'nin en fazla katma değer oluşturan sektörünü adeta cezalandıran karar sonrası, ilgili makamlar nezdinde haklarını aradıklarını ancak henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti.

Aksoy, alınan kararın hiçbir hukuki dayanağı olmadığı gibi AB müktesebatına da aykırı davranıldığını vurguladı. Aksoy, yılsonunda ani bir şekilde alınan karar sonrası PETKİM'in de ürünlerine zam yaptığını belirterek şöyle devam etti: "PETKİM, gümrük vergi artışından dolayı en fazla 20 milyon dolarlık ek gelir elde edecek. İthal edilen toplam 3 milyon 200 bin ton plastik hammaddesinin yüzde 40'ına, yüzde 3,5 ek vergi ödeyeceğiz. Yüzde 60'ına da fiyatları bu oranda yükseltecekleri için aynı farkı ödemek zorunda kalacağız. Bu durumda 60 milyon dolar yurtdışına gitmiş olacak. Maliyeye gidecek vergi geliri ise 40 milyon dolar."

Selçuk Aksoy, vergi artışının hammadde fiyatlarını yükselteceğine dikkat çekerek, "Plastik hammadde fiyatları çok hassas dengelerle belirleniyor. Şu anda fiyatlar baskı altında olduğu için vergi artışı yapılan ülkelerden ithalat azalmayacak. Aksine diğer tedarikçiler fiyatlarını yükseltecek" dedi.

Gümrük vergisi artışına karşılık, aynı hammaddelerden elde edilen mamullerin ithalinde bir vergi artışı yapılmadığını bildiren PAGEV Başkanı, bu ülkelerden Türkiye'ye daha ucuza mamul ithal edilmesi ve iç piyasaya verilmesinin teşvik edildiğini söyledi. Aksoy ayrıca, Türk plastik sektörünün, büyüme ile birlikte artan hammadde ihtiyacının, yerli üretimin yeterli olmayışı nedeniyle, yüzde 83 gibi yüksek oranlarla ithalatla karşılandığı bilgisini verdi.

Selçuk Aksoy, plastik sanayicisinin hükümetten destek beklerken, vergi darbesi ile karşılaştıklarını belirterek, "Bu durum sadece gelişmekte olan ülke üreticilerinin yararına olacaktır. Plastik sektörü, zaten hammadde ihtiyacını en yüksek oranda ithalatla karşılayan ülke olmanın yükünü sırtında taşıyor. PETKİM'in kriz ortamında her firma gibi desteğe ihtiyacı olabilir. Ancak bunun faturasının plastik sektörüne çıkarılmaması ve sektörün rekabet gücünün baltalanmadan yapılması gerekiyor. Bu karardan bir an önce dönülmesini ve sektörümüzün desteklenmesini istiyoruz " diye konuştu.

 



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,371 µs